Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restaurant vs. constănţeanul de rând Strada Negru Vodă, rezervată pentru Hacienda del Sol (galerie foto)

ro

18 Mar, 2016 00:00 5309 Marime text
Seria sesizărilor pe tema locurilor de parcare din municipiul Constanţa pare să nu mai ia sfârşit. O altă situaţie ne-a fost semnalată de un constănţean, de această dată, „reclamatul” fiind un restaurant din centru oraşului.
 
Dacă eşti cu maşina pe strada Negru Vodă din municipiul Constanţa şi vrei să parchezi, vei constata că apare o mare problemă. Nu ai unde! Şi asta chiar dacă pe stradă ar fi spaţiu, însă este închiriat de un restaurant din zonă. Este vorba despre restaurantul Hacienda del Sol, care, potrivit contractului încheiat cu SC Confort Urban SRL Constanţa, are rezervate zece locuri de parcare. Problema a apărut când cei de la Confort Urban au atras atenţia chiriaşilor că parcarea autoturismelor se va face doar paralel cu trotuarul, ceea ce a făcut ca aproape toată strada să devină „rezervată” pentru potenţialii clienţi ai restaurantului. „Iniţial, marcajele celor zece locuri de parcare ale restaurantului erau la 45 de grade. Acum, parcarea se face în lung”, ne-a declarat Lucia Andrei, şef Serviciu în cadrul SC Confort Urban SRL Constanţa.
 
Asta ridică mari probleme inclusiv celor care locuiesc în zonă. Chiar dacă nu ar avea un autoturism proprietate personală, venirea unui musafir - nu cu mijloacele RATC, bicicleta sau pe jos, ci cu maşina personală - l-ar pune pe acesta în situaţia de a se învârti minute bune pe străduţele de acolo pentru a-şi găsi un loc de parcare.

Autorizări date prea uşor vs. mentalitate greşită 

Totul se întâmplă pentru că, aşa cum spun mulţi, Primăria Constanţa acordă autorizaţii de funcţionare pentru restaurante, baruri, terase etc. fără a impune, printre altele, şi existenţa unui spaţiu dedicat parcărilor auto. De aceea am ajuns să mergem pe trotuare printre mesele unde clienţii îşi savurează cafeaua sau platoul cu mâncare comandat ori pe stradă, direct, unde un şofer neatent te poate lua pe botul maşinii sale oricând pentru că „ai îndrăznit” să-i stai în cale.
 
Pe de altă parte, ar trebui să ţinem cont de remarca lui Jan Gehl, unul dintre cei mai mari urbaniști din lume, care a venit în București anul trecut și a fost foarte consternat de cum arată orașul. În timpul seminarului la care a participat ca invitat, acesta a afirmat că este absolut uimit de „relația de dragoste pe care o au românii cu mașinile lor”. Perfect adevărat şi sustenabil şi la Constanţa, din păcate. Mai mult, o cunoştinţă îmi explica, recent, că The Ledbury din Londra, cel mai bun restaurant din lume, are un total de două locuri de parcare. Şi atunci, îţi pui întrebarea: de ce la cel mai bun restaurant din lume trebuie să mergi pe jos sau cu transportul în comun, dar la o șaorma trebuie neapărat să ieși cu mașina?

Soluţia eliberării străzii

Metode de a rezolva problema parcărilor insuficiente din municipiul Constanţa există. Dacă infrastructura pietonală ar fi cum trebuie, probabil, constănţenii ar merge mai mult pe jos. Dacă sunt mai comozi, ar putea circula cu maşina personală fără a-şi pune problema locului de parcare, cu condiţia ca municipalitatea să găsească soluţii pe termen lung, nu doar parcări supraetajate pe ici, pe colo.
 
Însă, până când Primăria Constanţa va pune în practică strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung sau până ce vom asista la o schimbare de mentalitate, în cazul zonei rezervate de către restaurantul Hacienda del Sol în defavoarea locuitorilor din zonă se va interveni în curând. „Acum, va trebui să le limităm numărul locurilor de parcare strict pe zona din faţa imobilului, astfel încât să rămână spaţiu şi pentru cetăţenii din zonă. Reprezentanţii firmei vor fi chemaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă situaţia şi, probabil, vor române cu trei locuri de parcare pe lung“, ne-a declarat Lucia Andrei, şef Serviciu din cadrul SC Confort Urban SRL Constanţa.
 
Potrivit Registrului Comerţului, restaurantul funcţionează pe societatea Ami Development SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa, strada Remus Opreanu nr. 12A. Firma a fost înfiinţată la data de 7 iunie 2014 şi îi are ca asociaţi persoane fizice pe Annamaria Edith Rădulescu-Fischer şi pe Camelia Mihaela Vlad, fiecare cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%. În funcţia de administrator este împuternicită Camelia Mihaela Vlad, iar domeniul principal de activitate, conform codificării CAEN, este legată de „restaurante“.
 
Administratorul firmei care a închiriat locurile de parcare de pe stradă Negru Vodă, Camelia Vlad, ne-a declarat: „Poliţia locală ne-a informat că trebuie să schimbăm modul de parcare a maşinilor, paralel cu trotuarul, în caz contrar, vor pune caracatiţe autoturismelor parcate în unghi de 45 de grade. A trebuit să ne conformăm. Dacă ni se solicita sau ni se spunea de către locatarii din zonă că vor să aibă acces la un loc de parcare, există toată disponibilitatea din partea noastră. Şi când parcarea este goală, nu este nicio problema dacă o ocupă. Adesea, cei care parchează pe acele locuri închiriate de noi nu sunt clienţii restaurantului. Din partea noastră, există toată înţelegerea şi disponibilitatea.“
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii