Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

110 ani de la izbucnirea Marii Răscoale Ţărăneşti din 1907. Evocări cu caracter memorial-ştiinţific la Constanţa

ro

22 Mar, 2017 00:00 1733 Marime text
Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România organizează, în cea de-a treia decadă a lunii martie, în instituţii şcolare gimnaziale şi liceale, mai multe manifestări comemorative, cu caracter memorial-ştiinţific, de rememorare a cauzelor şi consecinţelor Marii Răscoale Ţărăneşti din 1907. 
 
„Împlinirea a 110 ani de la izbucnirea marii revolte sociale din 1907, ultima mare răzmeriţă ţărănească din Europa, este un prilej de a conştientiza generaţiile de astăzi de situaţia socială şi economică a României de la început de veac XX, de starea de înapoiere şi exploatare a celei mai mari părţi a ţărănimii din Vechiul Regat, a defectuoasei organizări a proprietăţilor agrare, cu consecinţe extrem de grave în modernizarea ţării şi a nivelului de trai al oamenilor de la sate“, a spus preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, prof. univ. dr. Stoica Lascu.
 
Prima întâlnire a fost programată marţi, 21 martie, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Grădina, acţiune organizată în colaborare cu Primăria localităţii.
 
Conform prof. univ. dr. Stoica Lascu, săptămâna viitoare vor avea loc mai multe manifestări de acest gen, de luni până joi.
 
Sursă foto: Wikipedia - „1907“, de Octav Băncilă
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii