Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPSC demasca "investitorii Constantei"

ro

06 May, 2008 00:00 1634 Marime text
1210013386.jpg

Marius Pricopie si-a manifestat ingrijorarea fata de viitorul obiectivelor de utilitate publica, aflate acum in proprietate privata

Uniunea Populara Social-Crestina a dat startul campaniei electorale, in cursul zilei de ieri, iesind la rampa cu un subiect de impact: dezvaluirea investitorilor din judet si legaturile pe care le au acestia cu Primaria. Presedintele organizatiei municipale si candidatul inscris in cursa pentru castigarea Primariei, Marius Pricopie, a prezentat, ieri, in urma unei documentari solide, o parte a listei investitorilor din judetul de la malul marii. Pricopie a adus la cunostinta mass-media ca, in urma cu patru ani, la momentul preluarii puterii locale de catre administratia actuala, a inceput calvarul defrisarilor si "jaful terenurilor". Startul a fost dat de disputa iscata in momentul in care s-a decis construirea mall-ului din Parcul Tabacarie. Initial, terenurile pe care se ridica acum colosul de beton au apartinut unor persoane fizice. La momentul in care au fost incepute actiunile de recuperare a terenurilor de la stat, apeland la administratia locala, proprietarii de drept s-au lovit de respingerea acestora. Astfel ca, prin dispozitia 2444/16.09.2003, se recuza cererea de restituire in natura a 100.000 de metri patrati din Parcul Tabacarie. Proprietarilor de drept li s-au dat 19 pozitii, insumand diverse suprafete, in diverse zone din tot orasul. Uimitor, dar s-a constatat ca aceste suprafete nu ar putea fi valorificate de persoanele care le-au primit, pentru simplul fapt ca, la momentul in care au cerut autorizatii de constructii, nu li s-au oferit. Astfel ca au fost nevoiti sa le vanda celor care aveau posibilitatea sa le fructifice, transformandu-le astfel in afaceri imobiliare. Dupa ce terenurile au fost concesionate de SC Holand Group SA, in mod "surprinzator", s-a restituit terenul de 28.635 mp, pentru care persoanele fizice depusesera, initial, cerere. Liderul UPSC a tinut sa mentioneze ca aceasta firma este cunoscuta ca facand parte din cercul de interese de pe langa autoritatea locala. Pe suprafetele respective se finalizeaza, in aceasta perioada, mall-ul, a carui investitie se ridica la 50 de milioane de euro, apartinand unei companii israeliene Neocity Group, reprezentata de Everest Investitii si Consultanta.

Investitorii, in evidenta autoritatilor statului

Printre intreprinzatorii care au contribuit la dezvoltarea imobiliara a municipiului se mai numara si reprezentantii norvegieni Kay Tonnes Thorkildsen si Joy Gausen si englezul Andrew Shegog. Despre cel din urma este bine stiut ca a intrat in evidenta Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu firma Rom Estate SRL, devenita ulterior mare dezvoltatoare imobiliara la malul marii, sub denumirea de SC Westhouse Group SRL. "Conform documentatiei, sediul companiei este in autogara de la Tomis 3, pe strada Soveja nr. 35, ceea ce denota faptul ca este ignorata utilitatea publica pe care o are, in esenta, autogara", a adaugat indignat liderul UPSC. Mai mult, aceeasi firma este beneficiara unui proiect pentru un ansamblu de locuinte de pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 34, culmea in parteneriat cu Primaria Constanta. Ascunzandu-se sub alta identitate, SC Westhouse Group SRL detine 95% din actiunile firmei Concorde Group. Obiectul de activitate al firmei este inchirierea si subinchirierea imobiliara, iar printre locatiile detinute se numara piata Balada. In acest sens, UPSC atrage atentia opiniei publice asupra modalitatii in care Primaria sustine investitiile firmelor aflate sub urmarirea autoritatilor statului si asupra faptului ca, indiferent de utilitatea publica pe care o au piata si autogara, au trecut, totusi, in proprietate privata.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii