Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:33 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info-sud-est.ro Procedura de clasare a unui monument istoric, misiune imposibilă pentru direcțiile de cultură (galerie foto)

ro

26 Oct, 2016 20:04 1769 Marime text
Pentru a putea fi introduse pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) și, astfel, să beneficieze de protecția pe care Legea 422/2001 o asigură clădirilor de patrimoniu, imobilele cu valoare istorică și arhitecturală trebuie să treacă prin procedura de clasare.

Această procedură se realizează potrivit dispozițiilor Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și ale normelor metodologice ale Ordinului nr. 2260 din 18 aprilie 2008.
 
Conform declarațiilor reprezentanților Direcției Județene pentru Cultură Constanța, instituție subordonată Ministerului Culturii și care are în atribuții realizarea clasărilor de pe raza județului Constanța, „procedurile de clasare a monumentelor istorice, ca și cele de declasare în caz de dispariție, sunt extrem de dificile, aproape inabordabile“.
 
Din cauza acestor mecanisme greoaie de a clasa un imobil și de a-i oferi protecția necesară, multe din clădirile istorice ale Constanței au suferit devastări și au ajuns în stadiul de ruină.
 
Bineînțeles, au existat și cazuri fericite, în care proprietarii au acordat atenția cuvenită acestor clădiri și chiar le-au reabilitat la standardele unor monumente istorice, respectând planurile inițiale și redând frumusețea imobilelor respective, deși nu se regăsesc pe Lista Monumentelor Istorice. Două dintre exemple sunt Casa Damadian și Casa Hrisicos.
 
Însă, în momentul în care imobilul nu se regăsește pe Lista Monumentelor Istorice, rămâne strict la latitudinea proprietarului dacă respectă istoria și dacă apreciază valoarea arhitecturală a clădirii. Totul ține de voință și, la fel de bine, nimic nu îi poate împiedica pe aceștia să ajungă chiar să demoleze imobilele.
 
În ceea ce privește hățișurile legislative ale procedurii de clasare și, implicit, imposibilitatea instituțiilor de a proteja clădiri valoroase din punct de vedere istoric și arhitectural, dar care încă nu se regăsesc în LMI, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, prin vocea directorului Magdalena Tiță, a avut o poziție tranșantă.

Citeşte mai departe pe info-sud-est.ro
Autor: Cristian Andrei Leonte

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii