Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde este investiţia de 500.000 de euro? Primăria Constanţa „recuperează“ de la CJC parcul din faţa Bibliotecii Judeţene (documente)

ro

25 Jul, 2015 00:00 2843 Marime text
În luna martie a anului trecut, ZIUA de Constanţa atrăgea atenţia asupra faptului că, în anul 2009, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) aproba, în şedinţa ordinară din luna decembrie, două hotărâri legate de terenul din faţa Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman“. Una dintre acestea viza acordul de principiu privind preluarea terenului în suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi din domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local Constanţa, în administrarea CJC. A doua hotărâre se referea la amenajarea parcului aferent Bibliotecii I. N. Roman. Mai exact, această din urmă hotărâre privea aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii „Amenajarea parcului public I. N. Roman aferent Bibliotecii Judeţene I. N. Roman şi împrejmuire” (faza P.T. + D.D.E). Valoarea totală a investiţiei se ridica la peste 500.000 de euro, iar durata de realizare a investiţiei era de patru luni.
 
De la aprobarea celor două proiecte de hotărâre, situaţia terenului respectiv nu s-a schimbat în conformitate cu aşteptările constănţenilor. Parcela de teren fusese luată în administrarea CJC-ului de la municipalitate. Acum, Consiliul Local al Municipiului Constanţa, în şedinţa programată pentru vineri, 31 iulie, va dezbate proiectul de hotărâre privind retragerea dreptului de administrare al Consiliului judeţean Constanţa şi preluarea în administrarea Consiliului Local Municipal a terenului în suprafaţă de 3.462 mp situat în Constanţa, zona Universităţii Maritime. Iniţiatorul proiectului de hotărâre este chiar viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău.
 
Potrivit hotărârii nr. 377/2009 a CJC, „protecţia, conservarea şi dezvoltarea spaţiilor verzi este parte integrantă din activităţile generale de dezvoltare durabilă a judeţului Constanţa, asigurând implementarea la nivel local a obiectivelor strategiei naţionale şi ale planului naţional de acţiune pentru conservarea diversităţii biologice şi utilizarea durabilă a componentelor acesteia, precum şi a obiectivelor convenţiilor şi programelor internaţionale ce privesc îngrijirea biotopurilor, staţiilor verzi şi a monumentelor naturii”. Aşa cum se arată în această hotărâre, în conformitate cu prevederile art. 70 din Legea nr. 265/2006, „autorităţile publice locale au obligaţia de refacere peisagistică şi ecologică a zonelor deteriorate, să adopte măsuri pentru întreţinerea spaţiilor verzi, a arborilor şi arbuştilor decorativi”.

Din 2009 până în prezent, parcul din faţa Bibliotecii Judeţene I. N. Roman nu a suferit nicio modificare. Acestui obiectiv nu i s-a adus nicio îmbunătăţire. Cel puţin nu una capitală, care să justifice o investiţie de 500.000 de euro aşa cum era promisă. Ce s-a întâmplat cu acest proiect al CJC-ului nu ştim, rămâne însă de văzut ce intenţionează Primăria Constanţa să realizeze pe această suprafaţă de teren.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta cele două hotărâri de Consiliu Judeţean la care facem referire în material.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii