Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Icoana care a oprit invazia hitlerista asupra Moscovei

ro

21 Jul, 2008 00:00 2150 Marime text
1216576481.jpg

In cea mai veche manastire starovera de maici din lume se celebreaza, astazi, Icoana Maicii Domnului din Kazan - "Kazanskaia"

Lacasul de cult a traversat vremuri tulburi si astazi se lupta pentru supravietuire. Kazanskaia este una dintre cele mai cunoscute si iubite icoane din lumea velicorusa Pe soseaua Constanta - Macin, la kilometrul 94, in judetul Tulcea, se afla localitatea Slava Rusa, populata de lipoveni. Aici se afla cea mai veche manastire de rit vechi din lume: Vvedenie. Aici se afla doua biserici: cea mare, cu hramul Intrarii Maicii Domnului in Biserica (4 decembrie) si cea mica avand ca hram Icoana Maicii Domnului din Kazan (21 iulie si 4 decembrie). Acum, in luna lui cuptor, credinciosii ortodocsi de rit vechi vin aici pentru a se inchina acestei icoane, Kazanskaia, obiect de cult adus din Rusia in timpul prigoanei. De altfel, legenda vorbeste de un grup de monahine starovere care, fugind de prigoana tarista instituita impotriva celor ce nu au vrut sa se lepede de credinta stramoseasca, s-au stabilit in padurile de aici. Prima biserica a manastirii a fost Kazanskaia, construita din lemn, odata cu primele chilii, inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Pe locul ei a fost ridicata biserica actuala, de piatra, in anul 1861. Aici timpul se rupe, secolele de rugaciune neintrerupta punandu-si amprenta asupra locurilor. In manastirea Vvedenie, viata se desfasoara dupa tipicul starover: exista viata de obste, dar si in afara obstii, a celor ce au ales izolarea si rugaciunea continua. Din pacate, viata monahala de rit vechi inregistreaza un declin in tara noastra, in aceasta perioada. Acum, in manastire se roaga 25 de calugarite, care se lupta cu grele lipsuri economice. Dar poate cel mai greu pentru acestea este sa vada cum se deterioreaza lacasurile de cult, iar obstea imbatraneste si devine tot mai neajutorata. Astazi, aici, au venit credinciosi din toate colturile lumii pentru a se inchina icoanei Kazanskaia, icoana facatoare de minuni. Aceasta i-a ajutat, de-a lungul timpului, in special pe orbi, dar a vindecat si diverse boli ale picioarelor.

Kazanskaia - icoana nefacuta de mana omului

Icoana Maicii Domnului din Kazan nu este o lucrare atribuita unei persoane anume. Ea "s-a aflat" in anul 1579 in localitatea Kazan, capitala hanatului tatar, abia cucerita de rusi. Dupa ce a aparut in vis de cateva ori la rand unei tinere fete, icoana a fost scoasa din pamant de aceasta impreuna cu mama ei. De-a lungul timpului, icoana s-a remarcat printr-o serie de minuni: a insotit trupele rusesti care au eliberat Moscova de sub stapanirea poloneza la 22 octombrie 1612, a incurajat armata rusa la 1812. Se spune chiar ca inaintarea trupelor nemtesti a fost oprita in Moscova de aceasta icoana ,care a fost purtata de un avion, deasupra orasului, la ordinul expres al lui Stalin. Tipul aceasta de icoana este cel mai raspandit in Rusia.

Scris de: {autor}Alexandru STANCU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii