Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul supărat Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari MK2 din Constanţa, revoltaţi de ideea unei investiţii lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis

ro

20 Nov, 2018 00:00 3580 Marime text
Constănţenii care fac parte din Asociaţia de Proprietari de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47, în zona în care un investitor privat vrea să ridice o locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje, sunt îngrijoraţi de afirmaţiile primarului Constanţei pe acest subiect.
 
Ca urmare a materialului publicat de cotidianul ZIUA de Constanta în data de 2.11.2018, intitulat „Decizie istorică la Constanţa. Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis!“, Aurel Şeitan, preşedintele Asociaţiei de Proprietari bloc MK2 din Constanţa, str. Mircea cel Bătrân nr. 47, imobil aflat în vecinătatea de nord a terenului cu vestigii arheologice, pentru care s-a întocmit Planul Urbanism de Detaliu către investitorul Black Waters, se declară îngrijoraţi de afirmaţiile publice ale primarului Constanţei, Decebal Făgădău, care a precizat, în cadrul unei emisiuni TV, că „investiţia nu a fost autorizată pe plan local, în schimb, are aviz pozitiv de la Ministerul Culturii”.
Decebal Făgădău a mai spus că a analizat documentaţia prin prisma tuturor exigenţelor legale şi vrea să afle părerea constănţenilor în legătură cu această dorinţă a investitorilor.
 
Tocmai de aceea, a adăugat acesta, Primăria va realiza un sondaj prin care vrea să afle părerea constănţenilor, deoarece „Consiliul Local poate vota după cum va primi mandat politic. Proiectul de hotărâre a CLM Constanţa privind avizarea PUD în discuţie a fost pus pe ordinea de zi de 2 ori, în 27.09.2018 şi în 31.10.2018, şi a fost retras de fiecare dată. Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari bloc MK2 din Constanţa, str. Mircea cel Bătrân, nr. 47, susţin că au solicitat în scris respingerea pentru că, susţin aceştia, „acest PUD are toate avizele nefavorabile (cu excepţia  celui dat de Ministerul Culturii, căruia ne-am adresat cu petiţia nr.129.08.2018, înregistrat sub nr. 4875/09.08.2018)”.
 
Locatarii nu înţeleg de ce primarul vrea să realizeze un nou sondaj pentru a şti părerea constănţenilor. Dacă primarul nu va renunţa la ideea sondajului, reprezentanţii Asociaţiei sunt decişi să se adreseze Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii din Senat şi Camera Deputaţilor.
 
Vă reamintim că, de mai bine de două luni, un proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal cu privire la Planul Urbanistic de Detaliu - locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 etaje este scos de pe ordinea de zi. Imobilul care face obiectul acestui PUD urmează să fie ridicat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A. Iniţiatorul PUZ-ului este Black Waters SRL, iar terenul aparţine Anei Rodica Stăiculescu (moştenitoare a defunctei Verginia Brezeanu, conform contractului de vânzare-cumpărare cu încheiere de autentificare 1722/2006).
 
Proiect este realizat de SC Design Unit / SC Desenatura Atelier de Proiectare SRL.
Terenul, în suprafaţă de 296 mp, este situat în apropierea unor vestigii arheologice cercetate, consolidate şi valorificate muzeistic, datând din sec. III-VI p.Chr., epoca romană - poarta de nord-est a zidului de incintă al Cetăţii Tomis. Pentru terenul ce face obiectului prezentului memoriu a fost eliberat certificatul de urbanism nr. 2953 din 26.08.2015, emis de Primăria Constanta. 

În luna iunie a acestui an, investitorul a reuşit să obţină de la Ministerul Culturii avizul favorabil nr. 247/U/2018 pentru PUD-ul care nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local Municipal, dar care a fost desfiinţat de arhitectul-şef al municipiului Constanţa, Mihai Radu Vânturache. Avizul de la minister este semnat de actualul ministru, George Ivaşcu, dar şi de directorul direcţiei Patrimoniu Cultural, Ştefan Emilian Gamureac şi de arh. Marius Mateescu.
 

Citeşte şi:


 

Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)
 

Bogdan Huţucă, interpelare către ministrul Culturii pentru protejarea monumentului Poarta Cetății Tomis. „Nu mai avizați distrugerea istoriei Constanței!“


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii