Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:02 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria, bună de plată! Are de dat 4 milioane de euro către Fin.Co.Ge.Ro. Subvenţia gigacaloriei, în aer! Se caută soluţii (galerie foto)

ro

01 Sep, 2016 00:00 7242 Marime text

 
Societatea Fin.Co.Ge.Ro a câştigat un proces cu Primăria Constanţa şi are de încasat de la autoritatea locală aproape 14,7 milioane de lei, adică 4 milioane de euro. Această situaţie l-a determinat pe primarul Decebal Fădăgău să retragă ieri de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local proiectul de hotărâre privind stabilirea preţului local pentru populaţie al energiei termice în sezonul rece 2016-2017 în municipiul Constanţa.
 
În acest moment, municipalitatea nu are banii pentru subvenţie, însă primarul spune că se vor face toate demersurile pentru ca preţul gigacaloriei să fie unul suportabil pentru constănţenii care nu s-au debranşat de la RADET. „Vom face demersuri inclusiv la nivelul Guvernului, pentru a ne asigura că populaţia va trece cu bine de  sezonul rece“, a spus primarul Făgădău, care a precizat că efortul bugetar pentru subvenţionarea gigacaloriei se ridică la 66 de milioane de lei.
 
În următoarea perioadă, primarul va veni cu o nouă proiecţie bugetară, dar, atenţie, mai urmează alte trei situaţii de plată în contractul cu Fin.Co.Ge.Ro., care nu pot fi anticipate. Pentru plata către Fin.Go.Ge.Ro a celor aproximativ 4 milioane de euro, municipalitatea a tăiat fonduri de la achiziţia de arbori sau de la proiectul care vizează reabilitarea Podului de la Butelii/Pasajul Cumpenei.
 
În proiectul de hotărâre, iniţiatorul propusese ca şi pentru iarna 2016 preţul gigacaloriei să fie de 250 de lei pentru populaţie, faţă de 430 de lei, preţ stabilit de RADET, diferenţa urmând să fie suportată de la bugetul local.

Proiecte retrase de pe ordinea de zi. Liberalii, chemaţi să-şi susţină acuzaţiile!

Înaintea şedinţei de CLM, primarul Făgădău a avut o discuţie cu liderul de grup al PNL, Remeo Rezeanu, şi a decis retragerea de pe ordinea de zi a patru proiecte, care oricum nu aveau „şanse de izbândă“ fără votul opoziţiei, fiind hotărâri de patrimoniu. Înaintea întrunirii CLM, liberalii, prin vocea preşedintelui organizaţiei municipale, Vergil Chiţac, au anunţat că nu vor susţine aceste proiecte şi au lăsat să se înţeleagă că suspectează autorităţile locale de interese financiare.
În replică, Decebal Făgădău le cere liberalilor fie să-şi susţină cu argumente acuzaţiile, fie să se pregătească de un proces.

Cele patru proiecte sunt:
  • Proiect de hotărâre ce vizează asumarea HCL nr. 172/2016 privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea imobilului situat în municipiul Constanţa, zona Palas, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local al municipiului Constanţa;
  • Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea unor imobile situate în municipiul Constanța, str. Primăverii nr. 2, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, în domeniul public al municipiului Constanța și administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța;
  • Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea unor imobile situate în municipiul Constanţa, str. Soveja nr. 17, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Educaţiei, în domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local al municipiului Constanţa;
  • Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea unor imobile situate în municipiul Constanţa, zona Badea Cârţan, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, în domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local al municipiului Constanţa;  
În ceea ce priveşte proiectul legat de construirea de locuinţe sociale pentru rromi - proiect de hotărâre privind asumarea HCL nr. 172/2016 privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea imobilului situat în municipiul Constanţa, zona Palas, din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Constanţa şi administrarea Consiliului Local al municipiului Constanţa -, PNL susţine că nu se justifică un nou cartier social şi că în expunerea de motive ar fi trebuit să se precizeze câte solicitări au fost primite de la potenţialii beneficiari. 

Salariile profesorilor, suportate din bugetul local

Pentru că mai multe unităţi şcolare se aflau în imposibilitatea de a asigura fondurile de salarii pentru profesori, au fost majorate bugetele a cinci unităţi şcolare şi diminuate bugetele altor patru şcoli şi grădiniţe. Suma se ridică la 311.600 de lei. Totodată, 30.000 de preşcolari şi elevi până în clasa a VIII-a vor primi rechizite şi materiale necesare începerii anului şcolar 2016 - 2017. Municipalitatea îşi propune, cel puţin declarativ, să extindă de anul viitor acest program şi pentru liceeni.
 
Proiectul privind rechizitele s-a aflat pe masa consilierilor locali încă din luna iulie. El a vizat acordarea ghiozdanelor şi rechizitelor pentru copiii preşcolari şi şcolari, achiziţionate în temeiul HCL nr. 604/14.12.2007, modificată prin HCL nr. 171/31.07.2015, pentru anul şcolar 2016 - 2017, cu ocazia începerii cursurilor.

Anul acesta însă, procedura de achiziţie a fost tergiversată mai mult decât era cazul. După ce documentaţia de iniţiere a procedurii de achiziţii a fost transmisă către Direcţia Tehnic-Achiziţii, Serviciul Achiziţii Publice, la mijlocul lunii februarie, pe 20 aprilie având loc sesiunea de  deschidere a ofertelor, licitaţia a fost mult amânată, întrucât abia pe 4 iulie a fost soluţionată o contestaţie depusă de un ofertant.
 
Firma Black Sea Euro Investments SRL, din Constanţa, a depus, în luna iulie, o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în care a cerut anularea deciziei autorităţii contractante privind rezultatul procedurii de atribuire şi, în consecinţă, modificarea raportului procedurii şi a actelor subsecvente şi obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertelor. CNSC a respins solicitarea firmei constănţene, aceasta din urmă având însă posibilitatea de a se adresa instanţelor de judecată.
 
Precizăm că la licitaţia organizată de Primăria Constanţa pentru rechizitele şcolare s-au prezentat următorii ofertanţi: SC Dolex Com SRL, din Râmnicu Vâlcea, SC Tomis Rent SRL şi SC Black Sea Euro Investments SRL, din Constanţa.

Audit la RATC, RAEDPP şi Confort Urban

Întrebat de situaţia din cadrul RATC şi de măsurile pe care le va lua pentru îmbunătăţirea condiţiei financiare a regiei, primarul Constanţei a precizat că urmează să aibă discuţii cu sindicatele şi cu conducerea RATC şi a adăugat că se lucrează la un pachet de măsuri care vizează transportul în municipiul Constanţa.

Poliţia Locală informează, apoi amendează!

Începând de astăzi, Poliţia Locală va demara o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la măsurile de întreţinere a curăţeniei în municipiu. Din 15 septembrie vor curge însă amenzile pentru cei care nu respectă hotărârile Consiliului Local şi care nu-şi îngrijesc terenurile şi clădirile. Din octombrie va începe o nouă ediţie a campaniei de curăţenie. Tot în perioada următoare va avea loc şi o şedinţă în care vor fi discutate plusurile şi minusurile sezonului estival.

Citeşte şi UPDATE 8 CL, parte civilă într-un dosar de-al lui Mazăre - 41 de proiecte importante depind de votul aleşilor municipali (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nicolae 01 Sep, 2016 08:51 poate asa vor disparea triburile de rromi care au pus stapanire pe ghenele de gunoi,unde lasa o mizerie de nedescris(fara sa fie deranjati de politia comunitara)!