Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteza Interviului Online cu primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti „M-am implicat foarte mult în obţinerea de finanţări şi nu am avut timp suficient să stau mai mult printre oameni!"

ro

20 Apr, 2012 00:00 1613 Marime text
sintezainterviu-vasiledelicoti.jpg„Nu s-au trimis bani cu sacoşa pe criterii politice, s-a păstrat un principiu care există şi în celelalte state europene. La noi, procentul a fost chiar mai mare pentru cei din opoziţie."

Vasile Delicoti despre primul mandat de primar: „Aveam deja un plan vizavi de necesităţile comunei, îmi făcusem structura de proiecte care urmau a fi implementate, cu opţiuni de finanţări ce urmau a fi implementate şi am venit cu gândul de a transfera succesul din activitatea privată în cadrul Primăriei. În proporţie de 99%, proiectele pe care le-am avut în gând au fost realizate prin obţinerea finanţărilor, singurul proiect care nu a putut fi realizat este preluarea reţelei de apă de la RAJA, din motive obiective, deoarece Primăria este acţionar la RAJA din perioada 1950 - 1953, de când localitatea are apă potabilă. Reţeaua de apă nu a fost niciodată a localităţii.

Nu a fost dificil să mă acomodez în primărie, pentru că aveam deja un masterat în legislaţie, eram obişnuit şi cu administrarea, pentru că mă ocupam de grupul de firme al familiei, aveam deja peste 100 de angajaţi".

„Sunt un om de dreapta!"

Vasile Delicoti despre intrarea în politică: „În 2007, din cauza faptului că am pierdut dialogul cu fostul primar, care nu a mai făcut nimic patru ani de zile, iar localitatea a bătut pasul pe loc, am decis să mă implic, deoarece exista riscul ca unul dintre consilierii locali, un liberal, un soi de Gică contra, să devină primar şi să închidă cu totul comuna. PDL era singurul partid de dreapta şi singurul fără candidat. Practic, ne-am găsit unii pe alţii, pentru că eu sunt un om de dreapta, iar dacă ar fi s-o iau de la capăt, tot pentru un partid de dreapta aş opta. Sunt din familie întreprinzător, nu pot avea o orientare de stânga".

„Investiţia în educaţie este cea mai bună!"

Vasile Delicoti despre priorităţile mandatului: „Încă de început, m-am axat pe partea de învăţământ, deoarece consider că investiţia cea mai bună este în educaţie. Cu cât ai o populaţie mai educată, cu atât ai venituri mai mari şi probleme mai puţine. PIB-ul unei ţări este direct proporţional cu nivelul de pregătire al populaţiei. O altă prioritate a reprezentat-o infrastructura subterană - canalizarea şi reţelele de apă pentru care am obţinut fondurile necesare. Chiar în urmă cu două zile am avut licitaţie pentru reţeaua de apă, urmând ca în funcţie de răspunsul primit de la ANRMAP să primim acceptul pentru organizarea licitaţiei şi pentru canalizare. Am obţinut finanţările pentru reabilitarea şi extinderea Şcolii Generale nr. 1, pentru Centrul de Tineret, pentru Grădiniţa cu orar prelungit şi tot cu fonduri europene a fost implementat Sistemul ISO 9001 de management al calităţii în administraţia publică locală. Am obţinut cu greu finanţările pe fonduri europene datorită faptului că în urma recensământului din 2001, localitatea Poarta Albă apare în listă cu gradul de sărăcie sub 40%, ceea ce ne-a făcut să pierdem tot timpul la punctaj".

Vasile Delicoti despre banii veniţi de la Guvern: „Nu s-au trimis bani cu sacoşa pe criterii politice, s-a păstrat un principiu care există şi în celelalte state europene. La noi, procentul a fost chiar mai mare pentru cei din opoziţie. În străinătate se alocă 70% pentru putere şi 30% pentru opoziţie, la noi s-a alocat 57% pentru putere şi 43% pentru primarii opoziţiei. Ultimii bani primiţi, 500 de mii de lei, sunt destinaţi cofinanţărilor pentru proiectele derulate".

„Relaţia cu CJC, instituţională vs. dezastru!"

Vasile Delicoti despre relaţia cu CJC, CL şi Prefectură: „Relaţia cu CL a fost bună, pentru că am avut şansa să am majoritate şi le mulţumesc oamenilor că mi-au votat şi echipa şi sper s-o facă din nou şi pe 10 iunie. Eu am colaborat cu opoziţia, chiar dacă ei au votat împotrivă. Relaţia cu CJC a fost normală din punct de vedere al dialogului instituţional, iar din punct de vedere al sprijinului în susţinerea cofinanţărilor a fost un dezastru. Localitatea a primit 0 lei pentru proiectele pe care le-am implementat, explicaţii nu există, dar din hotărârile CJC vedem că banii merg către localităţi care nu au proiecte cu cofinanţare şi se finanţează efectiv proiecte, ceea ce e foarte rău pentru judeţ. În momentul în care cofinanţezi, poţi aduce de 10 ori mai mulţi bani în judeţ, deoarece media cofinanţărilor pentru proiectele europene este în jurul a 10%, ceea ce înseamnăcă printr-o cofinanţare de 10 milioane de euro poţi aduce 100 de milioane de euro. În cazul finanţării efective, 10 milioane rămân tot 10 milioane... De aceea, i-aş sugera Consiliului Judeţean să-şi pună primarii la muncă, să câştige proiecte şi să cofinanţeze pentru a dezvolta judeţul şi să nu-i mai finanţeze învăţându-i pe primari nişte puturoşi.
Cu Prefectura am avut relaţii normale, ne-am consultat atunci când a fost cazul, operativitatea a fost destul de bună şi nu am avut probleme legislative şi administrative".

„Batem palma pe încă 4 ani!"

Vasile Delicoti despre alegerile locale: „Ca şi în 2008, voi face o campanie curată, fără atac la persoana contracandidaţilor mei, deşi nu-i cunosc încă, şi voi merge cu un program de noi proiecte ce sunt necesare localităţii. La o primă evaluare, peste 90% din actualii colegi primari cred că vor rămâne în funcţie după alegeri, pot fi câteva surprize în rural, migrarea fiind un factor de răsturnare a situaţiei. Personal, mi-aş fi dorit să am contracandidaţi care pot aduce un plus pentru localitate şi să avem cu toţii de câştigat, în special cetăţenii. În plan politic, soluţia pentru ca tensiunile din partidul din care fac parte să înceteze ar fi să existe un singur lider, nu mai mulţi".

Interviul integral îl puteţi citi aici .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii