Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisă către Victor Ponta Valentin Vrabie - „Punerea pe fugă a investitorilor a generat moartea clinică a întregului judeţ“ (galerie foto)

ro

24 Sep, 2014 00:00 2023 Marime text
Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, i-a transmis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare deschisă, prin intermediul căreia îi atrage atenţia privind „derapajele, inconstanţele şi incoerenţele legislative existente în domeniul energiei eoliene“, solicitându-i premierului corectarea acestora. În cadrul conferinţei de presă susţinute ieri, primarul comunei Peştera a fost însoţit de viceprimar şi de consilierii locali, cei care, în urmă cu câteva zile, şi-au anunţat demisia din PSD, demonstrând, încă o dată, că rolul lor în comunitate nu este acela de a face jocurile partidelor politice, ci de a reprezenta interesele cetăţenilor.

Potrivit şefului administraţiei locale de la Peştera, nu doar comuna în fruntea căreia se află, ci şi celelalte localităţi din Dobrogea au fost vitregite de singurele oportunităţi pe care le au pentru a se dezvolta: investiţiile din domeniul eolian. Valentin Vrabie a afirmat, în contextul unei conferinţe de presă, că, pentru problemele socio-economice ale comunelor dobrogene, acolo unde, din anul 2007, industria eoliană începuse să se dezvolte, „Guvernul a găsit o singură soluţie: punerea pe fugă a investitorilor, prin măsuri legislative abuzive şi incoerente, care, din păcate, au generat intrarea în moarte clinică a întregului judeţ“.

Combătuţi cu propriile arme - Programul de Guvernare al răposatei USL

Primarul Valentin Vrabie a venit cu exemple chiar din programul de guvernare al USL, cel cu ajutorul căruia PSD a câştigat alegerile parlamentare în urma cărora Victor Ponta a fost reconfirmat ca prim-ministru al Românei: „USL a promis schimbare până la capăt. Astfel, în domeniul agriculturii şi energiei, Ponta promitea perfecţionarea pieţei de certificate verzi, în vederea atragerii capitalului privat în investiţii. A fost «perfecţionată» această piaţă, în sensul că a acordat subvenţii covârşitoare marilor consumatori energetici, în detrimentul consumatorilor casnici.“

În sprijinul celor afirmate, Valentin Vrabie a venit chiar cu exemple de necontestat privind proiectele realizate din fondurile provenite de la investitorii din sectorul eolian din localitate, în anii trecuţi. „Construcţia unei şcoli ultramoderne, reabilitarea cabinetului medical şi a trei lăcaşuri de cult - două biserici şi o geamie - pietruirea a zece kilometri de drumuri comunale, refacerea sistemului de iluminat în toate satele arondate comunei, precum şi construcţia unui parc central cu locuri de joacă pentru recreere sunt doar câteva dintre investiţiile pe care am reuşit să le facem cu banii proveniţi din dezvoltarea unui parc eolian pe raza comunei“, a declarat Valentin Vrabie. Însă, în urma unor modificări legislative referitoare la energia eoliană, o parte dintre proiectele comunităţii nu au mai putut fi realizate.

10 miliarde de euro, bani din vânt, duşi pe apa Sâmbetei

„Prin modificări succesive ale Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Victor Ponta a modificat retroactiv şi brutal schema de susţinere a energiei regenerabile în România şi a stopat, în acelaşi timp, investiţiile în acest domeniu, probabil cu scopul de a proteja cu îndârjire nimicul care ne rămâne după retragerea investitorilor străini“, a afirmat Valentin Vrabie. Acesta a mai spus şi că judeţul de la Marea Neagră ar fi putut beneficia de un interes mai crescut al investitorilor din domeniul energiei eoliene, dacă România ar fi respectat schema ajutorului de stat acordat investitorilor din acest sector. „Investiţiile ar fi depăşit astăzi 10 miliarde de euro la nivelul judeţului, iar administraţiile publice locale ar fi căpătat independenţa financiara care le-ar fi permis o dezvoltare rapidă în acord cu nevoile specifice“, a mai explicat primarul, care susţine că acesta ar fi putut reprezenta şi o soluţie prin care locuitorii judeţului ar fi beneficiat de modernizarea câtorva sute de kilometri de drumuri fără a fi implicat financiar în vreun fel bugetul Consiliului Judeţean. „Toţi locuitorii judeţului ar trebui să beneficieze şi să aibă un câştig din acest vânt care ne bate la faţă. Sunt ţări care investesc în extragerea ţiţeiului - o resursă neregenerabilă - iar noi, cei din zona Dobrogei, care avem avantajul de a face, la propriu, bani din vânt, nu suntem lăsaţi să ne dezvoltăm doar pentru faptul că nu există interes din partea guvernaţilor“, a afirmat Valentin Vrabie.

„Cetăţenii nu mai au nevoie de promisiuni deşarte, ci de lucruri concrete“

În cadrul întâlnirii cu presa, primarul Valentin Vrabie a vorbit despre soluţiile pe care le vede pentru remedierea situaţiei: înfiinţarea parcului industrial din Medgidia şi atragerea unei companii internaţionale producătoare de echipamente şi componente necesare acestei industrii. „Cu port, autostradă, acces la sistemul feroviar, legislaţie favorabilă şi susţinere din partea statului român, lucrurile ar căpăta un alt sens. Într-o Românie a anului 2014, în care legea se pune în paranteză atunci când interesul o cere, în care se guvernează prin OUG-uri de 45 de zile, în care taxele şi impozitele se micşorează doar în campanie electorală (taxa de stâlp şi acciza la carburant), în care anul şcolar începe fără manuale, cetăţenii nu mai au nevoie de promisiuni deşarte şi de himere, ci de lucruri concrete şi plauzibile“, a conchis gospodarul-şef de la Peştera. Valentin Vrabie a trimis această scrisoare nu doar premierului, ci şi ministrului de resort şi tuturor parlamentarilor constănţeni. Dacă şi acest demers al său va rămâne fără un răspuns, primarul a mai spus că nu exclude un protest mult mai amplu decât cel din luna aprilie, bazându-se pe sprijinul locuitorilor din alte comune constănţene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii