Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul „Basarabia“, la cea de-a VIII-a ediţie Organizația Studenților Basarabeni din Constanța - „Hai să facem istoria să învie!“

ro

28 Mar, 2015 00:00 2191 Marime text


Organizația Studenților Basarabeni (OSB) din Constanța pregăteşte cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Basarabia“, care marchează împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). Evenimentul cuprinde o serie de acţiuni culturale şi sportive  care vor avea loc în acest week-end (27 - 29 martie) dar şi pe data de 3 aprilie.
 
Ajuns în acest an la cea de-a VIII-a ediție, Festivalul „Basarabia“ îşi propune să aducă în atenţie faptul că pe ambele maluri ale Prutului trăiesc români, că tradițiile, obiceiurile românești, limba română, cultura, știința și istoria sunt acele elemente ce definesc spațiul românesc. „Una dintre cele mai mari realizări ale națiunii noastre a fost Unirea de la 1918, momentul în care toți românii au fost cuprinși în brațele României Mari. Hai să facem istoria să învie!“, a declarat Vladimir Gîra, vicepreşedintele OSB Constanța. Scopul festivalului este promovarea identităţii naţionale şi a apartenenţei româneşti în rândul tinerilor basarabeni din Constanţa şi familiarizarea societăţii constănţene cu valorile de peste Prut prin sărbătorirea împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.


 
Astăzi, de la ora 14.00, va avea loc Campionatul de Paintball, la Maritimo Shopping Center, iar mâine, între orele 12.00 şi 16.00, se va desfăşura Cupa OSB - Campionatul de fotbal, ediţia a III-a. Evenimentul va fi găzduit de Baza nautică a Universității „Ovidius“. De asemenea, pe data de 3 aprilie, începând cu ora 11.00, pe scena Casei de Cultură Medgidia va avea loc un eveniment cultural-artistic organizat de Primăria oraşului Medgidia, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu“, Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina filiala Constanţa şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Constanţa.
 
În Constanţa sunt stabiliţi aproximativ 200 de elevi, studenţi, masteranzi şi medici rezidenţi veniţi din Republica Moldova. Numărul acestora rămâne relativ constant, chiar dacă tinerii studenţi vin şi pleacă odată cu fiecare an de studiu. De asemenea, un număr mare de angajaţi, antreprenori, medici și familii întregi se bucură zi de zi de viaţă aici, în Constanţa, oraşul care le-a devenit casă.

Despre OSB Constanța 

OSB Constanța este o echipă de studenți basarabeni care au optat pentru facultăţi din Constanța. Organizaţia a luat naștere în 2008 și, de atunci, a reușit să se facă auzită atât la nivel local, cât și național. Scopul OSB este educarea, formarea și dezvoltarea tinerilor elevi, studenţi, masteranzi, medici rezidenţi şi doctoranzi basarabeni din Constanța în spiritul valorilor democratice, implicarea tinerilor în societatea civilă, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, stimularea gândirii critice şi a capacităţii de analiză şi sinteză. Un obiectiv important îl constituie promovarea românismului, a identității naționale și a adevărului istoric. OSB își propune să reprezinte studenții și interesele acestora în fața instituțiilor de învățământ și a autorităților. De când este activă, OSB Constanța organizează anual evenimente precum „Balul Bobocilor Basarabeni“, „1 decembrie“ sau „Festivalul Zilele Basarabiei“, prin care îşi propune să aducă în atenţie tradiţii de peste Prut, îmbinându-le cu distracţia. Din august 2012, OSB Constanța este membru fondator al FAB România (Federația Asociațiilor de Basarabeni din România), structură națională care îşi propune să reprezinte studenții și elevii basarabeni din țară la nivel național. Prin activitatea desfășurată, OSB Constanța contribuie la promovarea culturii basarabene și a valorilor românești.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii