Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dupa 10 ani, primariile vor avea propriile insemne oficiale

ro

28 Jan, 2003 00:00 1012 Marime text

Democratia postrevolutionara =3D pierderea identitatii?

La nivelul tarii a fost aprobat un numar foarte mic de steme, cu toate ca legile care reglementeaza aceste insemne oficiale dateaza din primii ani ai democratiei

Anii postrevolutionari au adus, alaturi de haos, asa-zisa democratie, si o sumedenie de acte normative. Printre acestea se regasesc si doua hotarari de guvern care fac referire la stema tarii si sigiliul statului, precum si la elaborarea, reproducerea si folosirea stemelor municipiilor, oraselor si comunelor. Este vorba de HG 64/1993 si Legea 102/1992 privind metodologia de elaborare, reproducere si folosirea stemelor judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor. Pana in prezent, hotararea a fost pusa in aplicare in ceea ce priveste judetele si unele municipii, cum e cazul Constantei si Mangaliei, insa normele metodologice abia in acest inceput de an au ajuns la urechile conducatorilor comunelor dobrogene. Vina este comuna. Guvernul s-a miscat greoi, autoritatile locale asijderea. Cu toate ca cele doua legi au fost emise in perioada 1992-1993, Ministerul Administratiei Publice a trimis adrese catre prefecturi abia pe 12 decembrie, cu privire la constituirea acestor comisii. Pe data de 6 ianuarie a.c., prin ordinul reprezentantului Guvernului in teritoriu a fost stabilita componenta Comisiei judetene care va analiza propunerile comisiilor locale care, la randul lor, aveau obligatia ca, pana la 15 ianuarie a.c., ca depuna proiectele de insemne oficiale catre comisia judeteana. Termenul a expirat si doar cateva localitati, printre care Garliciu, Basarabi, Topalu si Crucea, si-au trimis propunerile care urmeaza sa fie analizate in cadrul primei sedinte a comisiei judetene, intalnire care va avea loc in aceste zile. In conformitate cu legislatia in vigoare, din comisia de analiza trebuie sa faca parte specialisti in istorie, heraldica, sociologie si folclor. Comisia trebuie completata si cu reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale. Comisia judeteana Constanta este condusa de directorul Muzeului de Arta populara, Maria Magiru.

Birocratia e in toate

Asa cum precizam, comisia judeteana, impreuna cu reprezentantul unitatii administrativ-teritoriale solicitante urmeaza sa analizeze propunerea de insemne oficiale -stema. Comisia judeteana, impreuna cu comisia de heraldica si genealogie din cadrul Academiei Romane vor intocmi o nota de fundamentare care va primi avizul presedintelui Consiliului Judetean si prefectului. Nota de fundamentare, insotita de proiectul de hotarare vor fi remise Ministerului Administratiei Publice. Proiectul de stema avizat devine legal si poate fi uzitat din momentul in care primeste aprobarea presedintelui Comisiei Nationale de Heraldica si Genealogie, academician Dan Berindei. A fost nevoie de ampla actiune guvernamentala deoarece nu toate autoritatile publice locale au inteles importanta stemei ca adevarata imagine a unei comunitati umane. Nu s-a inteles, inclusiv la nivelul judetului nostru, faptul ca stema este blazonul, specificul - cartea de vizita a oamenilor ce convietuiesc in aceasta parte de tara. Asa se explica faptul ca, inclusiv la nivel de tara, au fost aprobate un numar foarte mic de steme, cu toate ca legile care reglementeaza aceste insemne oficiale dateaza din primii ani ai democratiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii