Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corala „Armonia“ din Constanţa, dublu medaliată cu aur la Jocurile Corale Mondiale

ro

19 Jul, 2016 00:00 5929 Marime text


În perioada 6-16 iulie, la Soci, Rusia, s-a desfăşurat cea de-a IX-a ediţie a World Choir Games (Jocurile Corale Mondiale), cel mai mare concurs de corale din lume, care, o dată la doi ani, reuneşte mii de participanţi din întreaga lume şi are drept motto „Cântând împreună, aducem naţiunile împreună“. Prima dată evenimentul a fost organizat în anul 2000, în Linz, sub patronatul preşedintelui de atunci al Austriei, Thomas Klestil.
 
Ediţia curentă a reunit 12.000 de participanţi (283 de coruri din 36 de ţări). Arhiepiscopia Tomisului a fost reprezentată în competiţie de coralele „Armonia“ şi „Teodoxa“. Ambele au fost înscrise la secţiunile Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră a cappella.
 
La ediţia din acest an, la ambele secţiuni, corala „Armonia“ a obţinut medalia de aur. La prima, Cor bărbătesc de cameră, aceasta a acumulat 93,88 de puncte, iar la a doua, Muzică sacră a cappella, 87,75 de puncte. În acelaşi timp, corala bărbătească ortodoxă „Teodoxa“ a câștigat medalia de aur la secţiunea Cor bărbătesc de cameră și argint la secţiunea Muzică sacră a cappella.
 
Corala „Armonia“, dirijată de către arhid. asist. univ. dr. Ion Iulian Dumitru, la secţiunea Cor bărbătesc de cameră, a reuşit să impresioneze juriul interpretând piesele: „O ma joie“ (Michel Corboz), „Doamne, buzele mele“ (Ion Popescu Runcu), „Chindia“ (Alexandru Pașcanu) și „Krestu Tvoemu“ (Otto Groll), iar la secţiunea Muzică sacră a cappella s-au înscris în concurs cu piesele: „Da ispravitsa molitva moya“ (Pavel Chesnokov, solist - Alexandru Chiriac), „O sacrum convivium“ (Ludovico Grossi da Viadana), „Tatăl nostru“ (Irina Odăgescu Țuţuianu) și „Hymne“ (Jean Sibelius).
 
Corala „Teodoxa“, dirijată de asist. univ. drd. Valeriu Croitoru, a obţinut medalia de aur cu piesele „Tatăl nostru“ (I.D. Chirescu), „O sacrum convivium“ (Lodovico da Viadana), „Mare fie-Ţi, Doamne, slava“ (Marius Hristescu) și „Rugăciune“ (Felicia Donceanu), iar medalia de argint a fost câştigată cu piesele: „Sanctus“ (Friedrich Silcher), „Ave Maris Stella“ (Edvard Grieg), „Metanie“ (Marius Hristescu) şi „Utverdisya sertdze moe“ (Dmitri Bortnjansky).


 
Corala bărbătească „Armonia“ a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a trecut sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Corala are în palmares două medalii de aur la World Choir Games 2012, desfăşurat în SUA, Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secţiunile Folclor și Cor bărbătesc și una de argint (Muzică sacră) la Campionatului European al Corurilor din 2013, desfășurat la Graz, Austria, două medalii de aur şi Marele Premiu la World Choir Games, ediţia a şaptea, care a avut loc în Riga, Letonia, medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competiţiilor European Choir Games şi Grand Prix of Nationes (2015, Magdeburg, Germania). De asemenea, Corala „Armonia“ a participat la numeroase concursuri și concerte atât în ţară, cât si în străinătate. Din componenţa coralei fac parte preoţi, diaconi și studenţi ai Facultăţii de Teologie.
 
Cea de-a doua corală, „Teodoxa“, a fost înfiinţată în anul 2001 şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Cuviosul Dionisie Exiguul“ din Constanţa. În 2015, aceasta a câştigat medalia de aur, secţiunea Coruri de cameră, la European Choir Games, care a avut loc în Magdeburg (Germania). Totodată, corala a participat la diferite competiţii și a întreprins turnee în ţară și străinătate: Germania, Italia, Finlanda și Spania.
 
Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii