Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hora Unirii se va juca si la Mangalia

ro

24 Jan, 2008 00:00 762 Marime text

Ca in fiecare an, autoritatile locale si Garnizoana Mangalia organizeaza diverse actiuni pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Romane.

Manifestarile vor avea loc in Piata Unirii, la Monumentul Eroilor, si vor debuta cu intonarea imnului de stat si oficierea unei slujbe religioase in memoria eroilor neamului. Dupa evocarea semnificatiei Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859, se vor depune coroane de flori la complexul monumental si se va incinge o "hora mare". Cu prilejul implinirii a 149 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia in colaborare cu Muzeul Marinei Romane, Biblioteca Municipala Mangalia, UM 02196 din Mangalia, Liceul Teoretic Callatis, Liceul Economic si Scoala nr. 5 Gala Galaction organizeaza, la muzeu, manifestarea culturala "24 ianuarie 1859- Unirea Principatelor Romane". In deschidere, drd. Sorin Marcel Colesniuc, cercetator stiintific la Muzeul de Arheologie Callatis, va vorbi despre principalele evenimente care au dus la Unirea Principatelor Romane si va sublinia faptul ca prin alegerea aceluiasi domn in ambele Principate, romanii au obtinut o importanta victorie in lupta pentru formarea statului national unitar. De asemenea, va mentiona ca actul de la 24 ianuarie 1859 a inaugurat politica faptului implinit, iar prin divanurile ad-hoc si consultarea populatiei a fost aplicat, pentru prima data in istoria Europei, principiul consultarii poporului.

Manifestari cultural-artistice

Elevii Scolii nr. 1 din urbe, indrumati de director adjunct Agigheldi Turchian si prof. Carolina Gheris, vor prezenta programul cultural-artistic: "24 ianuarie - pagina nemuritoare a istoriei romanilor". Dr. Olimpiu Emanuel Glodarenco, directorul Muzeului Marinei Romane, va sustine comunicarea: "Rolul lui Cuza in crearea flotilei romanesti militare". Elevii Colegiului Economic, coordonati de prof. Ibolya Negoita, vor interpreta sceneta: "Mos Ion Roata si Unirea". Cosmina Elisabeta Colesniuc, eleva in clasa a I-a la Scoala nr. 5 Gala Galaction si Gabriel Amoasei, elev in clasa a III-a la Liceul teoretic Callatis, pregatiti de coregraf Oana Pencea, ii vor delecta pe cei prezenti la manifestare cu un dans de societate. Elevii clasei a IV-a A, ai Liceului teoretic Callatis, indrumati de inv. Olga Bulboaca, participa cu un grupaj de versuri si scenete intitulat: "Voda Cuza - domn nou la vremi noi" si cu o miniexpozitie de desene si lucrari tematice. Pentru a veni in intampinarea celor interesati sa afle cat mai multe informatii referitoare la evenimentul istoric din ianuarie 1859, un reprezentat al Bibliotecii Municipale va prezenta diverse carti editate, de-a lungul timpului, pe aceasta tema.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii