Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Falezele din Eforie, consolidate de firma unui om de afaceri trimis în judecată în dosarul fostului ministru Borbely Laszlo (document)

ro

09 Dec, 2014 00:00 22657 Marime text
În decembrie 2012, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a atribuit contractul pentru executarea lucrărilor de consolidare a falezelor în zonele Eforie Nord și Eforie Sud. Valoarea contractului a fost de 729.164,65 de lei, cel care a obținut contractul fiind, așa cum reiese din procesul-verbal de deschidere a ofertelor, și singurul ofertant.

Este vorba despre SC Lescaci Com SRL, cu sediul în localitatea Negrești Oaș.
Membrii comisiei de evaluare au fost: Stelică Hagi, care a fost și președinte cu drept de vot, alături de Marian Dumitrașcu, Mircea Mihai, Rodica Tistea, Mirella Oancea, Chirața Tararache, Nela Ene. Comisia a avut și doi membri de rezervă, respectiv Violeta Burnaz și George Costea.
La sfârșitul anului 2013, SC Lescaci Com SRL declarase că nu avea niciu salariat, dar avea, în schimb, o cifră de afaceri de 55.940.658 de lei și un profit de 1.186.518 lei.
După cum reiese din datele de la Registrul Comerțului, societatea, înființată în anul 1994, are în prezent un asociat unic în persoana lui Ioan Ciocan.

La începutul anului 2014, patronul Lescaci Com a intrat în atenția DNA, el fiind trimis în judecată alături de Molnar Anton - Petru, administrator de fapt la SC Azimut Com SRL Acățari, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență, și Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului și Pădurilor (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de trafic de influență și complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență. În ceea ce-l privește pe Ioan Ciocan, asociatul unic al SC Lescaci Com SRL, în sarcina acestuia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea, în cursul anului 2011, inculpatul Ciocan Ioan, administrator al SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș, i-a remis numitului Borbely Laszlo - ministru al Mediului și Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 de lei, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Administrației Naționale „Apele Române“ (instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș la diferite licitații organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș a încheiat, în perioada 2010 - 2011, cu unități din subordinea Administrației Naționale „Apele Române“ (Administrația Bazinală de Apă „Someș Tisa“, Administrația Bazinală de Apă „Banat“, Administrația Bazinală de Apă „Olt“, Administrația Bazinală de Apă Buzău - Ialomița”, Administrația Bazinală de Apă „Siret“, Administrația Bazinală de Apă „Prut - Bârlad“ și Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea - Litoral“) un număr de 19 contracte de execuție de lucrări și numeroase acte adiționale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităților sus menționate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 de lei (inclusiv TVA).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii