Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Jeep-urile si manelistii au luat deja cu asalt plaja Corbu"

ro

19 Jul, 2008 00:00 992 Marime text
1216412304.jpg

Soarta ariilor protejate este pecetluita. Proiecte pentru salvarea lor de la dezmatul turistilor, exista. Chiar in numar mare. Dar, niciunul nu este luat in considerare. Fie ca este vorba de constructiile care rasar ca ciupercile dupa ploaie in inima rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, fie ca este vorba doar despre un simplu festival pe plajele odata pustii, interesele sunt aceleasi.

Plaja din Corbu scapase pana acum de ochii indiscreti ai organizatorilor, dar nu de cei ai investitorilor. Dar cum totul are si un sfarsit, in perioada 23 iulie-3 august, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, mai precis plaja din Corbu, va gazdui "probabil primul festival din ultimii 2000 ani". Intitulat "Zece pentru Mare" evenimentul ii va reuni pe cei de la Timpuri noi, Parazitii, Trigon, Nightlosers, Kumm, Mihai Margineanu si Fara Zahar. Camparea si accesul la concerte este gratuit. Cafeaua turceasca si narghileaua incing decorul. De neinteles ramane faptul ca, in cadrul festivalului se va putea face scuba-diving, kayak sau kite-surfing intr-un loc protejat prin lege, care se doreste sa fie cat mai putin populat.

"Vor arunca praf in ochi..."

"Este o manifestare de rau augur. In spatele ei se ascund cu totul alte interese", este de parere Razvan Popescu-Mirceni, directorul Oceanic Club Constanta. Din punctul de vedere al biologului, zona va avea aceeasi soarta ca Vama Veche si 2 Mai. Poate chiar mai rau de atat. "Se va face de zece ori mai mult rau ca in aceste statiuni. Este clar ca este vorba de o miscare strategica in scop imobiliar", continua acesta. Astfel, prin organizarea si mediatizarea acestui eveniment s-ar dori sa fie scos in evidenta potentialul turistic al plajei. "In acest mod, vor arunca praf in ochi si vor scoate in fata dezvoltarea comunitatii", explica Razvan Popescu-Mirceni.

Cel putin in teorie... plaja va fi luna

Insa, exista si voci care contrazic punctul de vedere al directorului Oceanic Club. Este surprinzator faptul ca vin chiar din partea lui Cosmin Barzan, reprezentant al ONG-ului Mare Nostrum. Acesta vorbeste despre un aspect pozitiv al mediatizarii. "Jeepanii si manelistii luasera deja cu asalt plaja. Eu ca ONG nu puteam sa ma duc si sa le zgarii masina pentru ca intrasera cu ea pe plaja. Iar asaltul comercial a existat si in Vama Veche inainte de prima editie a Stufstock-ului", spune acesta. Aceeasi situatie si la Corbu. Se vorbeste despre un prim festival, nu despre o prima constructie intr-o arie protejata a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. "Noi o sa monitorizam atent. Cel putin in teorie... plaja va fi luna, a declarat Cosmin Birzan. Garda de Mediu va fi, de asemenea, cu ochii pe organizatori. Salubritatea zonei, atat pe parcursul evenimentului cat si dupa finalizarea lui, este aspectul care i-ar putea da batai de cap. "Nu sunt probleme daca se organizeaza un festival acolo. Nu sunt specii protejate... Si nici despre poluare fonica nu se poate vorbi", explica Vasile Petro, comisar sef al Garzii de Mediu. In schimb, are speranta ca plaja din Corbu nu se va transforma, cel putin nu curand, in balciul de la Vama Veche. "Orice e posibil. ’Om trai si ’om vedea. Eu, ca cetatean al Constantei, nu mi-as dori sa mai apara un alt loc ca Vama Veche", a concluzionat acesta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii