Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretoşi sau cu averile la vedere, ei vor să-şi adjudece fotoliul de primar la Eforie (documente)

ro

03 Jun, 2016 00:00 4161 Marime text
 

Solicitările noastre către birourile electorale de circumscripţie şi formaţiunile politice cu „pretenţii” în alegerile locale din 5 iunie de a ne pune la dispoziţie declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor propuse pentru diverse funcţii în administraţia publică locală au fost sortite eşecului. Primii „apelaţi” ne-au direcţionat spre Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a nu-şi perturba activitatea cu răspunsuri către presă, ceilalţi (cu o excepţie, care ne-a răspuns parţial) sunt prea ocupaţi cu „îmbrobodirea” electoratului ca să mai dea dovadă şi de transparenţă. În acest context, unica sursă pentru a ne informa cititorii despre averea şi interesele candidaţilor a rămas ANI.
 
În cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al oraşului Eforie au fost „calificaţi” şase competitori: patru bărbaţi şi două doamne. Am remarcat faptul că una dintre doamne, Cornelia Elena Corsate, a preferat să candideze independent, ceilalţi apelând la susţinerea unei formaţiuni politice. Astfel, locuitorii din Eforie vor găsi pe buletinele de vot şi numele următorilor candidaţi: Ion Ovidiu Brăiloiu (PSD), Robert Nicolae Şerban (PNL), Dănuţ Chiparu (PRM), Doina Abdula (PMP) şi Harm Koning, un olandez stabilit în Eforie, din partea PER. Cu ce avuţie ar veni aceştia în Primăria Eforie dacă vor fi aleşi vă prezentăm în continuare, cu două excepţii - candidatul PER, Harm Koning, şi cel al PNL, Robert Nicolae Șerban, ale căror declaraţii de avere şi de interese nu postate erau ieri pe site-ul ANI.

Cifra 2 le urmăreşte 

Dăm întâietate femeilor şi începem prezentarea cu independenta Cornelia Elena Corsate, care deţine două terenuri intravilane şi două case de locuit (una moştenire) în Eforie Sud, două autoturisme - un Ford fabricat în 2009 şi un Jaguar fabricat în 2013 -, dar şi bijuterii şi ceasuri a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro. Potrivit declaraţiei sale de avere, veniturile familiei au fost de 76.000 de lei în anul 2015. În schimb, declaraţia de interese este goală. 
 
Candidata PMP la Primăria Eforie, Doina Abdula, a preferat să fie mai secretoasă. În declaraţia sa de avere apar două terenuri intravilane, fără a se menţiona în ce localitate, două spaţii comerciale şi o locuinţă… nu se ştie unde, precum şi un autoturism BMW, an de fabricaţie 2006. În ceea ce priveşte veniturile în anul fiscal precedent, familia Abdula a obţinut 42.251 de lei. Ca şi în cazul anterior, declaraţia de interese este goală.

Preferă obiectele de cult şi de artă 

Ovidiu Ion Brăiloiu, candidatul propus de PSD pentru funcţia de primar al oraşului Eforie, este proprietarul a două terenuri agricole în judeţul Constanţa, are trei apartamente - două în Eforie şi unul în municipiul Constanţa şi bijuterii, obiecte de cult şi obiecte de artă estimate la 90.000 de euro. Conform declaraţiei de avere postate pe site-ul ANI, Brăiloiu a încasat în septembrie 2015, în urma vânzării unui teren, suma de 200.000 de euro. De asemenea, acesta are patru conturi curente, în soldurile cărora sunt 3.200 de euro şi 3.450 de lei. În anul 2009, candidatul PSD a împrumutat de la fratele său 450.000 de euro, sumă pe care va trebui să o restituie până în anul 2020. Potrivit documentului, anul trecut, familia Brăiloiu a obţinut venituri de 58.053 de lei şi 5.457 de euro.
 
Spre deosebire de contracandidatele sale, Ovidiu Ion Brăiloiu are declaraţia de interese plină de informaţii. Astfel, el este acţionar la SC Complex Palas Pelican SA Mamaia şi asociat în trei firme - SC Ospitalitate Pamtur SRL, SC Naţional Service Group SRL şi SC Spain Internaţional SA. De asemenea, candidatul PSD este membru al Asociaţiei Sportive Yacht Club Eforie şi al Asociaţiei Sănătate şi Turism Constanţa, preşedinte al Clubului Sportiv Sport Eforie, al Asociaţiei Judeţene de Tir cu arcul Constanţa şi al Asociaţiei Judeţene de Tir Sportiv Constanţa. Ovidiu Ion Brăiloiu este membru al Delegaţiei României la Comitetul Regiunilor Bruxelles, dar şi preşedinte al Organizaţiei PSD Eforie. 

Cu venituri frumuşele

PRM îl propune locuitorilor din Eforie pentru funcţia de primar pe Dănuţ Chiparu, proprietarul unei case situate undeva, în judeţ. Potrivit declaraţiei de avere, acesta a avut anul trecut venituri însumând 127.309 lei.
 
Dacă declaraţia de avere a candidatului PRM este mai săracă în informaţii, nu acelaşi lucru putem afirma despre cea de interese. De aici am aflat că este asociat în două firme - SC Daninar Tur SRL şi SC Briza Mării Negre SRL, la aceasta din urmă fiind şi administrator. În plan politic, Dănuţ Chiparu deţine funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei PRM Eforie.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii