Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a rupt lanţul de iubire? CJC a dat în judecată Fundaţia Culturală „Fantasio“

ro

13 Jun, 2014 00:00 2087 Marime text
În urmă cu trei zile, pe rolul Tribunalului Constanţa, la secţia de contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat dosarul nr. 4529/118/2014, având ca obiect „pretenţii“. În această cauză, Judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa au acţionat în judecată Fundaţia Fantasio. La prima vedere, problema nu pare ieşită din comun: Consiliul Judeţean cheamă la judecată o fundaţie. Dar ce fundaţie! Potrivit Registrului Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ are ca asociaţi/fondatori tocmai Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa. Iar componenţa Consiliului Director al instituţiei este la fel de interesant, fiind format din următorii: Maria Magiru, consilier judeţean şi directorul Muzeului de Artă Populară, Răsvan Cernat, Vasile Gherghilescu, directorul Teatrului de Copii şi Tineret Constanţa, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, Ion Ţiţoiu, Constantin Papadopol, Doina Voivozeanu, directorul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor T. Burada”, Eduard Bădilă, şef Serviciu Cultură, Protocol, Organizare Evenimente în cadrul Consiliului Judeţean, Petrică Munteanu, consilier judeţean şi directorul Direcţiei Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa.

„Împreun-am fost, ce mult ne-am iubit...“

Fundaţia are ca scop „dezvoltarea unei vieţi culturale-diversificate şi competitive la nivel european ca element definitoriu, pentru afirmarea identităţii şi coeziunii sociale a spaţiului dobrogean” şi funcţionează din data de 28 martie 2006.
La începutul anului, atunci când procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au început urmărirea penală faţă de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, numele mai multor fundaţii apăreau în documentele procurorilor. Potrivit Rezoluţiei DNA, Nicuşor Constantinescu a direcţionat în mod nelegal fonduri în valoare de 5.094.836 de lei către asociaţiile şi cluburile culturale. Dar iată ce au reţinut procurorii la punctul trei al rezoluţiei: „Învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare de 5.094.836 de lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii cu activitate în domeniul cultural; finanţarea şi plăţile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanţa (instituţie condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea numărul 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice”.

Patru milioane de la CJC pentru Fundaţia Fantasio, doar în 2012

Potrivit hotărârilor iniţiate în 2012 de Nicuşor Constantinescu, au primit bani în valoare totală de 7.424.150 de lei mai multe asociaţii şi fundaţii din judeţ pentru derularea de activităţi. De departe, cea mai răsfăţată a fost Fundaţia Fantasio, care a primit sume importante de bani din „buzunarul“ judeţean. În anul 2012, care, atenţie!, a fost an electoral, Fundaţiei Fantasio Constanţa i-au fost alocate importante sume de bani pentru desfăşurarea unor programe precum Programul Judeţean Educativ „Mergem la muzeu - lecţii deschise” - 200.000 de lei sau Programul Spectacole pentru Copii - Constanţa Estival 2012 - 450.000 de lei, pentru completarea Programului „Spectacole pentru Copii” - Constanţa Estival 2012 - 600.000 de lei, sau pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012, la Teatrul de Vară Soveja, în perioada 23 - 26 august - 1.950.000 lei, pentru organizarea Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012 - 950.000 de lei, pentru suplimentarea bugetului Festivalului Naţional de Film Românesc Mamaia 2012 - 200.000 de lei, pentru suplimentarea sumei alocate Programului Spectacole pentru Copii - Constanţa Estival 2012 - 107.000 de lei. Aşadar, aproape patru milioane de lei au intrat în buzunarul larg al acestei fundaţii doar în 2012
Anul 2013 a însemnat noi alocări pentru Fundaţia Fantasio. Pentru „Programul de evenimente culturale pe anul 2013“ i-a fost alocată suma de 1.000.000 de lei, potrivit HCJ 66/2013, iar pentru organizarea Târgului de Crăciun 2013 i-au fost alocaţi alţi 71.500 de lei.

„Ne despărţim, dar să ştim şi noi“

Problema cea mai mare nu este însă că cele două instituţii, care „ţineau“ atât de aproape una de cealaltă, sunt în prag de judecată. Problema cea mai mare este că, încercând să aflăm care ar putea fi motivele „de divorţ“, nimeni de la cele două instituţii implicate nu ştia absolut nimic. Contactată telefonic, directorul executiv al Fundaţiei Fantasio, Cristina Moldovan, nu ştia nici măcar despre ce dosar este vorba sau care ar putea fi motivul invocat de cealaltă parte - CJC - pentru a chema la judecată instituţia. Nici purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Gabriel Diceanu, nu a ştiut să ne răspundă care ar putea fi motivele care stau la baza dosarului înregistrat la Tribunalul Constanţa. De aceea, facem menţiunea că, de îndată ce părţile implicate vor afla (sic!) care sunt motivele pentru care vor merge în faţa judecătorilor constănţeni, le vom face publice într-o ediţie viitoare a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii