Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiția continuă în comuna Mihail Kogălniceanu Botezul cailor, o paradă de forță, eleganță și frumusețe

ro

07 Jan, 2018 00:00 3232 Marime text

Sărbătoarea Bobotezei are o încărcătură emoțională aparte pentru locuitorii comunei Mihail Kogălniceanu. Și în acest an, întrega comunitate a participat la desfășurarea unei tradiții vechi, „Botezul cailor”, și care este continuată de primarul comunei, Ancuța Daniela Belu. „Calul te învaţă să călătoreşti prin viaţă cu bucurie, cu demnitate, cu iubire, hotărât, sălbatic şi liber”, este de părere primarul comunei constănțene. Pentru asta și pentru a duce mai departe tradiția, primăria și Consiliul Local Comunal Mihail Kogălniceanu au organizat, pe 6 ianuarie, de la ora 10.30 sărbătoarea „Botezul Cailor”.
„În cadrul acestei sărbători se desfășoară tradiționalele concursuri ale celor trei secțiuni: Frumusețe, Atelaj și Viteză. La finalul acestor probe, câștigătorii sunt premiați. Împreună, admirăm și aplaudăm noblețea, grația, blândețea, puterea, forța și demnitatea cailor din comuna noastră”, a declarat pentru ZIUA de Constanța, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Daniela Belu.
 

Pregătiri în detaliu

 
Pentru a se prezenta așa cum se cuvine, oamenii și-au ţesălat animalele şi le-au înveşmântat cu hamuri deosebite, pe care le-au împodobit special pentru marea sărbătoare, cu funde roșii, ținte, mărgele, clopoței și ciucuri. Unul din cele mai așteptate momente a fost stropirea cailor cu apă sfințită. Caii au mers pe străzile comunei, unde au făcut o adevărată paradă de forță și frumusețe, după ce au fost binecuvântați de preoţii din localitate și stropiți cu apă sfințită pentru sănătatea animalelor. „Tradiţia continuă pentru al 21-lea an consecutiv. Este un eveniment care, cu siguranţă, nu va fi lăsat uitării de generațiile tinere. Prin acest botez simbolic ne punem speranţele că animalele vor fi bune de muncă şi sănătoase pe tot parcursul anului“, a afirmat primarul Ancuţa Daniela Belu.
 

Cu mic, cu mare… la sărbătoare


Ceremonia a avut loc în centrul comunei, după slujba de la biserică, iar participanții au cerut preotului să stropească animalele cu apă sfințită, convinși fiind că așa animalele lor vor fi sănătoase și mai bune de muncă în noul an agricol. Ca de fiecare dată, nu doar caii au primit botezul, ci şi măgăruşii şi chiar poneii. Parada a fost urmată de concursurile specifice acestei zile. Vorbim de competițiile de „viteză“, „frumusețea cailor“ şi „frumuseţea atelajelor“. Tocmai în ideea de a încuraja această tradiție, concurenții și nu numai au fost stimulați cu premii în bani și diplome. La eveniment au participat, pe lângă angajaţii din Primărie, şi consilierii locali.
 
Sursa foto: www.facebook.com/primaria.mihailkogalniceanu/
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii