Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteza Interviului Online cu preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru Chiru - „Nu fac politică partinică la primărie. Nu spun votaţi-mă! Sunt aici să ascult problemele constănţenilor“

ro

16 Mar, 2012 00:00 1537 Marime text
chiru.jpgPe 11 martie a inaugurat Primăria Constănţenilor, un proiect finanţat din bani proprii, un loc care se doreşte a fi o alternativă la actuala administraţie şi un punct de plecare pentru toate iniţiativele cetăţeneşti ale locuitorilor Constanţei. Cum va deveni o simplă clădire, cu statut simbolic, alternativa primăriei tradiţionale a explicat invitatul ediţiei, Christian Gigi Chiru.

Christian Gigi Chiru:„Spaţiul în care funcţionează Primăria Constănţenilor este închiriat. Nu am ridicat eu clădirea, nu am cumpărat-o. Chiria este normală, nimic ieşit din comun, orice om de afaceri de nivel mediu din Constanta şi-o permite, aşa cum toţi chiriaşii din peninsulă îşi permit spaţiile în care muncesc şi locuiesc. În cazul nostru, banii provin din economii, dividende şi, aşa cum am mai spus, sunt bani personali. Dacă se vor face presiuni asupra proprietarului pentru eliberarea clădirii, probabil ne vom muta în parc, dar la acest proiect eu nu renunţ. În ceea ce priveşte Primăria Constănţenilor, permiteţi-mi să vă contrazic, nu este o simplă clădire cu statut simbolic, dimpotrivă, Primăria municipiului Constanţa, pe care dumneavoastră o numiţi tradiţională, este din păcate o simplă clădire cu statut simbolic, pentru că actul administrativ este o amintire îndepărtată pentru toţi constănţenii de îndată ce actuala gaşcă s-a instalat acum 12 ani. Întorcându-mă la proiect, aici vin oameni reali, cu probleme reale, vin la noi şi întâlnesc aici funcţionari binevoitori şi un primar care să-i asculte. Christian Gigi Chiru este prezent în viaţa lor fizic, nu simbolic. Efectiv, nu itinerant. Pe la primărie trec zilnic, mai puţin în ziua de luni, când sunt în Bucureşti. Acord spaţiu de audienţă de două ori pe luna şi stau cât este necesar, începând cu ora 16.00. Mă găsiţi în primărie ori de cate ori sunt probleme care necesită prezenţa mea imediată".

Primarul, a fi sau a nu fi om politic?!

CGC: „Am să încerc să lămuresc această problemă şi vă spun că un primar nu este niciodată, nicăieri pe glob, un om politic. Primarul este un administrator al treburilor urbei. Primarul este autoritatea către care locuitorii unei comunităţi se îndreaptă nu pentru lecţii politice, ci pentru soluţii administrative. Definiţia primăriei nu s-a inventat în 11 martie 2012, aceasta vine din trecut, încă din vremea Greciei şi a Romei Antice. Aceasta este delimitarea teoretică. Statutul meu de om politic nu trebuie să se împace cu nimic din ceea ce se întâmplă în interiorul primăriei, pentru că eu nu fac politică partinică aici. Nu spun votaţi-mă! sau votaţi partidul meu sau nu votaţi partidul aflat la putere în Constanţa de 12 ani! Nu militez aici pentru niciun partid şi nici împotriva altuia. Sunt aici să ascult problemele constănţenilor şi cu siguranţă cetăţenii nu sunt întrebaţi pe uşă dacă votează PSD, PDL sau alte partide!"

„Sancţiunea o vor da foarte curând cetăţenii"

C.G.C.: „Primăria constănţenilor sancţionează actuala administraţie formală a oraşului prin însăşi înfiinţarea ei. Prerogativele ei, ale Primăriei Constănţenilor, vă contrazic, sunt nelimitate. Singurii care îi vor regla aceste limite sunt constănţenii. În mod normal, de sancţiuni publice se ocupă societatea civilă, presa, liderii comunităţii, cetăţenii, iar eu le-am oferit acestora un spaţiu. Sancţiunea propriu-zisă va fi aplicata nu peste mult timp, prin vot de către constănţeni. Cum funcţionează mecanismul? Ei bine, vine cetăţeanul, cere o consultaţie, este îndrumat ori să preia un formular prin care îşi înregistreze petiţia, ori de la caz la caz i se propune să vină când este primarul, ori biroul juridic, iar după ce vom înfiinţa consiliul pot să participe la şedinţe. După înregistrare, petiţia este studiată de unul dintre juriştii primăriei, este îndosariată şi de la caz la caz se aplică pe loc paşii de rezolvare a problemei sau răspunsul pe care trebuie să-l transmitem cu privire la instituţiile care pot rezolva problemele"

„Eu aparţin constănţenilor în proiectul Primăria Constănţenilor"

C.G.C.: „Nu m-am autoproclamat primarul constănţenilor. Acest proiect este rezultatul ultimilor ani de activitate în oraşul nostru, în care am avut şansa să întâlnesc mii de oameni şi zeci de mii de probleme. Cea mai relevantă problemă pe care mi-au transmis-o oamenii a fost că nu avem primar. Că se simt abandonaţi, că 9 din 11 cartiere ale Constanţei trăiesc în sărăcie, că e mizerie, că nu au un viitor pentru copiii lor, că nu au locuri de muncă. Aceste probleme m-au responsabilizat ca primar al constănţenilor şi nu ego-ul meu. Constanţa are toate calităţile unui oraş mare, al celui mai important oraş la Marea Neagră. Constanţa are oameni de calitate care nu sunt ascultaţi, nu sunt băgaţi în seama. Mai mult, de multe ori sunt jigniţi de cei care le-au condus temporar destinele. Constanţa şi constănţenii, cu toate calităţile evidente şi potenţialul imens, stau înăbuşiţi sub un capac de indiferenţă, incompetenţă şi sfidare, care părea că nu mai poate fi dat la o parte foarte curând. Vin şi spun, potenţialul constănţenilor trebuie să respire. Oamenii valoroşi să fie chemaţi să se pronunţe pe domeniile lor de expertiză - arhitectură, urbanism, infrastructură, mediu, cultură, educaţie, sănătate, sport, religie, business, adică tot ceea ce dă viaţă şi viitor comunităţii. Constanţa se face bine singură, doar trebuie ca cineva să ridice acest capac de corupţie, sfidare şi incompetenţă, că îi înăbuşe potenţialul. Asta voi face eu prin Primăria constănţenilor".

„Sunt mai constănţean de 100 de ori decât actualul edil"

C.G.C.: „Haideţi să ne amintim că în istoria României, acum 150 de ani, a fost cineva care a venit din altă ţară, a fost uns principe şi apoi a devenit regele românilor. Omul acela a făcut România independentă, suverană, i-a dat o linie de dezvoltare şi a pregătit marea Unire pe care a înfăptuit-o familia sa după moartea sa. Acesta a fost regele Carol I, un străin, dar un mare român. Nu am pretenţia să fiu comparat cu regele Carol, mai ales că eu nu sunt străin. Sunt născut în Constanţa, am copilărit aici, am locuit în trei cartiere în Constanţa, am făcut şcoala aici, am afaceri în Constanţa, am o fundaţie umanitară în Constanţa, dau de muncă unor tineri în Constanţa, sunt în Constanţa în fiecare zi a vieţii mele, de 46 de ani. Sunt mai constănţean de 100 de ori decât actualul edil. El este încorsetat în Constanţa, nu ştie cum să facă să evadeze din oraş şi din propria piele. Altfel spus, treaba cu domiciliul este o idee de tip comunist, dată fiind apartenenţa noastră la UE, trebuie să ne obişnuim că zeci de oameni sau milioane de oameni pot locui într-un oraş, să muncească în altul şi poate au familia stabilită într-un al treilea oraş. Referitor la apartenenţă, bunicii, părinţii, eu şi copiii mei ne-am născut în Dobrogea, iar sentimentul de apartenenţă la aceasta regiune este o caracteristică a familiei mele. M-aş putea manifesta oriunde în Dobrogea, pentru că aparţin locului".

„Voi afla de la constănţeni dacă voi candida la primărie!"

C.G.C.: „PDL în Constanţa este un partid de opoziţie. Tot ce se întâmplă în judeţ, mai bun sau mai rău, mai mult rău zic eu, se datorează unei găşti din PSD, nu PSD-ului în ansamblu. Consider că aproximativ 10 oameni cu extensiilor lor controlează tot instituţional, administrativ, business, pe fiecare componentă socială şi publică unde au putut şi li s-a permis, şi-au întins tentaculele. Nu-mi este ruşine că sunt în opoziţie cu această gaşcă, pentru că toţi constănţenii sunt de aceeaşi parte a baricadei cu mine. În ceea ce priveşte candidatura la Primăria Constanţa, voi afla de la constănţeni în zilele şi săptămânile viitoare dacă voi candida. Cetăţenii îmi vor da pulsul oraşului.

Interviul integral îl puteţi citi aici.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii