Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar putea deveni profesor asociat la Universitatea Ovidius. Vasile Moldoveanu - „Voi reveni ca să continui această muncă“ (galerie foto + video)

ro

21 May, 2016 00:00 5725 Marime text
Universitatea „Ovidius” din Constanța a găzduit, ieri seară, un concert al studenților Facultății de Arte, Specializarea Interpretare Muzicală, cu prilejul finalizării cursului de Master Class condus de maestrul Vasile Moldoveanu, tenor de talie mondială, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” și cetățean de onoare al municipiului Constanța.  Concerul a fost organizat de profesorii Facultății de Arte Ioan Ardelean, Nicoleta Ardelean şi Andreea Bratu.
 
„Este o bucurie pentru noi că maestrul Moldoveanu a fost de acord să țină acest curs de Master Class la Universitatea Ovidius.
Constanța a dat lumii câteva personalități. Dumneavoatră, maestre, sunteți printre primii. Vasile Moldoveanu a demonstrat că este nu doar un mare interpret, dar și un mare pedagog. Vă mulțumim în numele tuturor”, a declarat, în debutul evenimentului, prof. univ. dr. Ioan Ardelean.
 
Studenta Alina Lungu a deschis concertul, cu aria Zerlinei „Batti, batti mio Masetto", din opera Don Giovanni compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Ulterior, pe scenă au urcat Lăcrămioara Chihană, Alexandru Mădălin Băldău,  Georgiana Costea, Lucia Mihalache, Marius Eftimie, Silvia Simionescu, Tudor Socolan, Valentin Vasopol și Laura Eftimie, care au interpretat arii din opere celebre, semnate de Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Giacomo Puccini, Georges Bizet, Gioacchino Rossini, Antonin Dvorak, Francesco Cilea.
 
Copleșit de emoții, maestrul Vasile Moldoveanu a urmărit cu atenție ceea ce se întâmpla pe scenă. Discret, dădea indicații interpeților.
La finalul concertului, participanții la cursul de Master Class au primit diplome semnate de tenorul Vasile Moldoveanu și de decanul Facultății de Arte, Daniela Hanțiu.
 
„Cursul a fost mult prea scurt din punct de vedere canto. Trebuia făcut probabil în două săptămâni. Însă, acolo unde am putut, am ameliorat. În seara aceasta, am fost fericit că au aplicat ceea ce le-am sugerat. Pe scenă ești descoperit, plin de emoții. Voi reveni aici ca să continui această muncă de interpretare, de plasare a vocii. Toți s-au străduit să progreseze. Și zilele în care am lucrat nu au fost degeaba. Am ajutat cum am putut și cu ce am învățat și eu în 42 de ani de activitate. Să-i încurajați pe tineri! Le doresc să o ia pe urmele mele și să ajungă sus”, a spus maestrul Vasile Moldoveanu.
 
„Vă mărturisesc că este o bucurie pentru mine ca maestul Vasile Moldoveanu să conducă un masterat la facultatea noastră. Studenții au fost foarte mulțumiți! Pentu mine, cea mai mare bucurie este că am avut participanți şi dintre foștii studenți, care azi sunt atiști lirici la Teatrul Național de Operă şi Balet "Oleg Danovski" sau profesori la Colegiul Național de Arte "Regina Maria". Prin acest Master Class am reușit să fim iar colegi. Sper ca maestrul să revină. Este pentru prima dată când aproape toată presa din Constanța a fost prezentă. Asta înseamnă că actul cultural trebuie mediatizat. Presa este fundamentală pentru revenirea culturală a unui oraș“, a declarat Ioan Ardelean, prof. univ. dr. al Facultății de Arte, specializarea Interpretare muzicală - Canto.
 
La rândul său, decanul Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanţiu, ne-a dezvăluit că va propune Senatului Universității Ovidius ca maestrul Vasile Moldoveanu să devină profesdor asociat.
 
„Acest curs de Master Class este important pentru că s-a desfășurat pe mandatul meu. Că maestrul a fost numit Doctor Honoris Causa pe mandatul meu. Practic, noi l-am descoperit. Vrem să colaborăm în continuare. Îi voi face o propunere ca să devină profesor asociat. Sper ca, din toamnă, cu ajutorul Senatului, să-l avem profesor asociat pe maestrul Vasile Moldoveanu. Facultatea de Arte a crescut mult, datorită cadrelor didactice care se implică. Țin să menționez că doamna Ardelean a reușit să adune la specializare foarte mulți studenți. Toamna trecută, am avut la admitere candidați peste numărul de locuri. Ceea ce este important pentru noi“, ne-a dezvăluit decanul Daniela Hanțiu.
 
Reamintim că tenorul cu origini constănțene Vasile Moldoveanu a condus un Master Class de artă vocală la Universitatea Ovidius. Facultatea de Arte din cadrul Universității a organizat acest curs în perioada 13-20 mai. Cursanți au fost atât studenți ai facultății cât și alumni, mare parte dintre aceştia fiind artiști lirici ai Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii