Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniela Vladescu "Politica e cel mai rau lucru din societate"

ro

12 Sep, 2007 00:00 2476 Marime text
1189537044.jpg

De cand a venit la conducerea teatrului Oleg Danovski, in februarie 2006, Daniela Vladescu este privita cu suspiciune de angajati * Pe de alta parte, directoarea afirma ca nu ar fi luata prin surprindere daca, la un moment dat, CJC ar considera-o nepotrivita pentru functia pe care o ocupa

Cultura constanteana a suferit schimbari majore cand, in 2004, Consiliul Judetean Constanta a decis comasarea institutiilor de cultura deja existente. Din acel moment, s-a vorbit despre Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski si despre Teatrul National Constanta. Daca teatrul dramatic poarta in momentul actual titulatura de Teatru de Stat, institutia condusa de Daniela Vladescu, care reuneste in acelasi spatiu trei companii: opera, simfonic si balet, si-a pastrat titulatura de teatru national. In ciuda acestui specific, institutia nu beneficiaza inca de sporurile salariale pe care ar trebui sa i le confere acest statut, altfel spus, potrivit directorului general Daniela Vladescu, institutia de cultura nu este recunoscuta financiar la acest nivel. Acest lucru presupune ca, angajatii nu beneficiaza de sporul de 25% pe care il confera un asemenea statut. Situatia este neintalnita la institutiile nationale de cultura care se afla sub directa tutela a Ministerului Culturii si Cultelor. "Sunt sigura ca sunt lucruri mai importante de facut in acest judet, dar suntem pe lista de asteptari. Cu toate acestea, lipsa culturii si a educatiei nu se vede astazi, ci poate peste cativa ani", a justificat Daniela Vladescu pozitia CJC.

Artistii, nemultumiti de salariile derizorii

Situatiile dificile prin care a trecut teatrul se rasfrang si asupra relatiilor dintre directorul general si angajati. "Nu exista nici dragostea pentru sef, dar nici respectul pentru un zbir. Poata ca bunatatea poate fi interpretata ca o slabiciune, insa eu tot asa o sa fiu, nu o sa ma schimb", este replica pe care Daniela Vladescu le-o da celor care nu au primit-o cu bratele deschise, de cand a venit la conducerea teatrului, in februarie 2006. O explicatie pentru acest fenomen consta in faptul ca, in opinia salariatilor, directorul general al teatrului este asociat cu Consiliul Judetean, care ar trebui sa le asigure toate drepturile. Insa, ca orice om care se dedica actului de cultura, Daniela Vladescu denunta asocierea nefericita a culturii si a politicii. "Politicul nu ar trebui sa ne afecteze pe noi ca institutie de cultura. E cel mai rau lucru din societate. Eu sunt apolitica". In ceea ce priveste actul cultural, directorul Teatrului Oleg Danovski este multumita de "cooperarea" cu Consiliul Judetean, fara sprijinul caruia, a spus ca nu ar fi putut sa aiba loc Festivalul de Opera Balet si Simfonic. In aceasta toamna, institutia se pregateste de doua premiere. Este vorba despre baletul "Spargatorul de nuci", in regia lui Gheorghi Kovtun si opera "Carmen", in regia tinerei Rasvana Cernat. Insa, in ciuda acestor manifestari, oamenii sunt nemultumiti, facand intotdeauna comparatie cu alte teatre. De aceea, artistii platiti mediocru au inceput sa-si caute alte locuri de munca, mai bine platite. De curand, opt angajati ai orchestrei au facut acest pas, spre o lume mai buna, fie orientandu-se spre alte institutii de cultura din tara, fie luand drumul vaselor de croaziera. Referitor la modul in care conduce destinele institutiei de cultura, Daniela Vladescu nu ar fi surprinsa daca, la un moment dat, ar impartasi soarta fostei directoare a Teatrului National Constanta, Beatrice Rancea. Deoarece, dupa doi ani si jumatate nu a mai coincis criteriilor CJC, regizoarea a demisionat in aceasta vara si nu a mai candidat pentru postul de director general al Teatrului de Stat Constanta, desi gandise deja noua echipa. "Orice conducator, de la cel mai mare, pana la cel mai mic nu poate sa doarma linistit cu gandul ca o sa existe vesnic", a concis Daniela Vladescu.

Scris de: {autor}Mirela STaNGA {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii