Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Amza Pellea, Nea Mărin cel de la mare (video)

ro

12 Dec, 2018 00:00 3513 Marime text
Astăzi se împlinesc 35 de ani de la dispariția dintre noi a marelui actor Amza Pellea. Acesta a rămas în mintea românilor, pe lângă alte roluri pe care le-a avut, ca interpretul personajului Nea Mărin. Acesta a mai interpretat și figuri ale istoriei românilor precum Mihai Viteazul sau Decebal.

Amza Pellea s-a născut la Băilești, județul Dolj, în data de 7 aprilie, într-o familie cu cinci copii. Acesta a absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova și Școala tehnică de electrotehnică din Craiova.
Iubirea sa cea mare a fost teatrul și actoria, astfel că pe scena craioveană a realizat, în doar trei ani, nu mai puțin de 14 roluri printre care Jack Worthing, Vedernikov, Vlădică Ilarion, Horatio, Colonelul Dobre.

Cu o carieră de excepție și o dedicare mare a profesiei pe care o exercita, Amza Pellea a fost un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc. A jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde a interpretat variate personaje precum Manole din „Somnoroasa aventură” de Teodor Mazilu, subcomisarul din „Capul de rățoi” de G. Ciprian, voievodul Basarab în „Croitorii cei mari din Valahia” de Al. T. Popescu, Vlad Țepeș în „A treia țeapă” de Marin Sorescu.
Rămas în mentalitatea românilor ca „Nea Mărin Miliardar”, din filmul cu același nume, Amza Pellea a jucat acest rol și în afara filmelor, fiind invitat la anumite emisiuni de umor.
„Nea Mărin Miliardar” este un film de comedie românesc din 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu, după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada și Amza Pellea. Rolurile principale au fost interpretate de Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Stela Popescu și Colea Răutu.

Filmările peliculei „Nea Mărin Miliardar” au fost efectuate în vara anului 1978 și au durat 32 de zile. O bună parte din scenele din „Nea Mărin Miliardar” au fost filmate pe litoral, la Olimp, un loc drag actorului, care, de altfel, și astăzi stârnește curiozitatea fanilor care își amintesc cu drag de actor și de filmul care le-a intrat la inimă.
Printre cele mai scumpe unităţi hoteliere de pe litoral din perioada comunismului, „Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere” din stațiunea Olimp era una dintre locațiile exclusiviste unde străinii își petreceau vacanțele. Acesta a fost inaugurat în anul 1971.
Astăzi, „hotelul lui Nea Mărin” din Olimp este deținut de omul de afaceri Mohammad Murad, care l-a dezvoltat tot mai mult în ultimii ani.

Ultimul rol creat de Amza Pellea la teatru l-a readus pe scena Teatrului de Comedie, realizând, în regia lui Gheorghe Harag, personajul bătrânului moșier Muromski în „Procesul“ de Suhovo-Kobilin - 1983.
Amza Pellea a fost aproape un an director al Teatrului Național din Craiova, în perioada 1973-1974. În anul 1977 a câştigat premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul Manolache Preda din filmul Osânda.

Sursă foto: captură filmul „Nea Mărin Miliardar“


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii