Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment editorial Un număr impresionant de tomitani, martori la „Viaţa tăcută a naturii” (galerie foto)

ro

17 Dec, 2016 00:00 2772 Marime text
Cei care doresc să aibă în biblioteca personală cartea „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească 1846-1916”, de Doina Păuleanu, vor plăti pe un exemplar 120 de lei
 
Criticul şi istoricul de artă Doina Păuleanu şi-a lansat, vineri, la amiază, cel mai recent volum care îi poartă semnătura, „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească 1846-1916”, în prezenţa unui public extrem de numeros, răspândit peste tot, la parterul, dar şi la etajul întâi al Muzeului de Artă, ale cărui destine le conduce autoarea. Cu doar câteva zile înainte, pe 14 decembrie, la galeria „Senso” din Bucureşti, despre acest volum vorbiseră două nume consacrate ale artei româneşti: Andrei Pleşu şi Pavel Șuşară.
 
La evenimentul editorial de la Muzeul de Artă, redactorul-şef al editurii Monitorul Oficial, Anca Ivaşcu, a caracterizat volumul în paginile căruia se regăsesc, pe lângă textul Doinei Păuleanu, reproduceri după 200 de lucrări din muzeele din ţară, ca fiind „un răsfăţ vizual”, un „frumos inanimat”, ce reflectă universul pictorilor creatori, precum Theodor AmanNicolae Grigorescu şi Ștefan Luchian. „Noi am avut responsabilitatea de a asigura o formă editorială pe măsura conţinutului. (...) Sunt mândră că această carte a apărut sub sigla editurii Monitorul Oficial”, a spus Anca Ivaşcu.
 
Istoricul dr. Ioan Opriş a spus că „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească 1846-1916” este „o carte de mare simţire artistică”, „o carte sclipitoare” pentru Dobrogea, dar nu numai, având în vedere că primele naturi moarte de pe teritoriul României se regăsesc la Constanţa, în banchetul redat pe pereţii mormântului pictat din secolul al IV-lea. „În muzeografia de astăzi şi cea de artă, Doina Păuleanu este vocea... înaltă, cea mai de sus. Cu invidii, cu gelozii, nu de puţine ori cu nedreptăţi...”, a spus dr. Ioan Opriş.
Cei care doresc să aibă în biblioteca personală cartea „Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească 1846-1916”, de Doina Păuleanu, vor plăti pe un exemplar 120 de lei.
 
Evenimentul editorial a fost prefaţat de un amplu concert de colinde susţinut de corul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, dirijat de asist. univ. dr. Dragoş Mihai Cohal şi acompaniat de conf. univ. dr. Gabriela Oprea. Studenţii ovidieni au interpretat colinde contemporane din repertoriul internaţional, dar şi lucrări bine-cunoscute, precum: „Panis Angelicus”, de Cesar Franck, şi „Ave Maria”, de Charles Gounod.      
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii