Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazinoul din Constanţa, redeschis vizitatorilor (galerie foto)

ro

15 Nov, 2015 00:00 3302 Marime text


Cazinoul din Constanţa a fost redeschis vizitatorilor de Ziua Naţională a Dobrogei. Cu această ocazie, a fost expus şi un vernisaj foto intitulat  ,,Cazinoul- istorie în imagini”, organizat de Ordinul Arhitecţilor din România,  filiala Dobrogea.   Printre cei care au trecut pragul bătrânului  Cazino   s-au numărat constănţenii interesaţi de situaţia actuală a  clădirii,  dar şi reprezentanţi ai municipalităţii precum primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.

,,Am vrut să arătăm Cazinoul aşa cum este el astăzi”

,,Această clădire  reprezintă un simbol al oraşului şi este, de asemenea, un simbol al României. Am vrut să arătăm Cazinoul aşa cum este el astăzi, nemachiat,  tocmai pentru a nu mai lăsa niciodată ca simbolul Constanţei să ajungă în această stare.”, a declarat, primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău.
Edilul interimar a mai adăugat că Municipiul Constanţa va avea un rol de supervizare a lucrărilor de restaurare şi că se va alcătui o comisie care să urmărească îndeaproape lucrările de execuţie.  Şeful administraţiei publice locale a mai dat asigurări că, în acest moment, banii există la bugetul naţional.

Reabilitarea simbolului constănţean se lasă aşteptată

În prezent,  clădirea se află în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) după ce Consiliul Local Municipal Constanţa (CLM)   a aprobat trecerea din proprietatea  privată locală în proprietea Ministerului Dezvoltării  Regionale şi Turismului (MDRT).  Dar reabilitarea monumentului  tot nu a fost posibilă. După organizarea unei licitaţii la care s-au înscris cinci firme şi toate au fost descalificate, una dintre ele a făcut contestaţie. Iar, în acest moment, se aşteaptă pronunţarea asupra contestaţiei de către Consiliul  Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Reamintim că valoarea investiţiei se ridică la peste nouă  milioane de euro şi are un termen de execuţie  de doi ani.
La eveniment participat  şi oameni care şi-au manifestat dezacordul faţă de starea actuală a clădirii-emblemă a oraşului şi faţă de autorităţi, care nu au reuşit să ia măsurile necesare pentru a salva monumentul de la degradare.

Cazinoul, istorie cu peripeţii

Construită  între anii 1903 şi 1910, în stilul Art-Nouveau,  după planurile unui arhitect român de origine elveţiană, Daniel Renard, clădirea-emblemă de pe faleza constănţeană a fost inaugurată pe 15 august 1910.  Cazinoul a reprezentat multă vreme elita intelectuală a ţării noastre. Pentru că aici veneau oameni care doreau şă-şi joace averea la jocurile de noroc, dar a reprezentat şi un loc, în care oamenii veneau să petreacă  şi să pună la cale căsătorii.
 „A fost un loc important pentru că avea, pe de o parte, strălucirea unei clădiri reprezentative, şi pe cealaltă parte, clădirea aceasta avea deschidere către Europa. Oamenii care voiau să fie discreţi în Europa veneau aici ca să se piardă în anonimat şi, în acelaşi timp, ca să facă averi şi afaceri fabuloase.”, a precizat, directorul Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu.
Reputatul critic de artă, Doina Păuleanu a mai adăugat că, după spusele unui scriitor contemporan,   pe aici se scurgeau râuri de diamante,  se etalau cele mai minunate toalete şi  că erau cele mai la modă veşminte, astfel,  Cazinoul devenise  un centru de interes al unei lumi mondene.
 
Alexandru Vlădescu este student al Facultăţii de Litere, specializarea Jurnalism, din cadrul Universităţii ,,Ovidius” din Constanţa.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii