Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Casele din Seimeni aluneca odata cu pamantul

ro

13 Jan, 2008 20:00 2080 Marime text
1200259679.jpg

Autoritatile locale au facut toate demersurile necesare pentru stramutarea a 18 familii, dar nimeni nu intervine

De ani de zile 18 familii din comuna Seimeni stau cu teama in suflet ca locuintele lor se pot prabusi oricand. Situatia a fost cauzata de alunecarile de teren ce nu pot fi stavilite. Toate demersurile facute de Primaria Seimeni si Prefectura Constanta la diverse institutii abilitate sa intervina au ramas fara ecou, iar oamenii sunt disperati. Problema alunecarilor de teren exista inca din anii '90 insa, nici pana acum, nu s-a reusit stoparea, in vreun fel, a fenomenului. Localnicii spun ca din 1997 pamantul a inceput sa le alunece de sub case. Unica solutie viabila, propusa de Primarie este stramutarea a 18 familii din zona afectata. Primar4ul comunei, Lucian Blaj, ne-a declarat ca au fost scoase din circuitul agricol cateva hectare de teren care au fost lotizate (800mp/lot) si s-au intocmit proiectele pentru case. "Suprafata respectiva a fost lotizata si data oamenilor pentru a-si ridica alte case deoarece imobilele in care stau risca sa se darame pe ei din cauza alunecarilor de teren", a precizat un salariat al Primariei Seimeni. Pana in prezent, doar doua familii au reusit sa-si reconstruiasca locuinte in cartierul infiintat atunci - Seimeni noi, cateva au plecat din localitate, dar altele nu au posibilitatea de a-si recladi o casa si spera intr-un ajutor din partea statului. Intrucat de-a lungul timpului nu s-a actionat pentru identificarea cauzei care a generat producerea fenomenului si nici nu s-a intervenit in vreun fel, pamantul si-a urmat "traseul" nestingherit.

Situatia persista

Satenii din zona afectata de alunecarile de teren stau permanent cu teama in suflet ca pamantul le va fugi de sub case, iar agoniseala de-o viata li se duce de rapa. "De doua-trei luni vedem, efectiv, cum se misca pamantul, iar in ultima saptamana pe drumul judetean nu se mai poate trece nici cu caruta", ni se destainuia, in toamna anului 2006, o localnica. De atunci, situatia nu a cunoscut nicio schimbare esentiala. Spre disperarea lor, familiile afectate de alunecarile de teren au copii mici, iar veniturile de care dispun nu le permit, chiar daca li se asigura o alta locatie, sa-si construiasca un alt adapost. Problema stramutarii lor a ramas neclarificata, desi prapastia avansase, anul trecut, mult spre interiorul comunei. Groapa aparuta inca din 2006 ajunsese la 10 metri lungime si doi metri adancime, ceea ce a creat si mai multa panica. Oamenii au incercat atunci sa o astupe, dar in zadar.

Demersuri fara raspuns

Deoarece inundatiile din luna aprilie 2005 au accentuat alunecarile de teren din Seimeni, Prefectura Constanta a inaintat, atunci, o adresa la Ministerul Administratiei si Internelor. Documentul informa ca anchetele sociale ale proprietarilor locuintelor afectate de alunecarile de teren erau finalizate si transmise la MAI si solicita sprijinirea de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a interventiei Prefecturii Constanta pentru stramutarea celor 19 case, astfel incat sa se previna provocarea unor dezastre. In septembrie 2006 primarul a primit asigurari de la reprezentantii Prefecturii Constanta ca familiile respective vor primi materiale de constructie, iar cei de la Agentia Nationala pentru Locuinte se vor implica in reconstructia caselor. Ulterior, ANL a anuntat ca nu mai intervine si a propus alocarea materialelor necesare si fiecare familie sa se descurce pe cont propriu. Numai ca, nici pana acum ele nu au ajuns. "Primaria nu-si poate permite sa aloce fonduri de la bugetul local. Unicul sprijin pe care l-am putea acorda ar putea fi prin directionarea persoanelor care primesc ajutorul social conform Legii 416/2002. Totul a murit si nimeni nu se mai intereseaza", ne-a explicat Lucian Blaj.

Solutie temporara

Intre timp, la insistentele sefului administratiei publice locale s-a facut un studiu de fezabilitate, iar concluzia a fost: nu se poate face nimic pentru stoparea fenomenului. Solutia data de specialisti a fost umplerea rapei, iar pentru siguranta localnicilor din zona -stramutarea acestora. "Am astupat, am asfaltat, iar terenul se lasa iarasi. Din octombrie 2007 si pana acum zona acoperita s-a lasat 10 centimetri", ne-a declarat, ieri, primarul Lucian Blaj. El a explicat ca terenul continua sa se scufunde, iar varianta astuparii locului reprezinta doar o solutie temporara ce trebuie repetata la diverse intervale de timp. "E nevoie de circa cinci miliarde de lei noi pentru construirea noilor locuinte pe amplasamentele acordate de Primarie. De asemenea, pentru ridicarea imobilelor s-ar putea folosi o parte din materialele ce vor rezulta din demolarea actualelor case. Doar asa putem ajuta concret oamenii", a conchis primarul din Seimeni, Lucian Blaj.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii