Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta.ro. Familia Sorinei Oprea, economist în Primăria Constanța Afaceri nedeclarate în turism și contracte cu Consiliul Județean (audio)

ro

21 Sep, 2014 11:22 6988 Marime text


O știre publicată zilele trecute pe unul dintre blogurile constănțene, anunța faptul că în urma unei licitații, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, a semnat un contract cu firma SOLARIS Team SRL din Costinești, prin care compania respectivă se obligă să construiască bazine pentru foci și pinguini la Delfinariu. Cu toate că suma pusă în joc nu e foarte mare, fiind vorba de aproximativ 75.000 de euro plus TVA, în spatele firmei care a câștigat, cu principal obiect de activitate administrarea restaurantelor, se află, după cum o vom dovedi, o mică „familie” de bugetari, care în decursul timpului a desfășurat afaceri în turism, fără a respecta obligația legală de a le trece în declarația de avere.

Solaris Team SRL = Primăria Constanța + Primăria Costinești

Firma Solaris Team SRL a fost fondată în anul 2011, de Stanciu Ștefania Alina și Oprea Sorina Laura, două doamne asociate în mod egal, compania având ca obiect de activitate principal „administrarea restaurantelor” și sediul social în comuna Costinești, satul Schitu. Firma respectivă nu a produs niciodată bani, acționarele cerând chiar suspendarea activității pentru trei ani de zile, la doar câteva luni de la înființare. Decizia de suspendare a fost revocată în luna martie a acestui an, fiind clar acum, după ce am aflat despre licitația de la Delfinariu, că au existat planuri noi pentru „echipa solară (Solaris Team)“ a celor două doamne.
Ștefania Stanciu este soția unui fost consilier local din Costinești, Mihai Stanciu. Când vine vorba de Sorina Laura Oprea, lucrurile se complică, aceasta deținând funcția de inspector în cadrul departamentului Tehnico Economic din Primăria Constanța. Mergând pe firul poveștii, am aflat că doamna economist Sorina Laura Oprea a participat în mai multe comisii ale Primăriei Constanța, care au stabilit câștigătorii unor contracte bănoase atribuite de instituția cu pricina unor clienți obișnuiți ai casei, precum POMACOST-ul regretatului Basarab Popa, fiind cazuri în care rezultatele au stârnit controverse, pentru că, judecând după articolele din presa locală, lucrările au fost atribuite cui trebuie, nu neapărat cui a făcut oferta cea mai mică.

Sorina și Marius Oprea, doi bugetari cu declarații de avere mincinoase?

Numărul de telefon mobil atribuit firmei Solaris Team, căutat pe Google, te duce către o pensiune din Costinești, pe numele ei „Casa cu Flori”, de care afli că se ocupă chiar Sorina Oprea, fără să știm exact în ce calitate, declarația de avere a doamnei nespecificând o asemenea ocupație. Mai departe, aflăm că doamna a administrat și în stațiunea Eforie, acolo unde domiciliază, un PFA care i-a purtat numele și care corespunde ca adresă cu o altă pensiune, numită tot Casa cu Flori, de pe strada Sirenei din localitate. PFA-ul se afla la sfârșitul anului trecut în radiere, fără să fi produs vreodată bani. Avem deja două pensiuni de care doamna Sorina Oprea s-a ocupat cel mai probabil din pasiune, pentru că declarațiile de avere completate de ea și de soțul ei nu specifică venituri din vreo afacere paralelă funcțiilor publice pe care cei doi le dețin.



O simplă privire pe contul de Facebook al doamnei Sorina Oprea ni l-a descoperit și pe soțul acesteia, Marius, pe care-l remarcasem anterior și în declarația de avere ca fiind un referent vamal angajat al DRAOV Constanța și, după cum ni-l arată contul său de facebook, un împătimit al vieții de noapte din Costinești și un administrator de afaceri sezoniere. Și judecând după pozele în care apare la aceeași „Casa cu Flori” din Costinești, de care oficial se ocupă soția lui, tragem concluzia că vorbim de fapt despre o afacere de familie, despre care ambii au uitat să menționeze în declarațiile de avere.



Și, evident, lucrurile nu se opresc aici. Același număr de telefon, aparținând Sorinei Oprea, corespunde mai multor anunțuri publicate pe site-urile de profil, prin care se oferă închirierea unui apartament de lux într-un bloc de locuințe construit recent chiar la intrarea în stațiunea Mamaia. Din nou, o afacere nespecificată în declarația de avere a Sorinei Oprea sau înregistrată pe vreo firmă din care aceasta să facă parte.

Contracte noi, prietenii vechi

Demn de menționat este și că numărul de telefon al Sorinei Oprea a fost alocat, în trecut, firmei Scaf Construct 81 SRL, în care deţine participaţii Codin Drăgan. Acest personaj apare asociat şi în firma Romconstruct 81 SRL, cea care a livrat fân lucernă şi fân borceag către Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, de un miliard şi vreo 350 de milioane de lei vechi, în iulie 2013, aşa cum rezultă din anunţul de atribuire nr. 170825 / 11.07.2013 publicat în Monitorul Oficial al României. Firma SCAF Construct are și un număr de fix ce corespunde acționarilor, dar nu a șters niciodată din evidențele sale numărul de mobil la care răspunde economista Primăriei Constanța.

Sorina Oprea ne-a expediat rapid. Oare de ce?

Așa cum e normal, am sunat-o pe doamna Oprea, pe numărul de telefon care corespunde firmei Solaris Team SRL și celorlalte afaceri imobiliare sau din turism, pentru a-i adresa mai multe întrebări. Din nefericire, s-a speriat în momentul în care a auzit despre ceea ce întrebăm și a preferat să închidă rapid telefonul, după ce a menționat că nu mai este acționar în firma Solaris Team SRL.
Într-adevăr, după o verificare la Registrul Comerțului, am descoperit că firma în cauză și-a schimbat proprietarul în luna iunie a acestui an, nu însă și adresa și numărul de telefon. Prin această manevră, des întâlnită, Sorina Oprea ar ieși în mod normal din povestea contractului cu Consiliul Județean, dar are totuși de răspuns la întrebări legate de o posibilă evaziune fiscală, pentru că pensiunile de care se ocupă au produs cu siguranță venituri, nedeclarate la stat. De asemenea, lipsa acestor venituri în declarațiile de avere completate de Sorina și Marius Oprea ar trebui să ridice semne de întrebare autorităților. Și, când veți afla către cine a fost vândută firma Solaris Team, acum partener de afaceri cu Consiliul Județean, veți vedea că „familia” despre care am făcut vorbire încă de la început există, nefiind vorba de o speculație jurnalistică.




„Moarta“ de la Costinești va construi bazine pentru Consiliul Județean


Noul acționar al firmei Solaris Team SRL, Daniela Balcovei, este o doamnă de 41 de ani din Costinești, cu un trecut destul de tumultos, dar în același timp amuzant. Femeia a plecat în lumea largă în urmă cu mai mulți ani, iar familia ei a dat-o dispărută. În urma unei confuzii, atunci când Poliția a descoperit un cadavru, familia Danielei Balcovei a confundat acel corp cu fata dispărută, femeia fiind declarată oficial moartă, până la momentul în care s-a decis să apară acasă, spre surprinderea familiei. Din acel moment, Balcovei, acum partenera de afaceri a Consiliului Județean Constanța (prin Complexul  Muzeal de Ştiinţe ale Naturii), în fapt o femeie modestă, fără mari pretenții financiare, e cunoscută în comună drept „moarta”. Oamenii spun despre ea că trăiește din ce poate și, cu siguranță, n-a construit în viața ei vreun bazin pentru foci, fiind mai mult ca sigur împinsă în față de un grup de interese.

Articol preluat de pe Constanta.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii