Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reabilitare cu iz penal în cazul Restaurantului Vraja Mării din Constanţa

ro

24 May, 2017 20:56 8225 Marime text
Un cititor ne-a sesizat faptul că a fost martor la demolarea până la temelie a restaurantului Vrajă Mării din Constanţa, fapt petrecut la sfârșitul lunii martie 2017. Acesta a mai precizat că a constatat că la față locului nu existau afișajele necesare conform legii, care să indice ce se petrecea.

Acesta a mai adăugat că s-a adresat Primăriei Constanța și Inspectoratului de Stat în Construcții (atât celui din Constanța, cât și celui din București), sesizând demolarea, lipsă afişajului și solicitând, în acest context, informații.

„Am solicitat să mi se comunice ce se întâmplă, dacă era legal ceea ce se petrecea și, în caz contrar, ce eventuale măsuri se impuneau și dacă au fost luate sau urmau a fi luate. Ulterior, mi s-a răspuns că s-a început urmărirea penală, măsură luată pentru nerespectarea autorizației de construire, cea care ar fi fost obținută pentru consolidare, nu pentru demolare și cu atât mai puțin pentru o nouă construcție. Lucrările au continuat ulterior începerii urmăririi penale și ulterior solicitării de sistare a acestora. Menționez că nu știu cine a făcut plângerea penală” – se arată în sesizarea primită.

Acesta susţine că în acest caz singură direct vătămată era municipalitatea care ar fi fost cea în măsură să sesizeze Parchetul Judecătoriei Constanța.

„Între timp, lucrările au continuat, deși acest fapt este ilegal după data de 15 mai, conform art. 6 din Legea 597/2001. Singurul îndreptățit să stopeze lucrările este Inspectoratul de Stat în Construcții, care nu pare să facă nimic în acest sens, nici la acest moment. Menționez că am formulat o nouă serie de petiții, prin care am explicat că lucrările se continuă, zilnic, după data de 15 mai, în mod contrar legii, precum și în pofida începerii urmăririi penale. La ultimele petiții nu am primit nici un răspuns, deocamdată” – se mai arată în sesizare.  

Acesta a mai precizat că este vorba despre un loc public, o zonă protejată cultural și istoric.

„Revoltătoare este pasivitatea autorităților, precum și perseverarea în nelegalitate a constructorului, care nici până în acest moment nu a afișat la faţa locului datele obligatorii conform legii. Mash-ul existent nu este cel pe care legea îl solicita” – se mai arată în sesizare.

În răspunsul primit de la Inspectoratul de Stat în Construcții se menţionează că în acest caz Primăria Constanţa a sesizat organele de urmărire penală, întrucât amplasamentul vizat se află în zona Sit Urban înscris în lista Monumentelor Istorice şi investitorul nu a respectat autorizaţia de construire demolând în totalitate imobilul existent. Astfel, prin adresa de sesizare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a solicitat oprirea temporară a lucrărilor de construcţii pe parcursul procesului penal.

Reprezentanţii Primăriei Constanţa ne-au transmis că un punct de vedere oficial referitor la acest subiect ne va fi oferit mâine.

Potrivit memoriului tehnic depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în zonă au loc lucrări de consolidare şi recompartimentări interioare P+1, consolidare şi modificare acoperire terasa corp C2.
Amplasamentul investiţiei este un teren intravilan situat în municipiul Constanţa, cu o suprafaţă totală de 405.00mp, cu o deschidere de cca. 14.60 m şi o adâncime de cca. 30.60 m.

„Având în vedere starea fizică precară a construcţiilor existente şi luând în considerare potenţialul deosebit al zonei, beneficiarul solicită iniţierea lucrărilor de modernizare, recompartimentări interioare, consolidare şi reacoperire terasa ce vizează obiectivul studiat cu scopul realizării unui imobil reper, bine integrat în contextul urban existent” – se arată în memoriul tehnic depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

 
Sursa foto: Cartea poștală care ilustreaza materialul face parte din colecția personală a cotidianului ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:


Restaurantul Vraja Mării din Constanţa a fost pus la pământ. Clădirea va fi modernizată (galerie foto)

Mai ştiţi restaurantul Vraja Mării? Uitaţi cum arată azi! (galerie foto+video)

Lucrări de modernizare la restaurantul Vraja Mării din Constanţa (galerie foto)

Proiectul a fost prezentat la APM Constanţa. Cum va arăta restaurantul Vraja Mării după reabilitare

Constanţa-Restaurantul Vraja Mării
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii