Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Grazia“ lui Mircea Ţuglea, printre noutăţile lunii septembrie, la editura Polirom

ro

21 Sep, 2017 00:00 3637 Marime text
Romanul „Grazia“, la care Mircea Ţuglea a lucrat până în ultima zi a scurtei sale vieţi (14 aprilie 1974 - 19 august 2017), figurează în catalogul editurii Polirom cu noutăţile lunii septembrie. 
 
„Roman de dragoste atipic, «Grazia» transpune cititorul într-o Românie şi o Europă redesenate, cu personalităţi şi evenimente ce au urmat un alt curs decât cel cunoscut de toată lumea. Mişu Eminovici îşi face studiile în Viena contemporană, Ion Raţiu este primul preşedinte român ales democratic după 1990, iar Generalul Stănculescu guvernează la un moment dat ţara. Narator este un tânăr profesor care îşi povesteşte experienţele erotice cu Iulia, o doctoriţă stabilită la Viena, cu Cezara, pe vremea studenţiei din Grozăveşti şi Regie, apoi cu Alina, la Sulina, Tulcea şi Constanţa, şi, în final, cu Rosa, o italiancă vorbitoare de română. O carte încărcată de erotism şi jocuri de cucerire, cu un personaj aflat într-o asiduă căutare a sufletului-pereche“, se arată în prezentarea Polirom.
 
Pe 19 august, chiar în ziua în care şi-a găsit sfârşitul în apele Mării Negre, Mircea Ţuglea trimisese către editura ieşeană ultimele corecturi ale romanului său.
 
„În ultima zi a vieţii lui pe pământ a scris, e ceea ce i-a plăcut cel mai mult. I-a trimis redactorei de la Polirom, editura la care îi va apărea romanul «Grazia», varianta finală, «fără modificări consistente, doar cu corectarea unor repetiţii deranjante», şi-a actualizat cu atenţie prezentarea de autor de la începutul cărţii, coperta era gata de ieri, contractul, semnat de acum câteva săptămâni. Emoţiile lui mi-au părut cumva cele ale aşteptării unui copil, de altfel, pe coperta pe care şi-a dorit-o apare chipul unei fetiţe“, a scris soţia sa pe pagina de Facebook, la scurt timp de la tragicul eveniment.
 
Poet, prozator, publicist, critic literar, membru fondator al Cenaclului de Marţi şi redactor-şef al prestigioasei revistei „Tomis“, desfiinţată în 2010 şi reînfiinţată online, pe care se străduia să o readucă în peisajul cultural al Constanţei la adevărata sa valoare, în format print, Mircea Ţuglea a debutat cu volumul „Proezia“, în 1996, care, în acelaşi an, a fost distins, la Satu Mare, cu premiul revistei „Poesis“.
 
A mai publicat: „mircea ţuglea“ (2001), „Paul Celan şi avangardismul românesc. Reactualizarea sensului“, teza sa de doctorat (2007), „Lirica lui Paul Celan şi gândirea contemporană“ (2013), „jivina, divina“ (2015), „Literarsură“ (2016). A fost profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ (1998-2006), iar din 2013 a predat la Universitatea din Silistra, Bulgaria, şi la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.
În 2016 a beneficiat de o rezidenţă de creaţie FILIT, la Ipoteşti, sursa romanului „Grazia“.
 
Sursă foto: Facebook
 
Citeşte şi: 
 
S-a stins scriitorul Mircea Țuglea! Cauza decesului, înecul

Tulburătorul mesaj al soţiei scriitorului Mircea Țuglea: ”A plecat la ceruri astăzi, sub ochii mei, fără să-şi ia rămas bun”. Sute de mesaje de condoleanţe

„L-a răpit o mare oarecum calmă, dar necruţătoare“. Rămas-bun, Mircea Ţuglea!

Mircea Ţuglea, condus pe ultimul drum de zeci de prieteni şi apropiaţi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii