Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Un an fără autorul „Obeliscului“ din Costineşti, sculptorul Wilhelm Demeter

ro

20 Mar, 2017 00:00 3734 Marime text
În urmă cu un an, în dimineaţa zilei de 20 martie, Constanţa pierdea pe unul dintre cei mai iscusiţi artişti ai săi, Wilhelm Demeter, considerat cel mai important sculptor contemporan de la Marea Neagră. Pe 1 ianuarie 2016, împlinise 80 de ani. 
 
Constanţa, dar şi arta românească, a pierdut un mare artist, reprezentativ pentru spaţiul dobrogean, care a lăsat în urma sa opere de artă monumentală devenite adevărate simboluri ale litoralului românesc, lucrările sale fiind mai cunoscute decât artistul însuşi. Wilhelm Demeter este autorul celebrelor „Semnal de tabără“ (1972) sau „Obelisc“ din staţiunea Costineşti, al lucrării „Arc peste timp“ (1998), din marmură şi bronz, cu o înălţime de 14 metri, amplasată în Parcul Arheologic Constanţa, al „Pescăruşilor“ de la Tulcea, dar şi al „Sculpturii cinetice“, din oţel colorat, de la sediul administrativ Petromidia.
Acestea sunt doar câteva dintre realizările marelui sculptor dobrogean.
 
Pe data de 18 martie, în cea de-a treia sâmbătă din Postul Paştelui, dedicată pomenirii celor adormiţi, colegii lui Willi Demeter s-au adunat la fostul atelier al artistului, pentru a-l omagia, pentru „a-i pomeni faptele de viaţa şi de creaţie“, pentru a vorbi despre ce a însemnat şi înseamnă opera acestui mare sculptor pentru oraşul şi judeţul Constanţa.

Înmormântat cu onoruri militare 

Vilmoş Demeter sau Wilhelm Demeter, cum era cunoscut în lumea artistică, ori, simplu, Willi, cum îi spuneau prietenii şi colegii de breaslă, a fost înmormântat la Cimitirul Central, pe 22 martie 2016, pe o vreme ploioasă. A fost condus spre locul de veci cu onoruri militare, o premieră pentru spaţiul cultural constănţean, artistul fiind decorat în 2000 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“.
 
Un grup de militari de la Brigada 9 Mecanizată, care a purtat steagul de luptă, sicriul, crucea, coroanele de flori şi decoraţia Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“, şi un trompet de la Muzica Militară a Forţelor Navale au deschis marşul funerar, coborârea în mormânt a sicriului cu trupul neînsufleţit al artistului fiind însoţită de trei salve de armă. Pe ultimul drum l-au condus, alături de apropiaţi, colegii săi artişti constănţeni, constituiţi în două grupări artistice distincte. 
 
Născut la Zau de Câmpie, judeţul Mureş, în prima zi a anului 1936, Wilhelm Demeter a studiat la Liceul de Artă din Târgu Mureş şi a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, secţia Sculptură, din Bucureşti. La Constanţa s-a stabilit în anul 1961, căsătorindu-se cu regretata actriţă Ana Mirena. În anul 1970 a obţinut o bursă de documentare în Italia. Între 1964 şi 1997, a fost, de mai multe ori, conducătorul filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), fiind unul dintre preşedinţii longevivi, iar în 1998 a fost ales preşedinte onorific al filialei Constanţa I a UAPR. Filialei, înfiinţată în 1964, i s-a spus multă vreme „wiliala“, tocmai pentru a arată recunoaşterea de care fondatorul ei se bucura în rândul breslei.
 
Activitatea sa profesională s-a bucurat de recunoaştere, artistul fiind distins cu premii pentru sculptură de către UAPR (1963, 1985), cu Ordinul „Meritul Cultural“ (1968) şi Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de cavaler (2000).
 
Sursă foto: Filiala UAPR Constanţa 1

Citeşte şi:

Salve de foc pentru sculptorul Wilhelm Demeter, din Constanţa (galerie foto + video)

UPDATE Sculptorul Wilhelm Demeter din Constanţa a fost condus pe ultimul drum cu onoruri militare (galerie foto+video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii