Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Audit financiar pilot demarat de Camera Judeteana de Conturi Constanta

ro

03 Feb, 2005 00:00 1158 Marime text

Tematicele de control ale institutiei teritoriale subordonate Curtii de Conturi a Romaniei, la nivelul anului 2005, tin de verificarea contului anual de executie si a bilanturilor contabile pe 2004 a institutiilor publice, finantate de la bugetul de stat, a bugetelor asigurarilor sociale de stat, somaj si sanatate * Si in acest an, primariile municipale, orasenesti si comunale vor face subiectul unor verificari ale controlorilor financiari * Institutia are un program de audituri de performanta care vor viza: sistemul electronic national, creditele alocate din bugetul asigurarilor de somaj pentru crearea de noi locuri de munca

Camera Judeteana de Conturi Constanta, prin cei 25 de controlori financiari, a demarat programul anual de verificari tematice. Astfel, una dintre tematicele cuprinse in program este verificarea contului anual de executie si a bilantului contabil pe 2004 la institutiile publice finantate de la bugetul de stat. In acest an, vor face obiectul unor astfel de verificari trei institutii din subordonarea Ministerului Finantelor Publice: Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Regionala Vamala si Garda Financiara Constanta. Verificarea contului anual de executie si a bilantului contabil aferent anului trecut se va realiza si la nivelul Prefecturii, Inspectoratului de Politie, Comandamentul Jandarmeriei, Brigazii de Pompieri si Politiei de Frontiera din teritoriu. Alte institutii publice locale aflate in subordinea diverselor ministere care se afla pe lista de verificari pe aceasta tema sunt: Ministerul Educatiei si Culturii: Inspectoratul Scolar Judetean, universitatile "Ovidius" si Maritima Constanta, carora li se vor adauga scoli si centre bugetare, Ministerul Justitiei: tribunalul teritorial si Ministerul Public-Parchetul Constanta. De asemenea, se vor efectua verificari de executie bugetara la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Directia de Sanatate Publica, Spitalul Judetean Constanta, precum si alte spitale din judet.O a doua tema este verificarea contului anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat si somaj, obiectivele fiind Casa Judeteana de Pensii si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Constanta. La Casa Judeteana de Sanatate din teritoriu va fi verificat contul anual de executie a bugetului Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, singura institutie locala abilitata sa administreze la nivel de judet acest fond. Nu vor scapa de controalele financiare Consiliul Judetean Constanta si primariile municipale, precum si cele orasenesti si comunale. "Aceste doua categorii din urma sunt verificate de controlorii financiari ai Camerei Judetene de Conturi Constanta la intervale de doi si respectiv 4-5 ani", a mentionat Victor Bors, directorul general al institutiei de control financiar.

Activitatea de audit

Curtea de Conturi a Romaniei prin institutiile sale teritoriale subordonate nu efectueaza doar verificari a conturilor de executie bugetara, ci are in atributii realizarea unor audituri financiare si de performanta. Institutia are in derulare, de la 1 februarie, un audit financiar pilot la nivelul Consiliului Local Ovidiu, care se va intinde pe o perioada de trei luni. Auditul are doua mari obiective: formularea unei opinii asupra modului in care situatiile financiare sunt reale si fidele si daca toate operatiunile economice sunt legale si sunt in concordanta cu legislatia in vigoare. "De asemenea, vrem sa oferim entitatii auditate sfaturi constructive care sa contribuie la imbunatatirea activitatii de management financiar, control si raportare", a adaugat directorul general al Camerei Judetene de Conturi locale. In cursul anului 2005 se vor mai realiza o serie de audituri de performanta care vor viza anumite domenii. Unul dintre aceste audituri vor face referire la sistemul electronic national privind implementarea tehnologiei informatice in scopul asigurarii accesului la informatiile publice si furnizarea de servicii publice informatizate catre persoanele fizice si juridice. De asemenea, o serie de alte subiecte ale unor audituri de performanta vor fi: sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice referitor la raportarile agentilor economici privind obligatiile bugetare, gestionarea rambursarilor si acordarea de inlesniri la plata, delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localitatilor si creditele alocate din bugetul asigurarilor de somaj in vederea crearii de noi locuri de munca. In cadrul acestui audit se vor alege din baza de date a Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Constanta trei-patru beneficiari de astfel de credite si sucursalele bancilor autorizate sa acorde credite pentru a se trage concluzii asupra modului in care acestea au fost folosite, impactului social-economic produs etc. In general, prin aceste audituri de performanta se pot depista factorii care dezavantajeaza un anumit domeniu de activitate auditat si se pot oferi solutii de imbunatatire a acesteia. "Desi a trecut numai o luna de la debutul acestui an, sunt in curs de finalizare o serie de verificari la agenti economici cu capital majoritar sau integral privat, dar care au beneficiat de subventii sau sprijin financiar de stat. Printre obiectivele de control s-au numarat doua santiere navale si fabricantul local de ulei comestibil", a mentionat directorul general al Camerei Judetene de Conturi Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii