Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academicienii Dan Berindei și Alexandru Zub semnează în volumul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“

ro

22 Sep, 2017 07:17 2859 Marime text


„Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ este numele amplului proiect care va culmina, în perioada 27-28 octombrie, cu o sesiune de comunicări științifice și lansarea unui amplu volum cu această temă.

În paginile tomului, care va număra aprox. 500 de pagini, vor semna academicienii Dan Berindei și Alexandru Zub, cercetători, profesori, muzeografi,  dar și colaboratori din Germania și Bulgaria. Studiile și articolele cuprinse în carte vor da o imagine elocventă a Dobrogei, în prima conflagrație mondială. Pentru prima dată într-un volum vor fi cuprinse date despre toate monumentele care s-au făcut după Primul Război Mondial, care au fost inventariate și fotografiate în cadrul proiectului, în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Constanța.

Academia Oamenilor de Știință din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Asociația Culturală „Dobrogea - Istorie și civilizație“ vor gira apariția amplei lucrări care va fi lansată pe 27 octombrie, în prima zi a sesiunii științifice cu același nume.
 

Elevii, invitați să-și cunoască eroii



Proiectul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ are și o componentă educativă care vizează elevii din municipiul și județul Constanța, prin lansarea concursului „Eroii localității mele din Primul Război Mondial“, care se va desfășura pe trei secțiuni: prezentare PowerPoint, eseu și scurtmetraj. Festivitatea de premiere a elevilor va avea loc chiar de Ziua Dobrogei, pe 14 noiembrie. Partener al acestei activități este Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța.

„Proiectul «Dobrogea în contextul Primului Război Mondial» este realizat pentru a pune Constanța alături de marile orașe ale țării care au marcat Primul Război Mondial“, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
„Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ este partener în acest proiect, din mai multe puncte de vedere. În primul rând mă număr printre coordonatorii volumului, alături de domnul profesor Valentin Ciorbea și Delia Cornea. De asemenea, la Bibliotecă Județeană va avea loc lansarea volumului, itinerarea expoziției dedicată Primului Război Mondial, activitățile cu elevii. De asemenea, vom participa și cu volume din fondul nostru și alte obiecte pe care le avem avem la Colecții Speciale“, a spus directorul Bibliotecii constănțene, dr. Corina Apostoleanu.



De altfel, prezentarea proiectului a avut loc joi, 21 septembrie, în sala „Liliana Lazia“ a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ , în cadrul unei întâlniri de lucru la care au participat o parte dintre cei implicați în proiect: dr. Corina Apostoleanu, dr. Delia Cornea, muzeograful Lavinia Dumitrașcu, președintele Asociației Culturale „Dobrogea - Istorie și civilizație“, Magdalena Tiță,  prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, inspectorul școlar general al ISJ Constanța, Petrică Miu și președintele filialei Dobrogea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, colonel (r.) Remus Macovei.

Proiectul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind sponsorizat de câteva firme constănțene.  

Sursă foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii