Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Florentina (Tina) Romanescu, animatorul ce însufleţea păpuşile cu dragoste pentru frumos

ro

17 Dec, 2016 00:00 2165 Marime text
În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie.
 
Mi-o amintesc mereu veselă şi plină de energie, având pasiunea lecturii. A venit la Constanţa din Vâlcea natală. Talentul i-a fost vădit încă din şcoală, unde s-a remarcat recitând, dansând, cântând cu prilejul tradiţionalelor serbări.
 
A lucrat la început în domeniul turismului. Tot atunci a „debutat” prezentând un spectacol la o serbare de Crăciun pentru copiii colegilor de la I.H.R Mamaia. În acest mic recital, cu păpuşi împrumutate de la gazda ei, o fostă actriţă a genului, Tina a improvizat scene din filmul „Lily”. Colegii au încurajat-o să se prezinte la concursul organizat de Teatrul de Păpuşi Constanţa. Cea care a îndrumat-o, a pregătit-o a fost actriţa Georgeta Radu. Calităţile i-au fost confirmate şi, după un curs de şase luni, devine actriţă mânuitoare, putându-şi exprima liber talentul. A debutat  cu rolul Sânziana din „Sânziana şi Pepelea”.
 
De atunci, a interpretat cu talent şi egală dăruire roluri principale, pe viu, compoziţii şi travestiuri în spectacolele „Copilul din stele”, „Insula pe din două”, „Prinţesa şi ecoul”, „Fata babei şi fata moşneagului”, „Băiatul şi vântul”, „Jocul orelor”. Optimismul, energia şi dragostea ei pentru frumos i-au animat mereu păpuşile. Ca şi colegii ei, Tina a fost animatorul multor echipe de artişti amatori din Constanţa, echipe premiate la festivaluri naţionale.
 
Tina a plecat prea curând dintre noi. Are o fiică, Laura (fiica ei şi a actorului Mircea Romanescu), un copil cu amândoi părinţii actori, crescut în teatru. Mi-o amintesc micuţă şi vioaie ca un spiriduş. Astăzi, Laura are la rândul ei un copil.
 
Pentru rolul Răducu din „Jocul orelor”, Tina a fost distinsă cu o menţiune la Gala Recitalurilor, Sinaia, 1974.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii