Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta.ro Deschidere de an școlar în Peștera. Școala din comună, mai bine dotată decât o școală de oraș

ro

16 Sep, 2014 10:06 7158 Marime text
În 2014 am dorit neapărat să surprindem deschiderea anului școlar, undeva departe de fortota orașului, într-un loc în care urbanul nu a pătruns iremediabil, un loc în care copiii vin cu drag la școală, nu doar pentru a frecventa barurile de pe lângă instituțiile de învățământ sau a-și etala noile gadgeturi și, în cazul celor mai în vârstă, noile autoturisme achiziționate.
Comuna Peștera părea alegerea ideală, pentru ceea ce căutam noi și nu ne-am înșelat deloc.

La doar câțiva kilometri de Medgidia, oraș prin care e nevoie să treci dacă-ți faci drum către comuna despre care facem vorbire, pentru că aleșii noștri de la București n-au binevoit să-i facă o intrare direct din autostradă, ți se arată un sat Peștera care nu iese foarte mult din tipicul satului dobrogean. Casele sunt vechi, construite cel mai probabil de mâna oamenilor care le locuiesc, drumurile județene au nevoie de reparații, pentru că după cum știm PSD-iștii care ne ”guvernează” se încăpățânează să  nu aloce fonduri pentru ele.

Te surprinde însă curățenia, care trebuie să admitem, nu e ceva ce vezi des prin satele dobrogene. Și te frapează liniștea oamenilor, care au în comună, prin grija celor pe care i-au ales, un trai liniștit, poate chiar decent. Mergând spre școala din Peștera, te lovești de imaginea unui parc de care până și constănțenii ar fi mândri. Un parc verde, în mijlocul căruia tronează o fântănă arteziană superbă, împrejmuită de mai multe aparate de fitness și locuri de joacă pentru copii. Bineînțeles, astăzi parcul este gol, copiii au terminat vacanța și se pregătesc cu toții pentru prima zi de școală.

La mică distanță de parc, școala din Peștera îți taie respirația. E o clădire renovată, despre care ai putea să juri că a fost construită în această vară. Știm mai multe exemple de școli din marile orașe ale României care nu s-ar ridica nici pe jumătate la nivelul școlii din Peștera și nu exagerăm deloc.


În  curte, aproape 300 de copii așteaptă începerea anului școlar. Toți poartă uniforme, ceea ce din nou frapează. Sunt bucuroși, vor să învețe, așteaptă cu nerăbdare să intre în clasă. Unii dintre ei se întreabă cu cine vor fi colegi, alții deja știu și-și caută din priviri învățătoarele. Toți dau ”Bună Ziua”, cand trecem pe lângă ei, iar noi dăm vina pe felul în care la țară toată lumea salută pe toată lumea.
Directorul, Marius Petre, își freacă mâinile de emoție, undeva în mijlocul elevilor. Îl întrebăm de problema manualelor, care lipsesc anul acesta pentru elevii din clasele primare și ridică din umeri. ”Ne-am descurcat, ne-a ajutat și Primăria, o să facem fișe cum am primite ordine, la unii le vom da manuale din anii trecuți, deși programa e alta și or să apară încurcături.”, ne spune îngândurat. Îl întrebăm de copii și omul își schimbă brusc starea de spirit. ”Vedeți, ce frumos e la Peștera, toți copiii poartă uniformă, sunt civilizați, iubesc să învețe.  Rar vezi așa ceva, sunt mândru de ei, pentru că e munca noastră la mijloc, de a-i ajuta să evolueze, să-i facem oameni inteligenți care să ne facă mândri pe unde se vor duce”, spune directorul Marius Petre.

La ora deschiderii anului școlar, primarul Valentin Vrabie se alătură și el elevilor. E un om popular printre elevi, care se bucură vizibil de apariția sa. Poate și pentru că de 1 iunie au primit fiecare dintre ei câte o bicicletă, poate pentru că primarul e un personaj carismatic, care are o vorbă înțeleaptă pentru fiecare dintre ei. Scurt și concis, Valentin Vrabie le trasează obiectivul: ”vreau să-l depășiți pe directorul școlii voastre, care e doctor în istorie și sunt convins că o veți face. Să aveți grijă de școala voastră, vă urez succes în noul an școlar”.

Copiii se duc apoi spre sălile de clasă. Săli moderne, mari, dotate cu absolut toate cele necesare pentru studiu. Mobilier frumos, cum rar ți-e dat să vezi prin alte școli, mai ales că aici vorbim de o școală care nu se administrează din banii părinților sau din fonduri de clasă, cum se procedează în general peste tot. Toaletele școlii au uscătoare de mâini. La intrare, există cutii în care elevii pot recicla produsele folosite. Și suntem totuși în comuna Peștera. Școala are de asemenea o sală de sport mare, unde copiii pot alerga liniștiți. Nu multe școli din mediul rural au așa ceva.

Undeva, jos, la clasa 1, l-am descoperit pe primarul Valentin Vrabie, într-o sală de studiu, vorbind cu copiii. ”Nu uitați, așa cum vă rog pe toți, să dați întotdeauna ”Bună Ziua” oricărui om mai în vârstă care trece pe lângă voi”, le spune primarul, lămurindu-ne astfel că nu e vorba întotdeauna de amabilitatea de la sat ci de un sfat binevenit la vremea lui, care contribuie la educația cu care vin copiii de acasă.   

Material preluat integral de pe Constanta.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mircea 17 Sep, 2014 09:01 In sfarsit citesc si eu in ziua ceva adevarat nu doar firme peste firme si actionari caresi schimba locul bravo