Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emoţii, regrete şi lacrimi Ultimul volum semnat de regretatul Virgil Coman, lansat la Constanţa (galerie foto)

ro

17 Sep, 2016 00:00 3187 Marime text
Zeci de constănţeni, oameni de cultură, profesori universitari au luat parte, vineri, la evenimentul de lansare a volumului „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“, semnat de istoricul Virgil Coman, găzduit de Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman”. Volumul a fost lansat la 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a autorului său, Virgil Coman, pe data de 5 august. La evenimentul editorial au participat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prof. univ. dr. Tasin Gemil, prof. univ. dr. Stoica Lascu, conf. univ. dr. Nistor Bardu, cercetător ştiinţific dr. Emil Ţîrcomnicu, dr. Constantin Cheramidoglu şi dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman”. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat şi prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu, profesori ai Universităţii „Ovidius, dar şi soţia regretatului istoric, Daniela.
 
Evenimentul cultural a început cu un moment de reculegere în memoria lui Virgil Coman, care a trecut în nefiinţă la doar 42 de ani. Cei prezenţi şi-au ales cu greu cuvintele atunci când au vorbit despre istoricul şi omul de cultură Virgil Coman.
 
„Nu am venit aici în calitate de prefect, ci de prieten al lui Virgil Coman. Am colaborat frumos împreună, am avut proiecte comune. Ceea ce depinde de noi ca instituţie vom face pentru realizarea visului lui Virgil Coman, acela ca Arhivele să aibă un sediu în care să funcţioneze. Virgil Coman avea un patriotism exagerat“, a declarat prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu.
 
La rândul său, cercetătorul ştiinţific dr. Emil Ţîrcomnicu a propus ca cei care l-au cunoscut pe regretatul om de cultură să-şi pună amintirile pe o hârtie. „Eu şi colegul meu prof. univ. dr. Stoica Lascu ne angajăm să edităm această carte dedicată lui Virgil Coman, în care vor fi adunate gândurile celor care l-au cunoscut şi apreciat“, a dezvăluit cercetătorul ştiinţific dr. Emil Ţîrcomnicu.
 
Volumul „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare“, cu o postfaţă semnată de prof. univ. dr. Stoica Lascu, a fost lansat pe 24 august, la Dudeştii Noi, din judeţul Timişoara, acolo unde trăieşte o importantă comunitate de români balcanici (aromâni şi meglenoromâni). Ulterior, pe 25 august, volumul a fost lansat şi la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în cadrul primei ediţii a Congresului Naţional al Istoricilor Români.
 
Reamintim că şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman, a decedat pe data de 5 august, în timp ce participa la evenimentul de lansare a romanului istoric „La marginea imperiului - Origini”, semnat de jurnalistul Cristian Cealera.
 
Astfel, Virgil Coman nu a reuşit să-şi vadă cel mai proaspăt volum, tipărit chiar în ziua în care se stingea din viaţă: „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare”.

Citeşte şi

Constanţa. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii şi meglenoromânii din Banat”. Emoţionanta poveste a cărţii
 
O lună de la moartea lui Virgil Coman. Cine este succesor la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa
  
Proiect de hotărâre Virgil Coman, cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa (document)
 
În drumul spre neuitare, Virgil Coman primeşte titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa
 
Dorinţa îi va fi respectată! Ultima carte a lui Virgil Coman va fi lansată la Dudeşti şi la Constanţa (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii