Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre promenada din Mamaia. Care este graficul de execuţie a proiectului (document)

ro

14 Apr, 2014 00:00 3939 Marime text
În toamna anului trecut, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, anunţa demararea lucrărilor de reabilitare a promenadei din Mamaia şi promitea că plajele din staţiune vor fi iluminate ca în Brazilia. Investiţia se ridică la 10 milioane de euro, fonduri europene, iar proiectul ar fi urma să fie finalizat în 2015.

„Este vorba de un proiect de 10 milioane de euro, bani europeni, şi care este adresat staţiunii Mamaia şi Satului de vacanţă. De fapt, o să refacem coloana vertebrală a staţiunii Mamaia, cea pe care am încercat să o modernizăm acum zece ani, când am venit eu primar, cu nişte bani foarte puţini. De data asta însă, o să o facem la standarde foarte ridicate, vom amenaja toată promenada din staţiunea Mamaia, începând cu zona de intrare din sud, până în capăt, în zona de intrare din nord şi în Satul de vacanţă, plus piaţetele. Ea va fi amenajată pentru plimbare pedestră, va fi în anumite locuri accesibilă şi auto, cu parcările aferente, însă ce este foarte important, va oferi, totodată, un spaţiu de desfăşurare a carnavalului, va fi luminată la fel ca sambadromul din Brazilia şi va oferi posibilitatea carelor alegorice să se mişte şi să se plimbe cu maximă vizibilitate şi fără să distrugă zona de promenadă“, a explicat edilul-şef al municipiului Constanţa în toamna lui 2013.

Executant al acestui proiect este asocierea SC ABC VAL SRL - SC Mobitom SRL - SC Uti Grup SA, în vreme ce proiectantul este SC House Consult SRL. Potrivit declaraţiilor managerului de proiect, Ani Merlă, director al Direcţiei Dezvoltare Programe din cadrul Primăriei Constanţa, ordinul de începere pentru lucrările de la promenada turistică a fost emis pe 30 noiembrie 2013. „Efectiv au început să lucreze în 1, 2 decembrie, s-a lucrat continuu, fără întreruperi, până în acest moment, şi se va lucra până în momentul declarării începerii sezonului estival“, a menţionat Ani Merlă. Managerul de proiect a mărturisit că speră ca „demersul parlamentar care a fost demarat de către deputaţii de Constanţa şi susţinut inclusiv de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici să aibă succes“. Acesta presupune ca „în cazul proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă perioada de implementare a acestora să rămână la dispoziţia autorităţii locale“. „Deci, în cazul în care se aprobă acest normativ, am putea să lucrăm la acest proiect până spre 15 iunie, 1 iulie. Atunci am putea într-adevăr să avem mare parte din promenadă finalizată“, a precizat Ani Merlă.

Ce include proiectul de reabilitare a promenadei

În acelaşi context, managerul de proiect a ţinut să explice ce anume implică în totalitate acest proiect de reabilitare a promenadei: „Când vorbim de promenada turistică, noi vorbim de tot ce înseamnă proiectul promenadă turistică, deci nu numai despre ce vedeţi dumneavoastră la acest moment ca şantier deschis în staţiunea Mamaia, respectiv de cele trei piaţete, Perla, Cazino şi Rex şi legătura dintre ele, promenada din vecinătatea plajei, cât şi Satul de vacanţă, pe care îl vom aborda după finalizarea sezonului estival“. Aşa cum reiese din declaraţiile lui Merlă, lucrările la Satul de vacanţă vor fi demarate în luna septembrie a acestui an. Cât despre termenul de finalizare a lucrărilor întregului proiect, acesta este luna februarie a anului 2015.
Revenind la prezent, Ani Merlă a specificat că, dacă proiectul de lege mai sus menţionat nu va avea succes, în timpul sezonului estival nu vor exista şanţuri deschise în staţiune. „Probabil până vin turiştii, marele val de turişti care ştim cu toţii că vine undeva în jur de 1 iulie, vom mai face mici intervenţii de genul montat mobilier urban sau marcaje rutiere, conexiuni la stâlpii de iluminat sau alte asemenea lucrări. Cu siguranţă, pe perioada sezonului estival, atunci când vor fi turiştii aici, nu vor exista şanţuri deschise, nu va exista niciun impediment pentru desfăşurarea acţiunilor estivale”, a declarat managerul de proiect. Amintim că, potrivit actualelor prevederi legale în vigoare, cel puţin teoretic, în perioada 15 mai - 15 septembrie lucrările de execuţie pe litoral sunt interzise.

Stadiul actual al lucrărilor

Aceeaşi Ani Merlă a declarat că proiectul include mai multe etape de dare în folosinţă. „La acest moment, Piaţeta Perla este aproape finalizată, deci, cu siguranţă la 1 Mai va fi finalizată, inclusiv cu stâlpii, cu mobilierul urban... Partea de la Galion înspre Rex, în opinia noastră, va fi finalizată, deoarece acolo va fi asfalt, săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) va începe turnarea asfaltului. Vor mai fi probleme de betonare, anumite tronsoane vor fi betonate, dar fără a fi finisate la paviment şi cu tot echipamentul pus pe ele. Şi vom avea piaţeta de la Cazino, unde sunt lucrări mai mari şi unde probabil la 15 mai, 15 iunie... nu ştim exact când va putea să fie dată în folosinţă“, a explicat managerul de proiect. Nu în ultimul rând, Merlă a adăugat că şi Piaţeta Rex este, de asemenea, aproape finalizată şi că municipalitatea constănţeană speră „ca până la data de 15 mai să fie finalizată cu totul“.

Graficul fizic şi valoric de execuţie a obiectivului

În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa puteţi vizualiza graficul fizic şi valoric de execuţie a obiectivului „Promenada turistică Mamaia“. Conform acestui grafic, în cadrul proiectului, pentru drumuri sunt alocaţi 14.943.603,83 lei fără TVA, în vreme ce pentru „amenajare piaţă, promenadă piaţă” sunt alocaţi 9.052.037,38 lei fără TVA. În aceeaşi ordine de idei, de menţionat este că pentru mobilierul urban şi peisagistic au fost alocaţi 1.616.034,12 lei fără TVA, în vreme ce pentru reţelele electrice - 5.643.434,98 de lei, tot fără TVA.
Nu mai puţin important, valoarea reţelelor hidroedilitare se va ridica la 12.335.106,17 lei fără TVA, iar cea a organizării de şantier la 672.278,64 de lei fără TVA.
Aşa cum reiese din acest grafic, drumurile şi construcţiile din cadrul proiectului vor fi finalizate în totalitate în luna octombrie a acestui an. Tot atunci va fi gata şi sistemul de alimentare cu apă din zonă, dar şi sistemul de canalizare menajeră. Amenajarea promenadei va ajunge la final în luna februarie a anului viitor. Asta pentru că proiectul include, aşa cum spuneam, şi reamenajarea Satului de vacanţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii