Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Mircea Romanescu - un mânuitor remarcabil, un glas cu infinite inflexiuni

ro

19 Dec, 2016 00:00 2086 Marime text
În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie.
 
Între anii 1953 și 1958 a fost actor al Teatrului de Păpuși din Petroșani. În perioada 1958-1964 a fost actor al Teatrului de Păpuși Oradea. Din 1964 și până la pensionare a fost actor al Teatrului de Păpuși Constanța.
 
Visul său din copilărie a fost să urce pe scenă. În anii de actorie la Teatrul din Petroșani, s-a făcut remarcat prin rolul titular din „Ursulică trist”, cu Motanul din „Motanul încălțat”, Omul de fier din „Inimă de mamă”. Dintre rolurile interpretate la Teatrul de Păpuși din Oradea sunt de reținut Spânul din „Harap-Alb”, Pitac din „Pitac și Pităcel”, Prințul din „Povestea porcului”.
 
Cunoaște Teatrul de Păpuși Constanța cu prilejul unei reuniuni de gen naționale și este atras de proiectele acestui teatru. Astfel, se hotărăște să se transfere la teatrul de la mare. Mircea Romanescu a venit în teatrul constănțean aducând cu el experiența dobândită în ani ca actor mânuitor. Foarte bun mânuitor, cu deosebite calități interpretative, cu un glas cu infinite inflexiuni, înzestrat cu mult umor (aș zice cu fină ironie), a dezvăluit toate aceste calități cu fiecare rol interpretat.
 
Era un meloman, având o solidă cultură muzicală. Cânta frumos. Foarte discret și deosebit de politicos, Mircea Romanescu era un bărbat înalt, ușor adus de spate, cu un chip „cioplit „din linii foarte expresive. Ar fi fost un bun model pentru un sculptor sau un pictor ori pentru a ilustra într-o carte un personaj de poveste.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii