Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul Consiliu Local Municipal post-Mazăre Cine decide soarta Constanţei în următorii patru ani alături de Decebal Făgădău (galerie foto)

ro

24 Jun, 2016 00:00 6098 Marime text
 

23 iunie 2016 va rămâne în istoria Primăriei Constanţa drept data la care noul Consiliu Local Municipal a fost constituit legal. Ieri, în prezenţa prefectului judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, şi a secretarului municipiului, Marcela Enache, cei 27 de consilieri locali au primit mandatele şi au depus jurământul. Mai corect ar fi să spunem 25 din cei 27, căci doi noi aleşi au lipsit chiar de la prima reuniune: liberalul Horia Caliminte şi Teodor Patrichi, de la PSD.
 
S-a procedat la desemnarea comisiei de validare, care va funcţiona în următorii patru ani la nivelul administraţiei municipale, iar apoi noii aleşi locali au depus jurământul. Cu puţină stângăcie, unii consilieri au jurat cu mâna pe Coran, în timp ce unii, ca să fie siguri, au jurat cu mâinile pe ambele cărţi sfinte. Trebuie spus că în sală, la început, s-a aflat şi ÎPS Teodosie, înaltul ierarh al Tomisului, care a dorit să îl felicite pe noul primar, dar şi pe noii consilieri municipali.

Iată cine sunt noii consilieri locali municipali:

Mihaela Andrei - PNL
Cristian Marius Andreiaș - PSD
Adriana Arghirescu - PNL
Costin Valeriu Avătavului - PNL
Dumitru Babu - PSD
Secil Givan Cantaragiu - PMP
Horia Caliminte - PNL
Adriana Teodora Câmpeanu - PNL
Marioara Cojoc - PSD
Constantin Victor - PNL
Dede Perodin - PSD
Mircea Dobre - PSD
Răzvan Ionuț Florea - PSD
Aurelian Marin - PSD
Irinela Nicolae - PSD
Cătălin Florin Papuc - PSD
Teodor Patrichi - PSD
Valentin Pîrvulescu - PSD
Costin Răsăuțeanu - PSD
Andrei Popescu - independent
Romeo Rezeanu – PNL
Ioan Solomon - PNL
Adriana Teodoru - PSD
Raluca Trandafir - PNL
Cristina Vasii - PNL
George Vișan - PSD
Alexandru Zabara - PMP

Făgădău, despre alegerea viceprimarilor

Tot ieri au fost constituite şi cele cinci comisii ale CLM, dar au fost desemnaţi şi cei doi viceprimari care îl vor secunda pe Decebal Făgădău. Ambele propuneri au venit de la PSD şi au fost validate prin votul consilierilor. Astfel, pentru următorii patru ani, viceprimarii Constanţei vor fi Dumitru Babu şi Costin Răsăuţeanu.
 
„Din acest moment, administraţia locală este funcţională. Până la sfârşitul acestei luni, sperăm să avem deja prima şedinţă a CLM Constanţa. PSD a obţinut cele două posturi de viceprimar al municipiului Constanţa. Dumitru Babu şi Costin Răsăuţeanu sunt  tineri, au putere de muncă şi vor să schimbe lucrurile în bine.
 
Costin este o continuare a activităţii din mandatul anterior. Observ o evoluţie nu numai ca individ, ci şi ca viitor lider. Pe Dumitru Babu l-am ales după ce m-am consultat cu consilierii PSD şi a contat foarte mult poziţia lui Mircea Dobre, de a cărui activitate m-am declarat foarte mulţumit. Şi întrucât vine din domeniul privat, are o altă viziune. Pentru mine a contat, dacă vreţi, sfatul pe care dl. Dobre mi l-a dat. Va continua exact activităţile pe care le-a început dl. Dobre“, a explicat Decebal Făgădău alegerea celor doi secunzi ai săi. Referitor la delegarea atribuţiilor către cei doi viceprimari, Făgădău a spus că momentan nu este presat de „a delega de dragul delegării“.
 

„Dacă administraţia locală din România suferă de ceva, suferă de faptul că s-a închis într-o autosuficienţă. Şi nu mai ţine legătura nici cu cetăţenii, nici cu ONG-urile, nici cu mediul economic. Din acest punct de vedere, domnul Babu va fi reprezentantul meu în Consiliul Consultativ Economic şi va ţine legătura cu mediul economic“, a adăugat Făgădău.

 

PSD+PMP = Hilary-Trump?

Cât despre apropierea PSD de PMP în contextul alianţelor politice la nivelul Consiliului Local Constanţa, Făgădău a declarat că aceasta nu este altceva decât un gest de normalitate şi de înţelepciune şi nu exclude nici sprijinirea unor proiecte de la PNL.

 

„Dacă noi judecăm politica după o campanie electorală, vă rog să ne uităm puţin la ce se întâmplă în cazul Hillary - Trump. Şi în acel moment, vedem că trebuie să ne educăm în primul rând oamenii politici, şi în al doilea rând, după ce se termină campania electorală, să ne apucăm de treabă. Încă din seara anunţării rezultatelor alegerilor, am spus că îmi doresc ca, din acest moment, să existe în CLM un singur partid, cel al constănţenilor. Şi acest lucru va fi, de fapt, mandatul meu. Din punct de vedere politic, lucrurile se vor aşeza. Va fi o perioadă agitată, mai ales că urmează campania pentru parlamentare“, a completat Făgădău.


 
După instalarea noului Consiliu Local şi după ce va prelua toate atribuţiile de primar, Făgădău spune că vor exista câteva schimbări. „Toate şedinţele comisiilor de specialitate ale CLM vor fi înregistrate şi postate pe site-ul municipalităţii. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu şedinţele CLM. Aşteptăm ca ceilalţi consilieri din opoziţie să vină cu proiectele lor din campanie, să le dezbatem şi, eventual, să fie concretizate.
 
Vor fi trei paşi de schimbare în aparatul administrativ. Săptămâna viitoare voi convoca o şedinţă cu toţi cei care au funcţii de conducere în cadrul Primăriei. În termen de trei luni voi face o organigramă ce va fi transpusă, după dezbatere, în proiect de hotărâre de CLM, şi al treilea termen de schimbare este 1 ianuarie 2017. Deci avem trei paşi, prima zi, trei luni, şase luni“, a declarat Făgădău.
 
Noul primar a adăugat că raportul anticorupţie comandat încă de anul trecut în rândul funcţionarilor publici va continua. În plus, vor fi trei misiuni de audit la RATC, RAEDPP şi Confort Urban, ce urmează a fi analizate de aparatul administrativ împreună cu membrii noului Consiliu Local. 

Noi viceprimari ai Constanţei, prieteni vechi…

Despre Dumitru Babu, un nume relativ nou şi în PSD, este cunoscut faptul că se află în bune relaţii cu familia fostului viceprimar Mircea Dobre, lucru recunoscut şi de el însuşi. „Nu e o relaţie de afaceri. Sunt prieten de 25 de ani cu el“, a explicat acesta.
 
Despre sine, Dumitru Babu s-a rezumat la a spune că are 38 de ani, este căsătorit şi are un copil de zece ani. „Am un BMW, e pe firmă, în declaraţia de avere scrie un Matiz“, a completat acesta. Nu trebuie omis faptul că, împreună cu familia, deţine firma Dalgeco Confecţii Textile SRL. Firmă care, anul trecut, a obţinut de la Primăria Constanţa încuviinţarea pentru construirea unui magazin de prezentare, cu parter şi etaj, pe şoseaua Mangaliei.

 

„Sunt convins că noi vom face numai lucruri bune. Intenţia mea este una corectă. Eu nu îmi doresc altceva decât să trăiesc în acest oraş până nu mai pot. Şi sunt convins că împreună cu această echipă vom face treabă şi că vom avea o majoritate în CLM mai mult decât aveam înainte, pentru că intenţia noastră e ca PNL să fie alături de noi tot timpul“, a declarat noul viceprimar al Constanţei, Dumitru Babu.

 

Cu ce avere au început mandatul noii viceprimari

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Dumitru Babu declară trei terenuri intravilane, două în Constanţa şi unul în Bucureşti, dar şi un teren agricol de un hectar, fără a menţiona zona. Mai are, de asemenea, două case de locuit, la Bucureşti şi la Constanţa, de 100, respectiv 450 de metri pătraţi, şi un spaţiu comercial/de producţie. Deţine, după cum a declarat, un Matiz, dar şi ceasuri şi bijuterii personale în valoare de 30.000 de euro.
 
Din veniturile obţinute, acesta a acordat şi mai multe împrumuturi în nume personal: 350.000 de lei către Dalgeco Confecţii Textile SRL - firma sa, Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Socială (ARDS) i-a acordat un împrumut de 180.000 de lei, iar de la persoane fizice are de recuperat datorii de 300.000 de lei şi 497.000 de euro. Asta în condiţiile în care chiar el însuşi are datorii: 325.000 de euro şi 400.000 de lei către persoane fizice şi două credite către Banca Transilvania, de 200.000 de euro şi 177.000 de lei.
 
În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, acesta spune că a încasat salarii de  9.599 de lei de la Dalgeco şi 24.976 de lei de la ARDS. Soţia a încasat, de la BIN, 102.300 de lei. 24.787 de lei şi 33.607 lei a obţinut din închirierea unor spaţii. De asemenea, a mai încasat 3.410 lei din dobânzi bancare şi 504 lei - alocaţia fiului.
 
În declaraţia de interese menţionează calitatea de membru PSD, precum şi pe cea de membru fondator al ARDS şi pe cea de asociat unic al Dalgeco, unde are părţi sociale de 3.800 de lei.
O altă informaţie interesantă am aflat-o însă de pe pagina de socializare a soţiei, Florentina, care a menţionat că miercuri a început un nou serviciu - în cadrul unui birou notarial.
 
Celălalt viceprimar al Constanţei, Costin Răsăuţeanu, este mai vechi „în branşă“, el fiind ales încă din legislatura trecută pentru a prelua atribuţiile viceprimarului. Acum el a fost ales, din nou, pentru a ocupa această funcţie.
 
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, nu are niciun teren, dar în prima jumătate a acestui an şi-a achiziţionat prima locuinţă - un apartament de 60,27 de metri pătraţi. Are şi un autoturism, un Volkswagen fabricat în 2001, dobândit prin cumpărare. Volkswagen pare să fie marca sa preferată, căci în declaraţiile de avere din 2012 şi până anul trecut, Răsăuţeanu menţiona că are un astfel de automobil, dar fabricat în 2000.

Cu bani puşi deoparte

Tânărul nu deţine bijuterii, obiecte de artă şi de cult şi nici colecţii de artă şi numismatică a căror valoare depăşeşte 5.000 de euro, iar până în 2013 nu avea niciun cont bancar. În 2013, deschide însă un cont curent, care avea la data completării declaraţiei de avere o valoare de 15.670 de lei. Şi anul acesta şi-a deschis un alt cont curent sau echivalent, cu o valoare de 22.000 de lei.
 
Am putea spune că, până la acest moment, anul 2015 a fost un an bun pentru Costin Răsăuţeanu: şi-a luat apartament, are şi bani puşi deoparte. Cel mai probabil, apartamentul a fost luat printr-un credit, căci de anul acesta apare o datorie contractată pe 30 de ani la Banca Transilvania, cu o valoare de 246.892,65 de lei.
 
Costin Răsăuţeanu declară, de asemenea, că deţine 100% din capitalul social al SC Social Grup Advertising SRL. În ceea ce priveşte veniturile, social-democratul a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, 22.183 de lei, în calitate de consilier local. Alţi 28.000 de lei i-a obţinut în calitate de expert al SC Agrafics Communication SRL Bucureşti, la care se adaugă şi 58.337 de lei, ca manager general la Grup Local Dobrogea Nord Constanţa.
 
În ceea ce priveşte interesele, acesta menţionează că este vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD, al celei judeţene, dar şi preşedinte al Organizaţiei de Tineret a partidului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • locuiror 25 Jun, 2016 17:10 DORIM CA EDILII CONSTANTZEI, SA LASE VORBELE, PROMISIUNILE SIN CAMPANIA ELECTORALA SI SA TREACA LA FAPTE : DOMNUL PRIMAR DECEBAL FAGADAU, CEILALTZI DOMNI POLITICIENI, SA LASE POLITICA, DE ACUM, POLITICA DUMNEALOR SA FIE PROBLEMELE ORASULUI CONSTANTZA, SI DOMNII DE LA RATC, IN ORASUL CONSTANTZA. SA SE REZOLVE SI CU : MULTZIMEA GUNOAIELOR CARE AU IMPANZIT TOT ORASUL CONSTANTZA. ORASUL CONSTANTZA, INCA MAI ARE STRAZI NEASFALTATE, CA-N EVUL MEDIU, PE STRAZILE : XENOPOL, VRANCIOAEI SI VOIEVOZI.................., STAU PANOURI, PE CARE STA SCRIS : INCEPAND CU 25 MAI 2016, INCEPE REABILITAREA CELOR TREI STRAZI, SI-N 25 AUGUST 2016, LUCRARILE DE REABILITARE SE TERMINA. ASTAZI, 25 IUNIE 2016, NICI GAND, SA SE APUCE, DE CE STA SCRIS PE PANOURI. MICROBUZELE VECHI, IMPROPRII TRANSPORTULUI IN COMUN " ADEVARATE BOMBE PE PATRU ROTZI ". CUI II SERVESTE, ACEST MOD DE A PACALI OAMENII, CARE PLATESC, PRETZUL BILETELOR, NEJUSTIFICAT DE MARE SI NECONFORME CU MODUL IMPROPRIU DE TRANSPORT IN COMUN, AL CALATORILOR, PRECUM SARDELELE, SCAUNELE SUNT CA PENTRU COPII SI MULTE SCAUNE SUNT DEFECTE, GEAMURILE SPARTE, USILE SE INCHID, TRAGAND DE SFOARA ?! TOT MEREU SPUNEM, AM INTRAT IN ue, IN EUROPA, VOM AVEA LAPTE SI MIERE, AM VAZUT SI SIMTZIT PE PROPRIA PIELE ! DE LA DACI SI GETZI SUNTEM IN EUROPA ! CE NE-O MAI FI TREBUIT ue ? CUI, I-O FI MAI NAZARIT / PRIIT ACEASTA ue ?! CA NOUA, ROMANILOR DE RAND, NU NE-A PRIIT, DIN CONTRA, AM SARACIT CONTINUUUUUUUUU ! Infiintzatzi trasee noi in Constantza si eliminatzi total microbuzele si transportul calatorilor cu astfel de mijloace de transport in comun.