Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arheologia romană, în pas cu tehnologia de ultimă generație (galerie foto)

ro

18 Mar, 2017 00:00 2377 Marime text
Opt situri arheologice din județul Constanța - Tomis, Histria, Callatis, Carsium, Capidava, Ulmetum, Tropaeum Traiani și Sacidava și alte opt din Bulgaria - Abrittus, Cherven, Dimum, Durostorum, Novae, Sexaginta Prista, Iatrus și Trimanium au fost survolate de drone de ultimă generație, filmate și fotografiate, urmând ca ele să fie... redate publicului larg. 
 
Cum va fi posibil? Prin intermediul unor platforme web și aplicații pentru dispozitive mobile, care vor fi puse la dispoziția turiștilor, dar mai ales prin realizarea unor machete 3D ale unor obiecte de artă romană, care vor face obiectul unor expoziții ce vor fi itinerate în județul Constanța și în Bulgaria.
 
Totul este posibil datorită proiectului „Mediul de vizualizare interactivă a patrimoniului cultural roman antic pentru zona transfrontalieră Bulgaria și România (ARHIVE)“, inițiat de Universitatea „Angel Kanchev“ din Ruse, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), și Muzeul Regional de Istorie din Ruse.
 
„Proiectul folosește tehnologiile moderne ale informației și comunicării pentru a crea artefacte digitale cu care vom promova siturile arheologice romane din România și Bulgaria“, a spus prof. Plamen Zahariev de la Universitatea „Angel Kanchev“ din Ruse, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, menită să arate stadiul în care a ajuns proiectul ce se desfășoară între 5 aprilie 2016 și 4 octombrie 2017. Cu acest prilej, au fost prezentate și dronele cu care au fost survolate cele 16 situri arheologice aflate pe teritoriul celor două țări.
 
Finanțarea proiectului ARCHIVE este obținută prin Programul Interreg V-A România - Bulgaria, Axa prioritară: 2 - O regiune verde.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii