Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Volkswagen a creat o maşină care se conduce singură, complet automat

ro

24 Jun, 2011 00:00 1831 Marime text

Volkswagen-HAVEit.jpgVolkswagen a creat o maşină care accelerează, frânează, virează şi pastrează distanţa regulamentară în raport cu vehiculul din faţă în mod automat şi autonom, parte a unei strategii de a avea zero accidente rutiere cauzate de erori umane, provocate la rândul lor de neatenţie şi oboseală.

Concret, Volkswagen a dezvoltat un pilot automat temporar (TAP - Temporary Auto Pilot), care între 0 şi 130 km/h oferă un nivel optim de automatizare pentru cele mai multe situaţii din trafic, analizând permanent împrejurimile, şoferul şi starea sistemului. Prin dezvoltarea ulterioară a acestei tehnologii experimentale se vrea eliminarea sau reducerea consecinţelor accidentelor cauzate de erori umane provocate de şoferi neatenţi şi obosiţi.

TAP preia controlul maşinii şi gestionează singur mişcările longitudinale şi laterale ale maşinii. Drept consecinţă a acestui lucru, şoferii pot lua mâinile de pe volan şi se pot lăsa conduşi. Totuşi, spune Volkswagen, şoferii trebuie totuşi să supravegheze sistemul. Starea şi activitatea celui de la volan este monitorizată direct (printr-o cameră care analizează ochii) şi indirect (prin "studierea" mişcării volanului) şi are ca scop detectarea oboselii.

Şoferul poate prelua oricând controlul, notează constructorul auto.

Maşina, un Volkswagen Passat Variant (break), denumită HAVE-IT (Highly Automated Vehicle for Intelligent Trafic), a fost dezvoltată ca parte a unui program european cu acelaşi nume.

Programul european HAVE-IT a început în februarie 2008 şi se termină în iulie 2011. În proiect sunt implicate 20 de companii auto şi furnizori ai acestora, plus o serie de institute de cercetare.

Sursa: 0-100.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii