Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In asteptarea iernii cu "Balade speciale" si colinde

ro

23 Nov, 2007 00:00 1614 Marime text
1195765684.jpg

Stefan Hrusca: "Am datoria morala sa cant si sa le redau constantenilor piesele pe care le-am cantat ani de zile, pe litoralul romanesc"

Dupa o absenta de opt ani, Stefan Hrusca a revenit la Constanta, cu tanara sa trupa infiintata de curand la Arad, pentru a le aduce locuitorilor de la malul marii ale sale "balade speciale" presarate printre colinde. Ca un artist care isi respecta publicul, maramureseanul, stabilit de mai bine de un deceniu in Canada s-a justificat in fata publicului "cu cat vin mai rar, cu atat mai bine". Din programul serii au facut parte colinde, cantece cunoscute ale cantautorului dar si "balade speciale" care au la baza versurile poetului George Tarnea. La finalul concertului, fanii s-au inghesuit pentru a primi un autograf, iar altii, mai inflacarati au adus chiar primele discuri de vinil ale artistului, pentru a primi autograf.

Veniti in fiecare an in tara, in mod special pentru a le aduce colinde romanilor?


Anual, din 1995 am fost prezent in tara, ori cu noi inregistrari ori cu traditionale concerte de colinde. Acum am venit cu un album de creatie, dupa cel scos in 1995, "Fostele iubiri", pe versurile regretatului poet George Tarnea.

Cum a decurs colaborarea cu poetul?


Cu George am fost ca un frate. Apoi am fost ca un elev, pentru ca el m-a povatuit si mi-a indrumat toata munca de culegere a colindului, la ultimele cinci albume. Mi-a fost un foarte bun sfatuitor. Il stiam pe George din 1975. Eram inca elev pe vremea acea. In momentul in care am ajuns la Bucuresti, intr-un studio al televiziunii si am cantat un cantec cu versuri sale, regizorul m-a luat si m-a dus sa ma prezinte lui George Tarnea. De atunci am ramas prieten, o prietenie care a durat zeci de ani. In momentul in care George Tarnea a murit, am avut o aripa franta. -De aceea, una dintre baladele speciale de pe noul album i le-ati dedicat poetului disparut.
Ultima balada de pe album a ramas fara cuvinte. Eu cu George am lucrat zece balade, iar cand am auzit vestea care m-a intristat, mi-am exprimat durerea prin muzica, fara cuvinte.

Cand ati fost ultima data la Constanta?


Acum vreo opt ani, nu pentru ca nu as fi vrut sa vin. Aici este un public cald caruia ii place si versul si melodia, care nu a uitat cantecele lui Hrusca. Am datoria morala sa cant si sa le redau piesele pe care le-am cantat ani de zile pe litoralul romanesc.

Veti merge sa colindati si romanii din strainatate?


Dupa concertul din Capitala voi pleca la Bruxelles, iar apoi voi canta in Spania. Insa, voi reveni in tara, pentru a sustine, in ajunul Craciunului, la Bacau. Si de Revelion voi canta in Bucuresti. Insa, pana atunci, voi canta la Salistea Sibiului, impreuna cu Junii Sibiului si corurile de colindatori.

Cum au fost primite pana acum "Baladele speciale"?


Au fost primite foarte bine. Ma bucur ca le-am strecurat pe langa celelalte cantece cunoscute.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii