Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Dromihete (Hety) Ghiman, actor cu o bogată imaginaţie creatoare şi un umor cuceritor

ro

20 Dec, 2016 00:00 2423 Marime text
În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie.
 
La început a fost actor al Teatrului de Păpuşi din Târgu Mureş. Era un ardelean îndrăgostit de mare. La 21 de ani, la Târgu Mureş, orele petrecute alături de actorii trupei la repetiţii sau în culise i-au dezvăluit frumuseţea şi bogăţia mijloacelor de expresie ale artei păpuşăriei. Din anul 1970, după un concurs, devine actor al Teatrului de Păpuşi din Târgu Mureş. Trupa teatrului constănţean i-a trezit admiraţia pe când participa la tradiţionalul Festival „Săptămâna Teatrelor de Păpuşi”, Constanţa. Şi-a dorit să devină actor al acestui teatru. A fost actor al Teatrului de Păpuşi Constanţa între anii 1976 şi 1991.
 
Foarte bun mânuitor, cu remarcabile calităţi vocale, cu o bogată imaginaţie creatoare, cu o deosebită plastică corporală, cu un umor cuceritor, a creat roluri principale, a jucat prinţi şi Feţi-Frumoşi, roluri pe viu, de compoziţie, musicaluri cu păpuşi. Vesel, mereu pus pe glume, era un actor pasionat de arta sa, un actor cu spirit ludic, inteligent.
 
L-am văzut adesea la repetiţii concentrat să găsească cele mai potrivite mijloace de expresie din mânuire şi interpretare - pentru a-şi anima păpuşa. Din multele roluri în care l-am văzut, îmi stăruie în amintire Pantalone din „Regele cerb” (unul dintre puţinele spectacole cu marionete ale teatrului). Câtă savoare, cât farmec, cât umor avea personajul de commedia dell'arte în interpretarea sa...!
 
Prospero, din „Furtuna”, de W. Shakespeare (spectacol cu actori şi păpuşi), în interpretarea lui Hety, era un om matur mâniat de trădarea fratelui, a curtenilor din Milano şi stăpânit de o sete de răzbunare ce se stinge treptat când estre confruntat cu vizitatorii lui plini de căinţă şi cu drăgălăşenia în vorbă şi port a fiicei sale, Miranda.
 
Era şi un interlocutor plăcut, cu care puteai discuta mult, fiind un cititor pasionat, dorind să afle cât mai multe lucruri din domenii diferite. Până la plecarea la stele, a locuit în Germania alături de soţia sa, Silvia Roxana (Roxana a fost şi ea, până la plecarea în Germania, parte a colectivului Teatrului de Păpuşi, fiind un foarte talentat şi plin de imaginaţie constructor de păpuşi, izbutind adevărate bijuterii. Colaborând cu actorii, scenograful şi regizorul, a ştiut să fie parte a acelui miracol care înseamnă animarea unei alcătuiri din lemn, cârpe şi carton: păpuşa), şi de drăgălaşă lor fiică, Andrea.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii