Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ridicarea unei biserici, impiedicata de un grup de rromi

ro

01 Mar, 2008 00:00 1756 Marime text
1204313990.jpg

Cu ani in urma, in cartierul Palas, Primaria a dat un teren in concesiune pentru ridicarea unui lacas de cult crestin-ortodox. Numai ca tot aici s-au pripasit mai multe familii, care nu vor sa plece cu niciun chip.

Problema pe care locuitorii zonei o evidentiaza consta in prezenta unui grup de 12 familii de rromi pe un teren destinat construirii unei biserici. Acestia si-au gasit refugiul, inca din 2000, pe strada Lt. Petre Mandoi, colt cu Muntii Tatra. Gruparea de rromi se impotriveste sa elibereze terenul pentru care exista o autorizatie de constructie a unui lacas de cult, eliberata de Primaria Constanta inca din 2001. Deplasandu-ne la fata locului pentru a vedea exact problema adusa in prim plan, am constatat ca lucrurile stau mult mai rau decat am fi intuit la o simpla citire a sesizarii survenite. Pe o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati, o grupare de rromi s-a facut proprietara de drept, construindu-si locuinte din pamant si cartoane, insalubre, si transformand zona intr-un focar de infectie. Acestia nu au niciun act prin care ar putea dovedi ca ei ar fi proprietarii locului respectiv. Populatia de etnie rroma a fost adusa aici in urma cu opt ani, conform declaratiilor localnicilor, de catre Primarie. Initial, rromii au fost mutati din asa-numitul bloc-fantoma, de langa Sectia 4 de Politie, pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare a imobilului. Acestora li s-a promis ca, dupa ce lucrarile vor fi finalizate, li se va acorda dreptul de a beneficia de o locuinta cu acte in regula. Locatia provizorie a devenit locul destinat constructiei lacasului de cult. Dupa ce lucrarile la acel bloc au fost terminate, o parte a familiilor au primit locuintele promise, insa au mai ramas alte trei care nu au parasit locul. In prezent, se afla 12 familii, fiecare cu cate trei sau patru copii, care terorizeaza localnicii, fura nestingheriti din curtile oamenilor si contribuie la degradarea zonei. Pentru a parea ca se incearca gasirea unor solutii, rromii au fost amendati de nenumarate ori pentru perturbarea linistii cetatenilor zonei. Localnicii sustin ca ilegalitati precum furtul de fier vechi din vagoanele care trec prin statia CFR Palas au loc cu complicitatea organelor de ordine. Surse abilitate a ne oferi informatiile referitoare la acest caz ne-au pus la dispozitie toate actele care dovedesc alocarea suprafetei pentru constructie. Din acestea reieseau ca familiile de rromi ocupa abuziv suprafata destinata ridicarii lacasului de cult. O hotarare a Consiliului Local aproba, in 26 noiembrie 2001, ca suprafata de 3.000 de mp sa fie data in folosinta gratuita pentru inceperea constructiei.

Nimeni nu face nimic

Inca de la obtinerea certificatul de urbanism pentru constructie, in 22.11.2001, au fost facute mai multe sesizari catre toate organele abilitate sa rezolve aceasta situatie (Primarie, Jandarmerie, Politie). Primaria stie de existenta problemei, insa nu a oferit un raspuns sesizarilor care au fost trimise. Directia de Corp Control, careia i-a fost adresata sesizarea, a plasat aceasta insarcinare in aria de competenta a Politiei, motivand ca rezolvarea nu sta in atributiile ei. Conform declaratiilor comandantului sectiei 4 de Politie, Vasile Petrescu, la momentul respectiv, Primaria a dispus mutarea rromilor. In acest moment, evacuarea ar putea fi posibila doar in baza unei hotarari judecatoresti, daca ar fi emisa, si in prezenta unui executor judecatoresc. Organele bisericesti au cerut rromilor in repetate randuri sa elibereze locul pentru salubrizare, in eventualitatea inceperii constructiilor, insa, o data cu acestea, au pornit si amenintarile la adresa parohului si a enoriasilor. Acestia au declarat ca, in cazul in care se va dispune inceperea lucrarilor si evacuarea lor, fara ca Primaria sa le dea mai intai un alt spatiu de locuit, vor fura materialele de constructie si vor demola tot ceea ce se va construi. Enoriasii au specificat ca exista locuinte care ar putea fi date in folosinta rromilor, precum blocul de locuinte din Prelungirea Celulozei, care este locuit doar la parter, si blocurile de nefamilisti aflate la Poarta 6. Rromii, insa, doresc sa li se dea suprafete pe care sa-si construiasca singuri imobilele. Daca aceasta problema nu isi va gasi solutionare pe parcursul acestui an, autorizatia de constructie a bisericii va fi anulata si, o data cu aceasta, vor fi pierdute si sumele investite in obtinerea actelor premergatoare, toate in valoare totala de 8.000 Ron. De precizat este ca aceste fonduri au fost stranse de la cele 340 de familii din zona, care doresc cu orice pret rezolvarea situatiei, evacuarea rromilor si construirea bisericii. In contextul actual, cand alesii locali fac tot ce le sta in putinta pentru a obtine cat mai multe voturi, acestei situatii ar trebui sa i se gaseasca o rezolvare. Facem apel catre organele abilitate sa intervina in solutionarea cat mai urgenta a problemei.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii