Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un an prolific pentru oraşul Ovidiu De la parteneriate cu autorităţile până la investiţii semnificative şi proiecte de interes chiar şi pentru judeţul Constanţa

ro

19 Jul, 2013 00:00 2329 Marime text
Echipa Primăriei Ovidiu, în frunte cu edilul George Scupra, a reuşit în anul ce s-a scurs de la alegerile electorale să pună în mişcare câteva proiecte importante, atât cu bani de la buget, cât şi cu bani europeni, dar şi să atragă investitori privaţi în domeniile sănătate şi energii regenerabile.

Nu a fost un an uşor pentru niciuna dintre administraţiile publice locale. Un buget limitat l-a determinat pe primarul George Scupra să dezvolte parteneriate atât cu instituţii publice (Primăria Năvodari, Primăria Poarta Albă, Consiliul Judeţean Constanţa, RAJA), cât şi cu agenţi economici, astfel încât să poată să deruleze obiectivele propuse. Anul acesta, potrivit primarului, bugetul pentru investiţii este de 2.700.000 de lei, Scupra afirmând, ieri, într-o conferinţă de presă, că fără alte surse de finanţare i-ar fi fost imposibil să realizeze tot ce şi-a propus.
Proiecte foarte importante pentru Ovidiu sunt cele europene privind: asfaltarea străzilor - aflat în derulare, amenajarea drumului dintre Ovidiu şi Năvodari, drum ce va fi prevăzut cu patru benzi, piste pentru biciclişti şi alei pentru pietoni, dar şi a drumului Ovidiu - Galeşu (Poarta Albă), despre care primarul George Scupra afirmă că sunt şanse să se deblocheze în următoarele 2-3 luni. Ultimele două proiecte europene se realizează în parteneriat cu CJC.
Un proiect la fel de important pentru oraş, dar şi pentru judeţul Constanţa, este cel privind amenajarea unui centru de tratare şi sortare mecanico-biologică a deşeurilor, proiect derulat prin Consiliul Judeţean, în valoare de 5 milioane de euro, care, susţine primarul, va crea 60 de locuri de muncă la Ovidiu.
O provocare a constituit-o pentru edil, încă din primele zile de mandat, deblocarea proiectului european privind asfaltările, pe care autoritatea locală risca să-l piardă. În prezent, primarul George Scupra susţine că se intervine pe toate cele 37 de străzi şi sunt şanse ca asfaltarea să se finalizeze până pe 31 octombrie.

„Ion Podaru” a primit acreditarea de liceu sportiv

Pentru elevi şi pentru şcoală a fost un an foarte bun, primarul George Scupra sprijinindu-le proiectele. Anul trecut s-a înfiinţat Corul Armonia, în primăvara aceasta s-a format Ansamblul Armânamea, iar cunoscutul Ansamblu Dobrogeanca a obţinut Marele Premiu în Turcia. Nu în ultimul rând, Liceul „Ion Podaru” a primit acreditarea de liceu sportiv. „Academia Gheorghe Hagi este lângă noi, este în Ovidiu, şi ar fi fost păcat să nu facem toate eforturile împreună să obţinem această acreditare”, a concluzionat primarul. În semn de apreciere pentru rezultatele obţinute la învăţătură, autorităţile locale îi vor trimite pe cel mai bun elev de la Şcoala nr. 2 şi pe cel mai bun de la Liceul „Ion Podaru” în vacanţa de vară în Grecia.

Excelsior s-ar putea muta la Ovidiu, iar un israelian este interesat să amenajeze aici o clinică privată

Deja pe raza oraşului se derulează investiţii semnificative. „Ne bucurăm că reuşim să atragem investitori privaţi, pentru că în aceste momente este destul de delicat şi pentru privaţi să mai investească. Încep să vină din ce în ce mai multe firme către noi, cum ar fi spre exemplu Excelsior, care vrea să-şi mute toată baza în oraşul Ovidiu. Cu siguranţă îi aşteptăm şi pe ceilalţi investitori şi le vom crea absolut toate facilităţile”, a declarat, ieri, George Scupra. În materie de investiţii, în primul an de mandat, s-au aprobat PUZ-urile pentru două parcuri fotovoltaice şi a început construirea a două clinici private. O a treia unitate spitalicească, aparţinând unui investitor israelian, a devenit şi ea certitudine. George Scupra a anunţat ieri că autoritatea locală i-a pus la dispoziţie afaceristului un teren de 7.500 de metri pătraţi, ce se află în apropierea Cartierului Tineretului.

Cu ce proiecte şi-a început Scupra mandatul la Ovidiu, Poiana şi Culmea 

Primul proiect realizat în oraşul Ovidiu odată cu preluarea de către George Scupra, în vara anului trecut, a mandatului de primar, a fost cel privind amenajarea reţelei de apă în cartierul Tineretului, unde se află 180 de locuinţe. Investiţia s-a realizat cu bani de la bugetul local, în acest sens fiind repartizată suma de 650.000 de lei. Pentru că nu era suficient ca locuitorii din acest cartier să aibă doar apă, primarul George Scupra a realizat, prin intermediul unui parteneriat public-privat, şi reţeaua de gaze. Un alt obiectiv important, care a fost finalizat, este cel referitor la pietruirea cartierului rezidenţial şi a cartierului Sat Vacanţă.
Edilul a reuşit şi amenajarea a două locuri de joacă la Ovidiu, în zona blocurilor CD şi a blocurilor ANL. George Scupra a luat încă de anul trecut decizia înfiinţării primului Club al pensionarilor, care funcţionează şi astăzi, fiind frecventat zilnic de cel puţin 40 de persoane. Reabilitarea dispensarului a fost o altă prioritate, lucrările fiind, la această dată, pe ultima sută de metri. Modernizarea reţelei de apă şi canalizare, investiţie realizată împreună cu CJC şi RAJA, se apropie şi aceasta de finalizare. În prezent, se intervine pe strada Toamnei, aflată în vecinătatea cartierului rezidenţial Ovidiu Sud. În două-trei săptămâni, după ce se vor încheia lucrările la dispensar, va începe reabilitarea acoperişului Centrului Cultural Ovidiu.   

Drumurile din Poiana, majoritatea de pământ, au fost pietruite. Tot aici, printr-un parteneriat cu RAJA, a fost schimbată conducta principală de apă, situată pe strada Albatros, iar în curtea şcolii, a fost amenajat un loc de joacă pentru copii. „Le-am promis şi celor din satul Culmea că îi vom ajuta. Şi acolo sunt probleme foarte multe. Vom continua la Culmea proiectul cu amenajarea locurilor de joacă. Un prim proiect a fost reabilitarea unui bloc, putem să-i spunem un bloc social, pentru că acolo sunt relativ 20 de familii cu probleme destul de mari. Împreună cu cei de la Consiliul Local am reuşit să reabilităm acel bloc în totalitate”, a afirmat George Scupra.

Cum sună planurile de viitor

Edilul promite să păstreze şi în următorii trei ani acelaşi ritm în privinţa dezvoltării urbei şi a satelor aflate în administrare. Pentru Ovidiu, autoritatea locală lucrează deja la noi obiective, ce privesc amenajarea falezei din zona lacului, asfaltarea tuturor străzilor din cartierul rezidenţial Ovidiu Sud (în curând va începe asfaltarea străzii B), modernizarea staţiilor de transport în comun, crearea unui parc pentru tineri, cu piste pentru biciclişti şi pentru rolleri, înfiinţarea unei pieţe agroalimentare şi a unui centru meşteşugăresc. „Am pornit cu proiecte relativ mari, referitoare la reabilitări de străzi, asfaltări, pietruiri de drumuri, reţea de canalizare, reţea de apă, proiecte foarte importante pentru locuitorii oraşului şi ai satelor aferente. Nu am stat deloc pe gânduri. Am pornit în forţă încă din primele zile ale mandatului. Există voinţă, şi, în limitele bugetului, cu siguranţă vom ajuta în continuare”, a declarat, la finalul conferinţei de presă, primarul George Scupra.
Precizăm că realizările primului an de mandat mai fac trimitere şi la  subvenţionarea transportului în comun pentru pensionarii cu venituri de până în 750 de lei, pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru însoţitorii acestora şi pentru tinerii cu medii peste 7 şi fără absenţe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii