Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei primari din judeţul Constanţa şi-au pierdut mandatele Situaţie inedită la Tuzla - viceprimarul, reţinut, aseară, de DNA

ro

16 Sep, 2015 00:00 4171 Marime text
Trei primari de comune din judeţul Constanţa au rămas, de ieri, fără mandatele de aleşi locali. Este vorba despre gospodarii-şefi ai comunelor Tuzla - Constantin Florian Micu, Oltina - Gheorghe Chirciu şi Mircea Vodă - Dumitru Dedu. Prefectul Constanţei, Constantin Ion, a semnat, ieri, ordinele de încetare înainte de termen a mandatelor celor trei aleşi locali, ca urmare a unor decizii definitive de condamnare la închisoare cu suspendare.
 
Deşi pe „lista neagră“ se afla şi primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, acesta a scăpat, cel puţin pentru moment, de aceeaşi soartă, şi asta pentru că secretarul comunei - cel care trebuia să transmită, conform legii, o situaţie privind starea juridică a primarului - este în concediu. Concediul se va finaliza pe 25 septembrie, astfel că, pe 26 septembrie, atunci când se vor împlini şi cele 30 de zile prevăzute de lege în care secretarii trebuie să dea curs solicitării Prefecturii, documentele cerute ar trebui să ajungă la Prefectură. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Constantin Ion, va putea lua act, atunci, şi de situaţia juridică actuală a primarului Nicolae Anghel.
 
Precizăm că, pe 15 noiembrie 2013, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe primarul de la Castelu la şase luni de închisoare cu suspendare. Magistraţii completului de judecată 1 Recurs l-au găsit vinovat pe primar de neglijenţă în serviciu, şi nu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, aşa cum a fost acuzat de procurori.
 
Cum au primit primarii vestea? Unii au luat-o ca pe un prilej de a intra într-o binemeritată vacanţă, în timp ce alţii spun că nu vor renunţa cu una, cu două la fotoliul de gospodar-şef. Precizăm că primarii cărora de ieri le-a încetat de drept mandatul prin ordin emis de prefect au avut condamnări definitive la închisoare cu suspendare. La data de 17 martie 2014, Curtea de Apel Constanţa a dispus, printr-o decizie definitivă, condamnarea lui Constantin Florin Micu la 1,6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de trei ani şi şase luni. În acelaşi dosar, Gheorghe Samoilă a primit zece luni de închisoare tot cu suspendare pe durata unui termen de încercare de doi ani şi zece luni.
 
„Domnul prefect şi-a făcut datoria, eu o să îmi fac datoria şi o să contest ordinul emis pe contencios administrativ. Dacă nu reuşim la Tribunal, la Curtea de Apel, o să ajungem şi la Curtea Constituţională dacă trebuie. Momentan, o să mă odihnesc, o să mă recreez, am un nepoţel care a început şcoala şi o să mă ocup de el, că de şapte ani, de când sunt în administraţie… îmi ajunge“, a declarat fostul primar al comunei Tuzla, pentru ZIUA de Constanţa.
 
În această situaţie, atribuţiile de primar ar fi trebuit să îi revină actualului viceprimar, Taner Reşit. Cum va rămâne însă situaţia la Tuzla rămâne de văzut, şi asta pentru că, ieri după-amiază, DNA -Serviciul Teritorial Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.09.2015, a lui Taner Reşit, viceprimar al comunei Tuzla, judeţul Constanţa, şi a lui Radu Ştefan, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.
 
„În primul rând, trebuie să aşteptăm să treacă cele 24 de ore de reţinere. Doar dacă va fi cazul, iar instanţa va decide arestarea sa, atunci voi convoca o şedinţă de Consiliu
pentru desemnarea unui nou viceprimar, dar este prematur să ne exprimăm“, a declarat prefectul Constantin Ion, pentru ZIUA de Constanţa. Practic, până când se va soluţiona situaţia juridică a actualului viceprimar, Primăria Tuzla rămâne fără conducere.

Citeşte şi

Viceprimarul de la Tuzla,Taner Reşit, şi Radu Ștefan, reţinuţi pentru 24 de ore
 
Cât despre posibilitatea de a mai candida pentru încă un mandat, Constantin Micu a declarat: „Bineînţeles că o să mai candidez. Eu cred că am făcut destul de multe pentru oameni şi oamenii vor alege.“
 
În ceea ce îl priveşte pe singurul primar liberal eliberat din funcţie, precizăm că, pe data de 25 aprilie 2013, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat, definitiv, pe Gheorghe Chirciu, pentru uz de armă letală fără drept, la două luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe termen de încercare de doi ani şi două luni. Decizia a fost definitivă. „La acest moment, cazierul meu este curat. Au trecut şi perioada de suspendare şi cea cu încercare. Din punctul meu de vedere, nu doar că nu este corect, dar ceea ce a făcut prefectul este un abuz. Desigur, o să ne judecăm, vom ataca în instanţă ordinul emis de prefect. Problemele sunt altele: de ce tocmai acum? De ce se procedează aşa la noi, când în toată ţara sunt aleşi locali în astfel de situaţii? Eu zic că e influenţa cuiva“, a declarat primarul Gheorghe Chirciu. La rândul său, prefectul Constanţei a ţinut să explice că, deşi acum cazierul său este curat, pedeapsa a intervenit în timpul în care acesta şi-a exercitat mandatul, de aceea a recurs la acest gest. „Eu am să candidez. O să facem un sondaj şi vom vedea cum stau în sondaj, eu spun că stau destul de bine“, a adăugat fostul primar Gheorghe Chriciu.
 
La data de 20 noiembrie 2013, judecătorii Curţii de Apel Constanţa i-au aplicat lui Dumitru Dedu un an şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe o durată de trei ani şi şase luni, reprezentând termen de încercare. În cauză, Cristina Căluian a luat tot 1,6 ani cu suspendare condiţionată. Decizia Curţii de Apel Constanţa a fost definitivă.
 
 „Avem timp zece zile pentru a ataca ordinul prefectului. Acum nu ştiu ce voi face, nu m-am hotărât. Am timp să mă gândesc, să mă consult cu avocaţii. Personal, cred că decizia actualului prefect este una politică. Nu vreau să comentez mai mult, dar eu aşa cred, pentru că au mai fost şi alţi prefecţi înaintea lui şi mai sunt o mulţime de primari în ţară în situaţii similare şi sunt bine-mersi pe funcţie“, a declarat fostul primar al comunei Mircea Vodă, Dumitru Dedu, pentru ZIUA de Constanţa. „Eu oricum nu mai intenţionam să candidez, de aceea nu ştiu dacă o să atac sau nu ordinul emis. Dacă tot vrea PSD-ul să reformeze clasa politică…“, a adăugat Dedu.
 
Motivul pentru care prefectul Constantin Ion a decis să emită ordinele de încetare a mandatelor primarilor în acest moment a fost acela că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, în urmă cu câteva săptămâni, într-o speţă similară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii