Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grafica perfecta fara nici un studiu

ro

28 Mar, 2003 00:00 938 Marime text

O biografie schimbata esential de talentul artistic * Desi deseneaza din instinct, lucrarile elevei Carmen Teodorescu au siguranta unui grafician cu experienta * Liceul de Arta si inceputul unei metamorfoze

Carmen Teodorescu s-a nascut la Buftea, pe 1 aprilie 1985. La varsta de trei ani, familia ei s-a mutat la Constanta. Carmen a manifestat predilectie pentru stiintele umaniste, inca din scoala generala, dar nu s-a remarcat in mod deosebit la orele de desen. Pana acum sase luni, Carmen era convinsa ca va fi jurnalist. Ca orice adolescent, scrie poezie romantica si, mai recent, abstracta. Scriitorii ei preferati sunt Cioran, Eliade, Stendhal si Eminescu. In toamna anului trecut, Carmen a vazut lucrarile de grafica ale unui prieten si astfel a ajuns in contact cu arta abstracta. Totul a inceput dintr-o ambitie dublata de curiozitate. "Daca el poate, de ce sa nu incerc si eu?". Eleva in clasa a XI-a la Colegiul National "Mircea cel Batran", profilul matematica-fizica, adolescenta cu sufletul daruit artei isi alunga plictiseala din orele de stiinte exacte desenand pe spatele caietelor veritabile mini-lucrari grafice. Frumusetea desenelor ei, ce vadeau un talent special, i-a adus mereu "iertarea" profesorilor, care i-au cerut de multe ori sa pastreze acele desene in pix sau creion.

Evolutia rapida i-a confirmat unui talent nebanuit

Prima sa lucrare de grafica, pe format A3, a fost inspirata de legenda Sfantului Graal. Intitulata "Elixir", lucrarea ilustreaza ideea ca substanta nu exista dincolo de esenta. Influentate profund de idei filosofice, cu sensibilitatea varstei si caldura unui suflet inteligent si frumos, lucrarile tinerei Carmen Teodorescu sunt modul de expresie al unei personalitati in cautare de sine. Desi nu are cunostinte teoretice, o discutie cu Carmen pe baza lucrarilor ei este o adevarata placere si fiecare linie isi afla justificarea. "Pornesc de la o linie. Infloreste si apoi imi dau seama ca am facut o forma. De cele mai multe ori sunt stari pe care le redau grafic. Desenez din instinct, desi uneori se intampla si sa "vad" parti din lucrari inainte sa le dau contur. Sentimentele cele mai complexe pot fi exprimate cu mijloace chiar foarte simple, prin creion sau tus. Unele linii sunt ca personajele episodice, ce aduc stabilitate lucrarii".

Carmen va fi eleva Liceului de Arta

Cautand o confirmare a talentului sau, Carmen a ajuns la profesorul de arta plastica Petre Hederfai, de la Liceul de Arta din Constanta. Impresionat de precizia si arta din lucrarile unei "amatoare", dumnealui a insistat ca tanara Carmen sa se transfere la liceul de profil si a indrumat-o catre profesoara de grafica Marieta Besu. In prezent, Carmen are deschisa o expozitie personala la Inspectoratul Scolar Judetean, urmeaza cursuri de grafica si, in viitorul apropiat, se va transfera, cu acordul autoritatilor scolare, la Liceul de Arta, unde va da anumite diferente, urmand a avea astfel mediul cel mai favorabil pentru a-si cultiva talentul care i-a schimbat viata cu 180 de grade. Vinerea trecuta a obtinut o mentiune la concursul de desen "Ziua primaverii in Europa", organizat la Biblioteca Judeteana de institutiile locale cu ocazia "Spring Day" - manifestare la nivel european.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii