Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani nerambursabili de la Primăria Constanţa pentru Orăşelul Copiilor 2010 Promovarea la televiziunea „de casă“, mai scumpă decât spectacolele în sine (documente)

ro

25 Jul, 2016 00:00 4500 Marime text
 

La „începuturi“, Orăşelul Copiilor era organizat de Primăria Constanţa prin Intermediul RAEDPP. Cu timpul însă,  evenimentul s-a transformat într-unul foarte profitabil pentru societăţile comerciale, care s-au întrecut în a face oferte pentru a pune mâna pe banii municipalităţii, puşi la dispoziţie pentru organizarea unui kitsch perpetuu anual - „Sărbătorile de iarnă - Orăşelul Copiilor“. Dacă în 2003, de pildă, Primăria Constanţa punea la bătaie Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public şi Privat (adică, întrucâtva, banii rămânea în aceeaşi „bucătărie“) două miliarde de lei, adică 200.000 de lei noi, în 2010 o sumă similară de bani a fost atribuită pentru prima şi ultima oară unei societăţi comerciale de interes privat - Best Of SRL. Ulterior, până în 2014, de organizarea acestui eveniment s-a ocupat exclusiv deja celebra Soti Cable Neptun. În cele ce urmează, ZIUA de Constanţa vă arată detalii în exclusivitate despre cum a fost atribuit contractul de finanţare nerambursabilă pentru organizarea evenimentului „Sărbătorile de iarnă - Orăşelul Copiilor 2010“ şi pe ce a cheltuit banii Primăriei Constanţa firma adjudecatară Best Of SRL.

Citeşte şi: Organizarea Oraşelului Copiilor a fost demarată

Best Of Vs. Soti Cable Neptun

Potrivit raportului anual cu privire la contractele de finanţare nerambursabilă încheiate în cursul anului fiscal 2010 publicat în Monitorul Oficial al României, partea a VI-a nr. 164/8.VIII/2011, Primăria Municipiului Constanţa a atribuit către SC Best Of SRL, prin contractul de finanţare cu fonduri nerambursabile, pentru susţinerea spectacolelor ce aveau să fie organizate cu ocazia „Sărbătorilor de iarnă - Orăşelul Copiilor în intervalul 6.12.2010 - 30.12.2010“. Societăţii i-a fost atribuită suma de 200.000 de lei, astfel: prima tranşă - 170.000 de lei, respectiv tranşa a doua, în valoare de 30.000 de lei.

Citeşte şi Ce firmă se ocupă de Orăşelul copiilor?




Procedura de selecţie a fost desfăşurată pe 27 octombrie 2010, dată până la care două societăţi comerciale au solicitat documentaţia şi au depus oferte: Best Of SRL şi Soti Cable Neptun. Din comisia de analiză a ofertelor au făcut parte Mirela (Pană) Oproiu, Tiberiu Stăneci, Călin Hanţiu şi Virgil Iosif, preşedintele comisiei fiind Petrică Munteanu. Ambele oferte au fost calificate, astfel că s-a trecut la analizarea ofertelor, aplicându-se criteriul „punctajul cel mai mare“. Best Of SRL a luat maximum de puncte - 100, în timp ce Soti Cable Neptun nu a marcat decât 70 de puncte. Unul dintre criterii era valoarea fondurilor nerambursabile solicitate. Astfel, Soti a menţionat că poate face spectacolul pentru suma de 310.312 lei, în timp ce Best of „a licitat“ doar 200.000 de lei.
Soti Cable Neptun nu a rămas însă de tot pe dinafară, ocupându-se ulterior de promovarea evenimentului prin intermediul postului său de televiziune. De altfel, mai bine de o treime din sumă (peste 75.000 de lei) a fost utilizată pentru „publicitate TV promovare/difuzare“. Deşi era crainică în cadrul televiziunii trustului Soti Cable, Mirela Pană a făcut parte atât din comisia de evaluare a ofertelor, iar mai apoi a urcat pe scenă în calitate de  artist, alături de Desu Dui Band.

Transformarea Soti Cable Neptun din perdant în marele câştigător

Potrivit raportului depus de Best Of ulterior desfăşurării evenimentului, reiese că scena a fost montată de Fundaţia Cultural Artistică Alpha, care s-a ocupat şi de montarea sistemului de sonorizare şi lumini, în timp ce de decorarea scenei s-a ocupat Future Media SRL. Asociaţia Culturală „Pan-Art“ s-a ocupat de producţia evenimentului, iar Sea House a asigurat jocul de artificii în seara de 24 decembrie 2010. De protocol s-a ocupat Pic Electrocom Popovici SCS (Societate în Comandită Simplă), iar promovarea evenimentului a fost realizată de postul de Televiziune NTV, pentru care s-a încheiat un contract cu firma Soti Cable Neptun, aşa cum am menţionat şi mai sus.

Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 6 - 26 decembrie 2010, timp în care au fost organizate 10 spectacole pe scena amplasată în Parcul Primăriei. Au cântat atunci Mandinga, Nelu Ploieşteanu şi taraful său, Mirela Pană şi Desu Dui Band, Ionuţ Galani şi Mircea Cazan, precum şi Alexandra Stan. Cele 10 spectacole au costat 56.199,32 de lei cu TVA inclus. Mai mult a costat promovarea TV, care a fost 75.234,52 de lei. Astfel, deşi nu a câştigat în mod direct fondurile nerambursabile pentru organizarea evenimentului „Sărbătorile de iarnă - Orăşelul Copiilor 2010“, Soti Cable Neptun a ieşti mai câştigată, luând grosul banilor - 75.234,52 de lei.
 
Scena, sonorizarea, luminile, decorul au costat doar 31.070 de lei, artificiile - 6,450 de lie, prezentarea evenimentului - 812 lei, producţia evenimentului - 9.500 de lei.
 
Au mai fost achitaţi colaboratorii - 6.500 de lei, telefoanele - 710,84 de lei, combustibilul - 897,42 de lei, cheltuielile de protocol au fost 1.860 de lei, iar alţi 1.600 de lei s-au dus pe cheltuieli neprevăzute. Totalul cheltuielilor s-a ridicat, aşadar, la 143.800,68 de lei, deşi finanţarea a fost de 200.000 de lei. Foarte interesant, nu se precizează nicăieri care anume a fost partea de cofinanţare suportată de organizator în astfel de situaţii.

Best Of, o firmă de organizare a nunţilor



Cine este însă firma care s-a ocupat, doar în anul 2010, de organizarea Orăşelului Copiilor? În anul 2010, când şi-a adjudecat licitaţia, unic asociat şi administrator al firmei era Bianca Diana Varu (anterior Casiade), firma ocupându-se de Activităţi ale agenţiilor de publicitate. În prezent, aceeaşi Bianca Diana Casiade este unic asociat şi administrator al firmei. Potrivit propriului site de prezentare, firma se ocupă de organizarea de evenimente private - nunţi, botezuri sau petreceri tematice, aniversări de firmă, târguri şi expoziţii, dar şi de servicii de modeling.

Citeşte şi: Schimbări la societatea Best Of SRL

Numele Biancăi Diana Casiade a mai fost legat de-a lungul timpului şi de alte două firme: Argo Beach Mamaia, cu sediul în Constanţa, pe strada Micşunelelor nr. 1 şi Argo Cafe SRL, ambele înfiinţate anul trecut alături de Adăscăliţei Cosmin-Adrian, având fiecare o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50% / 50%.
Potrivit datelor financiare ale firmei, anul 2010, în care s-a ocupat de organizarea Orăşelului Copiilor, a fost, culmea, cel mai dezastruos an al firmei din punct de vedere financiar, încheind cu datorii de 98.563 de lei, raportate la o cifră de afaceri de 286.878 de lei şi vând doar un salariat. La finele anului 2015, firma Best Of SRL declara o cifră de afaceri de 183.565 de lei, pierderi de 2.547 de lei şi având trei salariaţi.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vedea raportul procedurii de atribuire, procesul verbal, raportul activităţilor desfăşurate, situaţia de plată, precum şi mediaplanul evenimentului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 25 Jul, 2016 09:25 Ce face DNA ,aripa Constanta ? Ciocu mic ca de obicei ,desi platesc si ei enormele impozite care sa acopere astfel de jafuri ! In care buzunare se opresc banii proveniti ilicit prin acest procedeu ?