Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În slujba Thaliei Festivalul Internaţional de Teatru Independent Constanţa „Blue Theatre”, în aşteptarea spectatorilor! (galerie foto)

ro

05 Sep, 2016 00:00 2549 Marime text
Peste 20 de spectacole cu actori consacraţi sau debutanţi din ţară, Italia şi Bulgaria, dezbateri despre teatru şi multe altele, în programul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Constanţa (FITIC) „Blue Theatre”. Organizat cu susţinerea Primăriei Constanţa, alături de Universitatea „Ovidius”, evenimentul are loc Teatrul de Stat, în perioada 3 - 10 septembrie, iar intrarea este liberă.
 
FITIC 2016 a debutat, în prezenţa juriului şi a invitaţilor, sâmbătă, 3 septembrie, cu o conferinţă care a avut ca temă „Teatrul prezentului, între necesitate şi lux! Mai avem nevoie de teatru?”. La conferinţă au fost prezenţi: actorul Lucian Iancu, actriţa Adriana Trandafir, scriitorul Ion Coja, decanul facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”, prof. univ. Daniela Hanţiu, directorul teatrului din Oradea, Daniel Vulcu, şi mulţi alţii.
 
„Teatrul independent este o formă de exprimare. O modalitate de a spune lucrurilor pe nume. La Constanţa se petrece ceva. Ne-a fost dată ocazia de a organiza festivaluri de teatru, concerte. Speranţa mea este că dimensiunea culturală în oraşul Constanţa este luată în seamă. Oraşul nostru nu trebuie să fie doar o atracţie turistică, de vacanţă. Sper că lucrurile nu se vor opri aici“, a declarat Lucian Iancu.
 
„Un actor de teatru independent face o mulţime de lucruri: spală scena, aşază decorul, calcă toate costumele de scenă, cară recuzita. Eu am lucrat, de-a lungul timpului, în 18 producţii independente, iar acum sunt angrenată în opt spectacole. Teatrul independent m-a reorganizat, m-a restructurat, m-a făcut să fiu vie şi acum, când mai am două săptămâni până când o să fiu scoasă la pensie din sistemul de stat, pe 26 septembrie. Teatrul independent mi-a dat aripi noi să mă simt olimpică şi să vreau să o iau de la început, mi-a adus mari bucurii, poate cele mai mari bucurii, pentru că m-a pus în faţa celor mai mari dificultăţi, din care am învăţat, m-a făcut să-mi înving temerile. Teatrul independent este o stare de război permanent, care te face conştient de faptul că eşti privit atât de aproape de spectator şi atât de direct, în ochi, încât nu mai ai loc de scăpare”, a spus, la rândul ei, Adriana Trandafir.
 
Scriitorul constănţean Ion Coja a precizat că teatrul nu poate fi despărţit de text, dând exemplul teatrului antic, un teatru al textului rostit individual sau în cor. „Teatrul independent trebuie să înceapă cu scriitori, autori independenţi, care nu fac jocul nimănui decât pe cel al spectatorului. Eu m-am străduit, ca autor constănţean, să fiu independent. Noi, constănţenii, suntem, în general, mai independenţi. Noi putem întoarce spatele la sistem. Și ce vedem? Vedem marea, domnule!”, a subliniat Ion Coja.

Concept artistic care dărâmă graniţele ridicate

Blue Theatre este un concept artistic care dărâmă graniţele ridicate de-a lungul timpului în interiorul acestei arte a efemerului, a emoţiei şi a măştii, teatrul. La baza acestui concept stau libertatea şi curajul de a afirma imposibilul, de a doborî statui şi socluri ce au fost dintotdeauna acolo, ca un dat, şi de a construi propriile totemuri, prin gesturi, cuvinte şi perspective. Blue Theatre propune un teatru al generaţiei sale, o decriptare poate nu întotdeauna plăcută sau confortabilă a realităţii imediate, a emoţiilor, a experienţelor şi a trăirilor celor de lângă noi şi ale celor dinăuntrul nostru.
 
Blue Theatre este vocea independentă a artei prezentului, cu orizonturi deschise şi viziuni largi. Alegerea Constanţei ca oraş al primei desfăşurări a acestui festival nu a fost deloc întâmplătoare, marea fiind singurul fundal posibil pentru acest tip de concept teatral. Invitaţii care onorează prima ediţie a Blue Theatre sunt companiile de teatru independent Godot, Teatrul de Artă, Green Hours, În Culise, Teatrul Arte del Anima, Teatrul de pe Lipscani, Compania Instabili Vaganti - Italia, Compania Maladype Theatre - Ungaria, Compania Atom Theatre - Bulgaria, Teatrul Mignon, care aduc în festival peste 20 de spectacole, dar şi actori şi piese consacrate.
 
Iubitorii de teatru şi nu numai sunt aşteptaţi să vizioneze următoarele spectacole:

Luni, 5 septembrie

Ora 18.00 - „Cerere în căsătorie“, Teatrul de Artă Bucureşti;
Ora 19.30 - „Out-let“, Compania Maladype Theatre, Ungaria;
Ora 21.30 - „Două liniuţe“, Marius Manole, Medeea Marinescu, Lia Bugnar, Cătălin Babliuc.

Marţi, 6 septembrie

Ora 18.00 - „30+“, Godot cafe - teatru;
Ora 20.30 - „Un bărbat şi mai multe femei“, Magda Catone şi Claudiu Bleonţ.

Mirecuri, 7 septembrie

Ora 14.00 - „E nevoie de teatru?!“, conversaţii culturale;
Ora 18.00 - „Freak Show“ - One-man show cu Florin Piersic Jr;
Ora 201.5 - „Carapathian Garden“, Godot Cafe-Teatru“;
Ora 21.10 - „Căsnicie cu bucluc“, Compania Inedit.

Joi, 8 septembrie

Ora18.00 - „Fă tu primul pas”, Teatrul de Artă Bucureşti;
Ora 20.00 - „Cabaretul cuvintelor”, Teatrul Mignon & 8 pr & TIP.

Vineri 9 septembrie

Ora 18.00 - „Mălăieş în călcăieş”, Green Hours;
Ora 20.00 - „Cum se duce totu’ dracu’”, În Culise;
Ora 22.00 - „Pasărea Măiastră - Maria Tănase”, recital Adriana Trandafir;
Ora 00.00 - Atelier de noapte - teatru, muzică şi dans, susţinut de Adriana Trandafir şi prof. univ. dr. Daniela Vitcu-Hanţiu.

Sâmbătă 10 septembrie

Ora 17.00 - „Prithvi” - Compania Atom Theatre Bulgaria;
Ora 18.00 - „Dragoste şi căpşuni”, Godot Cafe -Teatru.
 
Tot sâmbătă seara, începând cu ora 20.00 se va desfăşura Gala Festivalului, avându-l ca invitat pe Horaţiu Mălăele, cu recitalul „Sunt un orb“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii