Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretoşi sau mândri de averile lor, toţi aspiră la Primăria Cernavodă (documente)

ro

31 May, 2016 00:00 4994 Marime text


Solicitările noastre către birourile electorale de circumscripţie şi către formaţiunile politice cu „pretenţii“ în alegerile locale din 5 iunie de a ne pune la dispoziţie declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor propuse pentru diverse funcţii în administraţia publică locală au fost sortite eşecului.
 
Primii „apelaţi“ ne-au direcţionat către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a nu-şi perturba activitatea cu răspunsuri către presă, ceilalţi (cu o excepţie, care ne-a răspuns parţial) sunt prea ocupaţi cu „îmbrobodirea“ electoratului ca să mai dea dovadă şi de transparenţă. În acest context, unica sursă pentru a ne informa cititorii despre averea şi interesele candidaţilor a rămas ANI.
 
Fotoliul de primar al oraşului Cernavodă este râvnit de şapte candidaţi, cinci propuşi şi susţinuţi de partide politice şi doi independenţi -Bogdan Laurenţiu Ionescu şi Silvian Nicolae. În ordinea validării candidaturilor de către Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 5 Cernavodă, cei „indicaţi“ de formaţiunile politice sunt: Ştefan Pleşa (PSD), Marian Sava (PMP), Mariana Mircea (ALDE), Liviu Cristian Negoiţă (PNL) şi Niculina Gherghina Lefter (Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa“).
 
Partidele politice care au depus liste de candidaţi pentru funcţia de consilier local la Cernavodă sunt: PSD, PNL, PMP, APRPE şi ALDE, cu liste complete de 22 de persoane, M10, cu o listă ce cuprinde zece candidaţi, PNŢCD, cu nouă aspiranţi, şi PRM, cu numai trei candidaţi. Și cum independenţii sunt ultimii pe buletinele de vot, pentru că aşa prevede legislaţia în vigoare, le dăm noi întâietate în prezentarea averii cu care, dacă ar fi aleşi, şi-ar începe mandatul de primar al oraşului Cernavodă.

Asociat la o firmă… cu moped 

Unul dintre aspiranţii la mandatul de edil-şef este independentul Bogdan Laurenţiu Ionescu. Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul ANI, acesta deţine un teren intravilan şi o casă în Cernavodă şi două autoturisme - o Dacia fabricată în 2008 şi un moped Aprilia fabricat în 2005. De asemenea, deţine acţiuni la firma Softi Compact Activ, dar şi un credit bancar în valoare de 40.000 (monedă neprecizată), al cărui termen scadent este în anul 2021. Veniturile familiei Ionescu în anul fiscal 2015 au fost de 43.560 de lei.
 
Potrivit declaraţiei de interese, Bogdan Laurenţiu Ionescu este asociat la SC Softi Compact Activ SRL şi membru al Asociaţiei Rotary Cernavodă, ambele calităţi reprezentând o sursă de venit pentru acesta.

Candidatul secretos 

Tot fără a avea sprijinul vreunui partid politic a intrat în competiţia electorală pentru „cucerirea“ Primăriei Cernavodă şi Silvian Nicolae. Declaraţia sa de avere este plină de „secrete“.  
Potrivit documentului, avuţia independentului cuprinde două terenuri, la „alte categorii de terenuri extravilane care se află în circuitul civil“, fără a ni se preciza unde sunt acestea, probabil un imobil în construcţie, pentru că, la capitolul „Clădiri“, este trecut la „categorie“ cifra cinci, deşi aici nu există această categorie, dar şi un autoturism Opel, fabricat în anul 2011.
 
Informaţiile ce ţin de partea financiară debutează prost: cu un credit bancar de 45.000 de lei pe care trebuie să îl achite integral până în anul 2019. Însă veniturile realizate în anul fiscal precedent de către Nicolae au fost de 35.400 de lei, ceea ce nu ar trebui să-i creeze probleme. Dacă declaraţia de avere este redusă şi opacă pe alocuri, declaraţia de interese a independentului este complet goală. 

Salariat al Primăriei vrea la conducere 

Trecem la candidaţii membri de partid, iar lista o începem cu Ştefan Pleşa (PSD). Declaraţia de avere a acestuia începe promiţător: un teren agricol şi două intravilane, un apartament şi o casă - toate în oraşul pe care speră să îl păstorească în următorii patru ani. La asta se adaugă şi un autoturism Renault, fabricat în anul 2005. Din punct de vedere financiar, candidatul PSD se poate „mândri“ cu un depozit bancar deschis în anul 2012 în care a agonisit, pentru vremuri grele, 10.000 de euro, în contextul în care, în anul fiscal anterior, la veniturile obţinute de la Primăria Cernavodă, în valoare de 33.456 de lei, s-au adăugat pensiile, însumând 46.776 de lei. În declaraţia de interese, Ștefan Pleşa a trecut doar atât: preşedinte al Organizaţiei PSD Cernavodă.

Avere limitată , dar aspiraţii mari 

PMP îl propune locuitorilor din Cernavodă ca primar al urbei pe Marian Sava. Om al locului, proprietar al unui apartament şi al unui teren în localitate, fără a ne divulga în ce categorie se încadrează, candidatul PMP a activat ca ales în cadrul Consiliului Local Cernavodă. Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul ANI, veniturile realizate anul trecut au însumat 7.062 de lei. Cât priveşte declaraţia de interese, Marian Sava pare să nu servească interesele nimănui nici din punct de vedere economic, nici politic, documentul fiind gol.

Avere de invidiat, vrea o revenire… pe post

O primă femeie ce aspiră la mandatul de primar al oraşului Cernavodă este candidatul ALDE, Mariana Mircea. Declaraţia sa de avere stârneşte interes încă de la început. Averea ei este alcătuită din cinci terenuri - patru intravilane şi unui agricol în Oradea şi Cernavodă, două case în Cernavodă şi un apartament în Constanţa, iar veniturile familiei Mircea în anul fiscal 2015 au fost de 231.526 de lei.
 
Membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Club Sportiv „Fair Play” Cernavodă, Mariana Mircea este şi preşedintele Organizaţiei ALDE Cernavodă şi vrea să revină în fotoliul de primar al oraşului.

Investiţii în spaţii comerciale şi maşini 

Un alt aspirant la mandatul de edil-şef este candidatul PNL Liviu Cristian Negoiţă. Conform declaraţiei de avere, el este proprietarul unor spaţii comerciale/de producţie şi al unui teren intravilan în Cernavodă, are un apartament în localitate, două maşini - un Land Rover (2012) şi un Peugeot (2014) şi deţine acţiuni la BRD. Veniturile realizate anul trecut au ajuns la peste 80.000 de lei, suma exactă fiind greu de calculat, având în vedere scrisul lui Negoiţă.
 
Potrivit declaraţiei de interese, Liviu Cristian Negoiţă este acţionar la o firmă, membru sindical în ARCA - ANR şi preşedinte al Organizaţiei PNL Cernavodă.

Sindicalistă, fără avere, se vrea primar la Cernavodă

O altă doamnă care vrea să conducă Primăria Cernavodă este Niculina Gherghina Lefter şi este susţinută de Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”. Nu are casă, terenuri, maşini şi nici bijuterii sau alte obiecte de valoare care să depăşească valoarea de 5.000 de euro.
 
Candidatul  Partidei Romilor „Pro Europa” nu are nicio legătură cu vreo bancă - depozite, conturi sau credite bancare, iar veniturile familiei sale au fost anul trecut de 37.909 lei.
Dacă declaraţia de avere a Niculinei Gherghina Lefter era goală, pe declaraţia de interese am avut ce citi. Cea care se vrea a fi primarul oraşului Cernavodă este membru în Sindicatul „Forţa Legii Sociale” Cernavodă, iar pe linie de partid deţine funcţia de secretar în cadrul Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa” filiala Cernavodă.        
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii