Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

ro

30 May, 2016 18:39 3437 Marime text
Fostul preşedinte Traian Băsescu, prezent, ieri, la Constanţa, a afirmat că este convins că judecătorii de la Curtea Constituţională vor respecta Constituţia în momentul în care vor lua în discuţie şi vor emite o decizie privind redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu.
 
„La CCR se va cere o redefinire a abuzului în serviciu, nu eliminarea lui, şi sunt convins că CCR nu va face rabat de la lege când se va pronunţa pe acest subiect, care ţine încă prima pagină“, a subliniat fostul şef al statului.
 
Traian Băsescu spune că, în Codul Penal românesc, „abuzul în serviciu este greşit şi arbitrar definit“, România încălcând astfel articolul 19 din Convenția de la Merida, în condițiile în care Constituția spune că tratatele internaționale prevalează asupra legislației interne. Iar Codul Penal, la articolul 297, defineşte astfel abuzul în serviciu: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani“.
 
Vă reamintim că judecătorii Curţii Constituţionale a României au amânat o decizie privind sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu până la 15 iunie, solicitând parchetelor, prin vocea preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, statistici legate de dosarele în domeniu. Augustin Zegrean a explicat că amânarea unei decizii în cazul excepţiei de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu a fost luată pentru a obţine date legate de dosarele pe această temă, propunerile formulate de procurori şi deciziile instanţelor.
 
Conform DNA, o decizie de dezincriminare a abuzului în serviciu ar duce la închiderea a aproximativ 800 de dosare penale aflate în lucru.
 
La rândul său, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în condiţiile în care Curtea Constituţională a României va decide dezincriminarea abuzului în serviciu, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche, şi nu după lege, precizând că cetăţenii sunt cei care trebuie să îşi facă griji.
 
„Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare din legislaţia noastră, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche, şi nu după lege. Şi trebuie să ne gândim dacă suntem pregătiţi ca fiecare funcţionar să acţioneze cum îşi doreşte, fără a-l putea investiga. O treime dintre infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt de abuz în serviciu. Eu am studiat practica CCR din 2000 până în prezent. Niciodată CCR nu a interpretat un text din lege. Acesta este atributul unei instanţe de judecată. Orice încercare de a limita competenţele DNA ne îngrijorează, dar nu cred că procurorii trebuie să fie îngrijoraţi, ci cetăţenii. Sunt cazuri publice, în care am arătat prejudicii enorme. Nu poţi să vii să spui, ca funcţionar public, că nu ştii ce ai de făcut“, a declarat Laura Codruţa Kovesi, în urmă cu două săptămâni.
 
Direcţia Naţională Anticorupţie are în lucru, în momentul de faţă, 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice, dintre care, în mare parte, sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu.

Băsescu - „Referendumul nu se prescrie“

În privinţa aplicării referendumului din 2009 prin care românii au optat pentru un parlament cu 300 de reprezentanţi, Traian Băsescu a apreciat că aplicarea referendumului nu poate fi amânată la infinit şi consideră că acesta va fi pus în aplicare în următorii ani, mai ales că rezultatul său nu se prescrie. Glumind, fostul preşedintele a completat că în mod sigur referendumul va fi aplicat când formaţiunea sa politică va avea majoritatea în Parlament, însă, până atunci, românii vor trebui să se mulţumească cu o scădere a numărului de parlamentari de la 588 la 466 de senatori şi deputaţi.
 
Noua lege prevede reducerea numărului aleşilor - în noul legislativ, vor fi doar 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori. Un total de 466 de aleşi. Legea mai prevede ca norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid să fie de cinci procente.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii